Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kaseta Fujitsu - problem

32 Odpowiedzi, 28563 Wyświetleń
1 2 Dalej

Jaxon999

2009-09-15, 18:34:36
Nowy użytkownik
Jest to mój pierwszy post na tym forum (czytam już jakiś czas) więc na wstępie witam wszystkich!

Teraz konkrety...

Będąc na montażu klimatyzatora kasetonowego Fujitsu AUY-30UU/AOY30-UNBWL
pojawił się następujący problem: po wykonaniu całej instalacji i podpięciu elektryki
chcemy włączyć klime i cisza nie idzie...
Jednostka zewnętrzna miga: LED1 miga 6 razy przerwa i powtorka i tak w koło LED2 cały czas świeci, co zgodnie z instrukcją oznacza - błąd jednostki wewnętrznej.
Robimy więc diagnozę jednostki wewnętrznej na sterowniku (ścienny) i pokazuje ze wszystko ok.

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić ? - kable sprawdzalismy kilka razy czy sa dobrze podpiete.

Tak na dobra sprawe co moze oznaczac "błąd jednostki wewn." ??
Pytalismy o to w klima-thermie i konkrernej odpowiedzi nie otrzymaliśmy

Czy gdyby byla walnięta płytka w jednostce wewn. to sterownik by coś zasygnalizował ???

Z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-15, 19:09:28
Moderator
Może zwykły konektorek się odpiął a może walnięta elektronika. Jeżeli chodzi o Klima-Therm to oni nic nie powiedzą a najchętniej sami podjadą i skasują Ciebie za poradę techniczną. Pilot nie zawsze zasygnalizuje błąd. Raczej nie możliwe ale czy dobry masz parownik do skraplacza? Zgadzają się symbole? Pzdr
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-15, 19:30:19
Użytkownik
Ten parownik i skraplacz to komplet ?
Nie piszesz do czego masz podłaczona tą kasetę.
Zdaje mi sie ze tam na płytce w kasecie masz zworki z adresami komunikacji.
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

Jaxon999

2009-09-15, 19:48:57
Nowy użytkownik
Ta klimatyzacja to komplet
J wewn. AUY-30UU
J zewn. AOY-30UNBWL
pisze symbole z głowy ale takie są - zgodnie z cennikiem gdzie są sprzedawane komplety urzadzeń

i tak też są podłączone - montaż prosty tylko przez ścianę max 2 metry

Chodzi mi po głowie płytka z elektroniki w j. wewn bo już miewaliśmy takie przypadki
ze w nowych urządzeniach plytka była walnięta ale niby w klima-thermie twierdzą ze sterownik wtedy powinien pokazać jakiś kod błędu a tego nie robi.

Jutro będziemy znowu na obiekcie sprawdzimy jeszcze raz te kable ale już 3 razy to sprawdzaliśmy - nie wydaje mi się zeby to była wina podłączenia elektrycznego

Zworki z adresami komunikacji hmmm no racja są ale czy w przypadku nowego urządzenia które jest w komplecie mogło by to byc fabrycznie zle ustawione ?
Ze zworkami zgodnie z instruckją to należy coś mieszać jak np kilka kaset chcemy sterować jednym regulatorem - ale mogę się mylic - wcześniej przy kasetach - nawet takiego samego typu z fujitsu nie mieliśmy takich problemów

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-15, 19:55:08
Moderator
Jeżeli masz gdzieś urządzenie o tym samym symbolu to wyjmij elektronikę i podłącz ją do tego które szwankuje. Jak odpali to znaczy żę 100% padnięta elektronika. Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-09-15, 20:54:21
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź czy nie wysunął się jakiś kabelek , mnie się kiedyś trafiło w fudziu takie cosik . (podczas transportu różne rzeczy się dzieją Big Grin Big Grin Big Grin )
pozdowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-15, 21:03:54
Top użytkownik
Witam

Sprawdź jeszcze raz kolejność podłączenia kabla zasilająco-sterowniczego. Sprawdź sam kabel. Zrestartuj urządzenie i na sterowniku UTB włącz tryb testowy: Master Control i Fan naciskamy 2 sek. Pojawi się symbol o1. Urządzenie powinno wymusić pracę, a jak nie będziemy myśleć dalej. Mam nadzieje że wszystkie czynności związane z uruchomieniem wykonałeś zgodnie ze sztuką Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Jaxon999

2009-09-16, 15:52:35
Nowy użytkownik
Witam!
Będąc dziś na obiekcie montowaliśmy inny klimatyzator w serwerowni - tutaj klima poszła bez problemu.
Po montażu zajrzeliśmy do kasety - rozkręciliśmy sterownik i jeszcze raz podokręcaliśmy kabelki - klima ruszyła.
Nie wiem czy jednostka zewnętrzna dalej migała bo już rusztowanie mieliśmy na aucie
ale dla spokoju jeszcze to sprawdzimy - o ewentualnych losach coś tu skrobne

Dzięki wszytskim za cenne uwagi.

PS. Tak trochę z innej beczki...

Co sadzicie o tym że np Fujitsu wg instrukcji wymaga do zasilania dość grubych kabli i dużych zabezpieczeń np
zasilanie 3x4 i bezpiecznik C30 (urządzenia np typoszereg 24/30) gdzie wg amperażu spokojnie starczyło by np 3x2,5 i bezpiecznik C25 (w instrukcji seriwsowo-montazowej z 2006 roku były właśnie mniejsze przekroje i mniejsze bezpieczniki obecnie nie wiem czemu tak to pozwiększali - jest to czasem problematyczna sprawa bo roździelnie głowne mają mniejszy przekrój...)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-16, 16:33:17
Moderator
Tak to jest z instrukcjami montażowymi z niektórymi urządzeniami. Kabel do zasilania 3x4 można zastosować jak będzie on miał dłuuuuuuugą trasę od rozdzieli do urządzenia wtedy ma to sens. Są urządzenia które mają bardzo małe przyłącza i trzeba niezłej sztuki aby dobrze wygiąć kabel 3x2.5mm a co dopiero 3x4. Ktoś tu pisał chyba Stefanbud odnośnie bezpiecznika które polecał Saunier Duval że instrukcja mówiła już nie pamiętam ale strasznie śmieszny bezpiecznik którego się w ogóle raczej nie używa albo"A" albo "D" coś takiego nie pamiętam dokładnie. Dlatego wtedy lepiej liczyć na własne doświadczenia a nie na instrukcje Smile Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-16, 17:48:30 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-16, 17:51:19
Top użytkownik
do bezpiecznika 25 A musi być zgodnie z normą przewód 4 mm 2.jeśli masz SEP to powinieneś to mieć wykute na blachę.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-16, 18:10:27
Top użytkownik
Witam

D, wcale nie jest śmieszny tylko od ręki niedostępny, wiec najczęściej stosuje się C. A z tymi przekrojami to może jak poznali się Japończycy na Polakach że przepis mówi 3x2,5 to kombinujemy że starczy 3x1,5, przepis mówi 60km/h, a my kombinujemy że jadąc 70km/h nic się nie stanie. I tak całe życie kombinujemy. Kiedyś na ten temat rozmawiałem ze szkoleniowcem z Klima-Thermu. Najbardziej Japończycy dziwią nam się że zadajemy pytanie:,, A dlaczego? Dostaliśmy wytyczne w DTR, ktoś tak zaprojektował, ktoś przetestował, ktoś zaaprobował a z polski przychodzi mail: A dlaczego....? Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-16, 18:18:32
Moderator
Stefanbud bardzo dobrze napisane bardzo dobrze Smile Ale ja mam jedno pytanie. A dlaczego nie używamy klucza dynamometrycznego do dokręcania nakrętek kielichów?? Ja nie używam bo nie muszę choć instrukcja o tym wyraźnie mówi. Czy ktoś z Was dokręca nakrętki kluczem dynamometrycznym????? Dlatego pewne rzeczy z instrukcji instalacyjnej montażu klimatyzacji są psu na budę Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-16, 18:29:55
Top użytkownik
jeśli instalacja się zapali to pies zostanie bez budy-eksperci strażacy bez problemu ustalą czy przekrój przewodów był zgodny z normą,nikt nie stwierdzi czy nakrętki zostały dokręcone kluczem dynamometrycznym.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-16, 18:32:42
Moderator
Dlatego napisałem że "pewne rzeczy z instrukcji ......... " są psu na budę a to nie znaczy że wszystkie. Jasne?? Smile Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-16, 18:34:25
Top użytkownik
Witam

Ja używam klucza dynamometrycznego i się tego nie wstydzę, trzymam przepisów i też się tego nie wstydzę, działem zgodnie ze sztuką i wytycznymi. Korona mi z głowy nie spadła. Psu na budę jest gdy nie szanuje się cudzej pracy, łamie się przepisy i przeważnie ktoś inny na tym cierpi. Psu na budę jest gdy mówimy jakim to fachowcem jesteśmy, a odstawiamy fuszerkę kładąc tańszy cieńszy kabel, nie dokręcając z odpowiednią siłą połączeń w skutek czego uchodzi czynnik, a my spokojnym głosem mamimy klienta że to normalne. Nie mów mi co jest Psu na budę bo ja dobrze wiem.

Bo pierwszy rzucę kamieniem... Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-16, 18:41:53
Top użytkownik
nie spotkałem za słabo dokręconych nakrętek.powodem wycieków jest nadmierne dokręcenie,twarde rury i źle wykonane kielichy.
  • Odpowiedz

Jaxon999

2009-09-16, 18:54:05
Nowy użytkownik
Hmm Stefanbud no w pełni się zgadzam w Polsce już tak widać jest.

I zgadzam się również z tym, że skoro ktoś zaprojektował i dał wytyczne w instrukcji to należy tak robić jak wymaga producent.

Moim pytaniem nie było "dlaczego" tylko raczej stwierdzenie ze główne rozdzielnice w np pomieszczeniach biurowych nie mają takich przekrojów i co wtedy ?

PS. Dodam (dla Barbie) ze nie posiadam SEP - zasadniczo nie zajmuje się w firmie montażami jednak z czystej ciekawości interesuje mnie sztuka np po to żeby chłopaki z montażu nie robili mnie w konia - mentalność na budowie bywa różna Smile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-16, 19:07:02
Top użytkownik
Jaxon999 napisał(a):Moim pytaniem nie było "dlaczego" tylko raczej stwierdzenie ze główne rozdzielnice w np pomieszczeniach biurowych nie mają takich przekrojów i co wtedy ?
Witam

Odpowiedź jest prosta, rozdzielnie nie są przygotowane na pobór przez takie urządzenia. Powiesz no tak a jak klientowi powiedzieć że trzeba zainwestować w przebudowę rozdzielni. Więc temat olewamy, ukrywamy prawdę bo gość zwróci się do następnej firmy która zaśpiewa mu tak jak on lubi, tanio i dobrze...i na koniec, zażartuje sobie- będzie pan zadowolony.
Zobacz u nas kładzie się asfalt i za tydzień tnie go żeby wymienić rur, kable...o tym mówię. A szkoda gadać...idę po browarka.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-16, 19:22:06
Moderator
Stefanbud ja Ci stawiam tego browarka Smile za używanie klucza dynamometrycznego, ale nie wiem czy na dziesięciu monterów dwóch używa klucza dynamometrycznego. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-16, 19:56:06
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Stefanbud ja Ci stawiam tego browarka Smile za używanie klucza dynamometrycznego, ale nie wiem czy na dziesięciu monterów dwóch używa klucza dynamometrycznego. Pzdr
Witam

Ja myślę że chodzi Ci o co innego.
Powiedź mi, czy Ty używasz stacji do odzysku czynnika, okularów ochronnych. Klucz dynamometryczny to takie samo narzędzie jak inne specjalistyczne. Nie używam go do przykręcania uchwytów pod j. z. bo do tego mam klucz udarowy żeby przyspieszyć sobie prace. Podchodzę do pracy na co dzień profesjonalnie, uważam za najważniejsze przygotowanie merytoryczne i sprzętowe. Liczba powieszonych jednostek nie jest dla mnie wykładnikiem wartości montera.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-16, 20:03:59
Moderator
Stefanbud używam wszystkiego co wymieniłeś prócz klucza a nie jestem w stanie wymienić tylu rzeczy jakimi dysponuję które nigdy tu na forum nie były nigdy poruszane. Działam a w sumie działamy mega profesjonalnie bo tu w Warszawie nie da się inaczej. Myślę że widząc mój jak i Twój warsztat sprzętowy i narzędziowy wiele firm by pozazdrościło. Ale forum nie jest od tego aby się przechwalać. Współpracuję z wielkimi firmami typu: Zechik, klim-spaw, Klima-therm, Polski komfort i na te wymienione firmy naprawdę mało kto używa klucza dynamometrycznego. Nie ukrywajmy niech uczciwie napiszą te osoby co używają do każdego połączenia kielichowego klucza dyn.. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-16, 20:37:07
Top użytkownik
Witam
Nie jest do chwalenia...Big Grin
Męczy mnie jedno, dlaczego dzisiaj uczepiłeś się mnie? Mojego klucza Big Grin. Ja nikogo nie ganie że nie używa go, czy nie używa jakiegoś konkretnego narzędzia. Mogę Ci dać temat na jutro, używam giętarki do robienia łuków i używam rury chłodniczej. Ale mogę zacytować Twój ulubiony tekst:,, dupę można szkłem podetrzeć''.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-16, 20:42:04
Moderator
Ejjj nie uczepiłem się i nie chwalmy się. Wręcz cieszę się że ktoś używa tego klucza. Fakt lubię ten tekst bo tu w Wawie jest od groma pseudo firm które nie mają w 5% wymaganego minimum sprzętu do montażu i serwisu i ja po nich jeżdże i poprawiam i dzięki temu zarabiam Smile. Telefon ze strony w Twoim profilu jest bezpośrednio do Ciebie? Jutro zadzwonię na spokojnie i pogadamy. Pzdr i nie czepiam się klucza Smile
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-17, 14:16:26
Zaawansowany użytkownik
Czyli tommatiz robisz znaczy robicie jako podwykonawca?? Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-17, 14:48:05
Moderator
Nie, my bierzemy podwykonawców jak jest taka potrzeba a po prawiam po pseudo monterach. Pzdr
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa