Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zapytanie

6 Odpowiedzi, 6398 Wyświetleń

yeti21

2009-09-23, 13:38:10
Nowy użytkownik
Witam Szanownych forumowiczów!
Mam takie pytanie: Moj ojciec prowadzi własną firmę od kilkunastu lat zwiazaną z chłodnictwem. Ja chciałbym w przyszłości również kontynuować tą działalność i ją rozszerzyć o np. wentylacje i inne pochodne.
Ale do rzeczy: Czy muszę mieć skończone koniecznie studia w tym kierunku? gdyż interesuje mnie to, ale oczywiście rodzice zmuszają, żebym poszedł na te studia.
Wiem, że w tej dziedzinie najważniejsza jest praktyka - i już się uczę po trochu i na ksiazkach, czasopismach i w internecie oraz w wakacje od dwoch lat w praktyce(gdyz mam dopiero 18 ;D), lecz chciałem mieć jakiś "papier" - alternatywę, żeby mnie ktoś kiedyś ewentualnie zatrudnił.
Do jakich instytucji się zwrócić? Czy po kursach i pracy u ojca a pozniej wiadomo na "swoim" ale bez studiów ktoś w razie mnie bez problemu zatrudni? i to nie na najnizsze stanowisko ale na jakiegos np. serwisanta, czy pracownika "doradcę technicznego"?
Serdecznie pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 14:04:48
Moderator
Witam. Jak rodzice wyganiają na studia to idź i zrób. Lepiej być bez robotnym wyedukowanym niż bez robotnym nie wyedukowanym. Oczywiście praktyka jest najważniejsza i i dużo Tobie da. Kończąc jakieś kursy czy to z firm instalatorskich odnośnie danej marki i jej montażu i serwisowania to przydadzą się jeszcze papiery z ukończenia kursu np. COCH takie prowadzi. Do pracy przy klimatyzacji i nie tylko musisz mieć badania wysokościowe bo nie zawsze będziesz wszystko na ziemi robił, czasem po dachu będziesz biegał. Czy ktoś Ciebie zatrudni z papierami czy bez papierów i wykształcenia to sam możesz sobie odpowiedzieć. Na pewno nie zaszkodzi jakieś wykształcenie mieć. Teraz ćwicz praktykę i zadawaj Ojcu milion pytań i na studia. Pzdr
  • Odpowiedz

yeti21

2009-09-23, 14:17:41
Nowy użytkownik
Tak, ale jest własnie mały problem.
Bardzo interesuje mnie ten kierunek, ale nie jestem najlepszy z matmy i fizy a to na studiach podstawa. I obawiam sie ze sie nie dostane z moimi wynikami Wink
Czarne realia ;D Jestem teraz na etapie wyboru przedmiotow maturalnych, dlatego chce jeszcze dodatkowo usłyszec innych opini z zewnatrz.
Myslałem nad zrobieniem poprostu innego kierunku, łatwiejszego, z czego czuje sie lepiej i miec alternatywe w innym zawodzie bo tak tez sie da, i tak chyba własnie zrobie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 17:11:43
Moderator
Ja Tobie radzę rób jak uważasz Smile Pzdr
  • Odpowiedz

yeti21

2009-09-23, 17:35:01
Nowy użytkownik
Przecież tak na dobrą sprawę mozna mieć inny zawód a robić coś innego.
Ma się jakieś inne awaryjne wyjście. Wink Żeby robic to co chce tak na dobra sprawe czyli chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja wystarczy tylko kurs a jezeli chodzi o praktyki to nie mam z tym problemów - ojciec Wink
Swoją pracą człowieka oceniają a nie po "papierach" tak sadze
Poprostu chciałem usłyszec opinie innych, gdyz nie wiem pozatem jakie instytucje na kursy sa najlepsze i jak bede miał jeszcze jakies pytania to liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-23, 20:59:21
Użytkownik
Studiuj to w czym jesteś dobry i to co cię interesuje.
Ważne żebyś skończył wogóle studia.
Masz doskonały układ i sytuację.
Wytłumacz ojcu że nawet jako magister filozofii starożytnej możesz doskonale montować i obsługiwać klimy Smile

edit
Przydałoby się wątek przenieść do Hyde Park
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-23, 21:08:25 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa