hns napisał(a):A co to takiego "... sposob grawitacji cieczy..." sformulowanie super techniczne! Nawet mojej zonie sie takie nie udaje!Ma na myśli konwekcje, reszta to dywagacje.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ >>>SPRAWDŹ
KONIECZNIE!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
CHEMIA SERWISOWA
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KONIECZNIE!
pompy kawitacyjne do centralnego ogrzewania
45 Odpowiedzi, 160721 Wyświetleń
wit napisał(a):Koledzy -ciepło w ŻADNYM urządzeniu nie bierze się z mikrofal (kuchenka mikrofalowa) , pola indukcyjnego (piece indukcyjne, kuchnie, płyty grzewcze indukcyjne) czy zmiennego pola magnetycznego od wirujących magnesów neodymowych...Co do pieca lub płytki indukcyjnej lub mikrofali masz rację , ale co do pompy kawitacyjnej już nie ! Otóż jeśli pompa kawitacyjna uzyskuje 90% lub 100 % sprawności to pokonała straty z silnika elektrycznego ( 80 % -1500obr/min, lub 90 % 3000 obr/min np silnik 7,5 kW). W moim wypadku pokonała również straty z pompy hydraulicznej zębatej , której sprawaność waha się od 80 -90 % . Mój ostatni prototyp oparty jest o dysze de lavala nie o wirniki a on wymaga pompy hydraulicznej zębatej do wytworzenia cisnienia np 200 bar. Żeby to wiedzieć to trzeba zbudować maszynę i przeprowadzić badania- nie wystarczy poczytać fizykę . A jeśli o fizykę chodzi to szlak trafia zasadę zachowania energii i zasadę zachowania pędu , bo jeśli cząsteczka materialna trafia o jakiejś energii i pedzie w absolutną próżnię , to komu przekazuje energię i pęd ??? Może Wit odpowiesz , skoro taki mądry jesteś ! Po za tym pewnie nie wiesz o tym , że bąbel próżniowy-kawitacyjny świeci i ma temperature 10 mln st C . Nie ma sensu dalej rozpisywać się na temat przykładów i teorii, przekonanego o własnej mądrości i tak nie przekona się . Tego nie da się wyczytać w fizyce, a w szkole o tym nie uczą . kawiton napisał(a):Żeby to wiedzieć to trzeba zbudować maszynę i przeprowadzić badania- nie wystarczy poczytać fizykę . na wstępie... nie musisz produkować i sprzedawać... nagrodę Nobla masz w garści. będziesz za to żył w luksusie i Ty i Wnuki Twoje... i cała energetyka, splajtuje, kopalnie splajtują, ropa i prąd potrzebne nie będą... no chyba, ze do napędu pomp kawitacyjnych o super sprawności. zamiast węgla do kotła elektrowni wstawiamy pompę kawitacyjną... ona nam grzeje, robi parę i napędza generatory... całe miasta mają prąd i ciepło -a troszkę tego prądu zasili silnik pompy K... a jeśli chodzi o pytanie... jeśli cząstka materialna ma pęd i energię i trafi w absolutna próżnię... to nikomu tej energii nie przekaże. będzie leciała i leciała... przez wieczność do granic wszechświata. i nic się nie zmieni. pęd i energia zostaną zachowane -prawa fizyki nadal obowiązują. jak cząstka doleci do czegoś -to już nie będzie próżnia... i wtedy może coś oddać. może... troszkę wiedzy i mądrości nawet... bo taka cząstka jest na tyle mądra by głową w mur... twu próżnię nie walić. acha jako absolutna próżnia trzeba by uważać, że nawet żadne pola i siły nie oddziaływają... bo cząstka może energię oddać także czemuś niematerialnemu... jak np pole magnetyczne. pozdrawiam. PS. ostatnio za bilety do kabaretu po 2 dychy płaciłem... dzięki za darmochę. kawiton napisał(a):Tego nie da się wyczytać w fizyce, a w szkole o tym nie uczą . aż do piątej klasy nie. w szóstej zazwyczaj już tak. Jak fizyki uczy polonistka... to dopiero w gimnazjum. patusX napisał(a):panowie pisac na temat czasem się po prostu nie da... grozi pęknięciem ze śmiechu... wit napisał(a):Dobra !patusX napisał(a):panowie pisac na temat Otóż pompy wirnikowe wymagały ogromnych nakładów materiałowych potem w wykonaniu były czasochłonne - zrezygnowałem!, choć sprawność wykazywały dobrą . Pompy na dyszach sa szybsze do wykonania . Praca sprowadza się praktycznie do wykonania dysz , ale to też nie łatwe .Trzeba dobrać ilość , długość i średnicę gardzieli.Jedno jest ważne dysze przy ciśnieniu nawet 280 bar nie ulegają uszkodzeniu. Nadal jest dużo pracy i problemów technicznych, trzeba dobrać: 1 ciśnienie i wydajność , a to wiąże się z mocą silnika 2 pompę hydrauliczną ( niekoniecznie zębata może być tłoczkowa ) 3 silnik elektryczny 4 temperaturę pracy oleju a to wiąże się z drogimi uszczelnieniami ( im wyższa temperatura - szybsza wymiana) Można długo pisać, ale jedna refleksja mi się kojarzy . Zawsze było tak, jak coś nowego pojawiało się, to najpierw zawsze wyśmiewano. Tak było z pierwszym samochodem , samolotem - braciom Wright pukano palcem w czoło . Oczywiście pompa wymaga dopracowania , prób i badań . A co się dzieje w formule jeden -Kubica mówi jak popracujemy nad bolidem to ścigniemy się z maclarenem . Dla dociekliwych mogę tylko podpowiedzieć, iż pompa kawitacyjna i maszyna waterjet jest nie odłącznie związana z genialnym Paulem Diraciem . Tu jest klucz do sukcesu dla wynalazców- fizyków.
Przejdźmy szybciutko do rzeczy , to zu wagi na wczorajszą wiadomość w radiu iż Gruzin wymyślił silnik nie wymagający paliwa . Jednocześnie Gruzin stwierdził, iż paliwa kopalne niedługo przejdą do historii.
Jego silnik czerpie energię z próżni. Otóż kawitacja to nic innego jak anihilacja . Dlaczego? Bo bąbel kawitacyjny ma temperaturę 10 mln st C, bo świeci i jeśli Paul Dirac i Albert Einstein nas nie oszukali to w bąblu kawitacyjnym czyli próżniowym zachodzi anihilacja antymaterii z materią wg wzoru E=mc2. Tylko trzeba jasno powiedzieć , że mowa tu wyłącznie o cząsteczkach elementarnych , a to nie to samo co cząstki makro zbudowane z atomów .Dlaczego? Bo próżnia jest niedostępna dla materii i na odwrót nasza przestrzeń czyli nasz wszechświat jest niedostępny dla antymaterii. Dlatego koniec świata nam nie grozi. Nie dotyczy to cząstek elementarnych typu elektron i antyelektron czyli pozyton lub pozytron (nazwa miedzynarodowa), bo one mogą przenikać oba światy z uwagi iż są jednocześnie falą e-m. Pozyton wcale nie żyje chwilowo . Potrafi żyć pośród nas setki lat i nikogo nie spotkać na swej drodze , z uwagii na swe galaktycznie małe rozmiary , to samo dotyczy elektronu, który trafi w świat antymaterii. Żeby skrócić , przejdę do przykładów . 1 . Korona Słońca (oddalona od powierzchni Słońca do mliona km) -temp.2-10 mln st C , gdzie tem. powierzchni tyko 5-6 tys st C. Jak to mozliwe iż Korona , która styka się z mroźnym kosmosem, ma wyższą temperature niż powierzchnia Słońca. Naukowcy wymyślają ,że koronę nagrzewa Słońce po przez : a to fale Alfena , a to znoszące się pola magnetyczne , które jeśli już i dopuścić taką hipotezę to nagrzewać by mogły co najwyżej hromosferę tuż nad powierzchnią . Moim zdaniem korona ma własne źródło ciepła Jest to anihilacja elektronów z pozytonami.I jeśli ktoś kogoś ogrzewa to korona Słońce , a nie na odwrót. Oczywiście tylko część tych pozytonów anihiluje reszta ulatuje w kosmos , co skwapliwie rejestruje stacja kosmiczna PAMELA( to taki skrót -kojarzy sie z panią Anderson) 2 000 km/sek =2 000 000 m/s -predkość wyrzuconej materii słońca, po wybychu termojądrowym. Za taką masą przy tej prędkości powstaje potężna bania próżniowa . W miejscach wybuchów korona ma temeraturę czasem wiekszą niż szacuje sie w jądrze - ponad 13 mln st C i towarzyszy temu piękne blado niebieske śwaitło wysokoenergetycznych fotonów. 2 maszyna waterjet - maszyna do ciecia wodą 800 m/s ( przy około 3500 bar) - prędkość wypływu wody i też pięknie błyska blado niebieskim światłem podczas pracy 3 pompa kawitacyjna 27-50 m/s wirnikowa 140 - 200 m/s i więcej - moja na dyszach przy ciśnieniu 100- 200 bar Ja nie sprawdziłem czy bąbel świeci ( -robili to amerykanie i to oni zmierzyli temperaturę 10 mln st C - spektrskopem i porównali daną falę z odpowiadającą jej temperaturą ) 4 bomba próżniowa Czy paliwa kopalne jak węgiel , ropa lub gaz przejdą do historii ? Moim zdaniem to chyba jeszcze daleka przyszłość , no chyba że znajdzie się wynalazca , który znajdzie sposób na wywoływanie próżni , próżni absolutnej za pomocą małej i taniej energii. Każde urwanie materii tworzy na moment przestrzeń próżniową W przyrodzie ponoć to zjawisko dość często zachodzi , trzeba baczniej ją obserwować a potem odpowiednio skojarzyć. Życzę powodzenia w czytaniu i myśleniu. Sławomir Trusiewicz
zrób model kawitatora chłodzący .
Nie głupi pomysł , bo w upały w warsztacie ciężko pracuje się , ale nie wiem jak to zrobić , bo kawitator tylko grzeje .
Najlepszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to zamknąć warsztat , olać pracę i wyjechać gdzieś nad wodę i chłodzić się do woli. Banita napisał(a):E=mc2.jest zależne od E= mc1.Żaden fizyk się nienarodził.jak narazie aby urządzenie mające elementy cierne np. takie jak łożyska było stu- procentowym urządzeniem.Kawiton dlaczego pracodawcy oszukują siebie a ty im wierzysz.Może być na odwrót że ty jesteś pracodawcą.Istnieją i działają sprężarki chłodnicze bez łożysk i nieposiadają stu procentowej wartościBanita ! bardzo źle odnisłeś te wzory, ale ja domyślam sie o co Ci chodzi. Otóż nie ma nic za darmo, zawsze jest coś za coś .Żeby otrzymać energię, trzeba włożyć energię . Energia nie bierze się z nikąd. Rozpoczołeś dobrą dyskusję . Wiadomo, że zeby otrzymać ciepło trzeba albo spalić paliwo (np drewno, węgiel , gaz wszelkiego rodzju oleje , mazuty, węgiel lub inne "świństwo"), albo włączyć kocioł lub piecyk elektryczny, który jest najbardziej ekologiczny , bo możemy oddychać czystym powietrzem . Zimą pośród domków jednorodzinnych nie ma czym oddychać tam gdzie są kotły spalinowe. Co ty z tym pracodawcą czy pracownikiem , liczy sie pomysł , nie ma znaczenia kto go wymyśli. Oczekuję na form pomysłów nawet najbardziej szalonych i nie chcę czytać marudzenia , a nie da się tego zrobić, a to nie możliwe . Zostaw te 100 % w spokoju, a najlepiej zapomnij , zajmij się wyłącznie pracą nad kawitacja, próżnią i całą istotą nieziemskiej temperatury 10 mln st C .Skup sie nad tym . Stwierdzam, iż ta nieszczęsna wydajność rodzi tak niezdrowe emocje , że kładzie na łopatki każdą dyskusję nad sednem zjawiska. Powodzenia w myśleniu . Banita napisał(a):Spokojnie , powoli i od początku.Banita napisał(a):Czy ty jesteś z kosmosu. piszesz o kawitacji i piszesz.Czy niewarto napisać raz a dobrze przekonując do siebie o swoim toku myślenia że dla jednorodzinnego domku ten system się niesprawdzi.Chyba że facet posiada zakłady chemiczne.Pomyśl nad kawitacją energii słonecznej.Dlaczego kawitacji nieużywają zakłady energii cieplnej skoro mają duże możliwości pobierania ciepła z zacierających się pomp. Ciepło to też energia , im wyższa temperatura tym większa energia. Korona Słońca ma tak nieziemską energię cieplną 10 mln st . C i więcej dzięki temu że dostarczyło jej lub powstało za sprawą wybuchu termojądrowego we wnętrzu Słońca.Już wcześniej zaznaczyłem że przy prędkości materii słonecznej 2 000 km/s =2 000 000 m/s nawet w środowisku gazowym powstanie próżnia. To że w koronie Słońca zachodzi anihilacja cząstek elementarnych elektronów z pozytonami nikt nie wie . Świat nauki nie domyśla się bo nie kojarzy sobie tego , albo im wyobraźni brak . Coś Ty się uparł do zacierajacych sie pomp. Tu nie chodzi o zacieranie . Ciepło powstaje za dyszmi oraz na zaworze przelewowym , który choć powinien być zamknięty ale ja go tak ustawiam, by ciągle pracował bo dodatkowo też powstaje szczelina kawitacyjna ( coś w rodzaju dyszy tylko na obwodzie grzybka ze sprężyną ) i pięknie grzeje. To że pompy i silniki grzeją się to ich naturalna praca , ale to prawdziwe ciepło powstaje za dyszami i za zaworem i to one potrafią zagrzać 20 litrów oleju od 10 do 100 st. C w trzy minuty przy ciśnieniu 270 bar. Zakłady energetyczne nie stosują, bo technologia jest nieznana i nie sprawdzona . Jeszcze wiele lat pracy i dużo pieniędzy trzeba by maszyny kawitacyjne dopracować i sprawdzić . Kluczem do sukcesu jest poznanie zjawiska . Gra warta świeczki bo anihilacja nie powoduje szkodliwego promieniowania jak w rektorach elektrowni jądrowych. Nikt przy maszynach waterjet nie pracuje w osłonach ołowianych. Banita spokojnie i bez "nerw".
kawitacja to ponad 100% wydajności .
piece kondensacyjne mają 109 %---kłamią producenci ?
witam jestem studentka Politechniki Gdańskiej pisze prace o pompie kawitacyjnej do podgrzewania wody użytkowej w małym gospodarstwie domowym wraz z doborem materiałów na elementy narażone na erozję kawitacyjną, czy moglibyście Państwo polecić mi jakieś materiały, bo trudno mi cokolwiek znaleźć byłabym wdzięczna za cokolwiek e-mail kasiar27@wp.pl
kasia napisał(a):o pompie kawitacyjnej do podgrzewania wody użytkowej w małym gospodarstwie domowym wraz z doborem materiałów na elementy narażone na erozję kawitacyjną, czy moglibyście Państwo polecić mi jakieś materiały, l poszukaj w archiwalnych "młodych technikach" -bodajże w latach 80-dziesiatych był obszerny artykuł o wykonaniu czegoś takiego domowym sposobem do ogrzewania domu. napędzane było wiatrakiem. budowa prosta -jak budowa cepa. ogólnie stalowa spawana beczka z łopatami stałymi -a pomiędzy tymi łopatkami -łopatki ruchome tak jakby naprzemiennie montowane wieńce stałe i ruchome -lub długi pojedynczy wirnik wewnątrz w osi beczki -coś w rodzaju gwiazdki -i na zewnątrz długie łopaty stałe przyspawane do obwodu beczki ---kręcący się pionowy wirnik z ruchomymi łopatkami wewnątrz nieruchomych łopat.... wszystko spawane -polecany materiał... złom. całość zalana GĘSTYM olejem. ścianki beczki podwójne -płaszcz wodny. qrcze... łatwiej to narysować niż opisać... generalnie -przy małej mocy urządzenie praktycznie niezniszczalne. i i prostsze i tańsze i trwalsze od wszelkich małych elektrowni wiatrowych. spróbuj szukać jako "tarciowy generator ciepła" albo "hydrokinetyczny generator ciepła" takie nazwy funkcjonowały -a funkcjonalnie były to pompy kawitacyjne. Od razy z wyhamowywaniem tego co przepompują... jeden wieniec łopat pompował - drugi to wyhamowywał -wprowadzając straty przepływu -zamieniające się na ciepło. kawiton napisał(a):Spokojnie Brbie, nawet 95% da jej przewgę nad każdą maszyną grzewczą i nad osławioną pompą ciepła , bo nie trzeba ryć w ziemi ,a kosztach i szczelności sprężarki już nie wspomnę . Jak cię to interesuje w dalszym ciągu odsyłam do Youtube tam będziesz mógł zapoznać się z tym jak to zrobić na jednym wale z silnikiem kiedy bierzesz 1kW a w zamian uzyskujesz 3kW.Jedna wada tego filmu to język rosyjski który znam bardzo dobrze.A budowa tej pompy jest bardzo prosta jak budowa cepa.Cepem ma się młócić a pompą tą pompować wodę która od grawitacji i ruchów wirowych rozgrzewa się do wysokich temperatur. Tu możesz zobaczyć jak to wygląda w środku po rozebraniu pompy- http://www.youtube.com/watch?v=Pvb0B8UqdmM a tu jak to grzeje http://www.youtube.com/watch?v=F6o_vVJ_i...h6yKJY33Pw No i teraz możesz eksperymentować. A ci co się tak pilnie uczyli fizyki i dali sobie wbić oszukańczą fizykę która polega na spalaniu niech w końcu zaczną sprawdzać czy to co uczą jest prawdą czy fałszem. czrs1056 napisał(a):kawiton napisał(a):Spokojnie Brbie, nawet 95% da jej przewgę nad każdą maszyną grzewczą i nad osławioną pompą ciepła , bo nie trzeba ryć w ziemi ,a kosztach i szczelności sprężarki już nie wspomnę . A tu dodaję jeszcze jeden film już z automatyka http://www.youtube.com/watch?v=ZOge9lEoY...h6yKJY33Pw A więc pompy ciepła to tylko wganianie ludzi w koszty a następnie drogi serwis.Te rozwiązanie jest mniej skomplikowane i polega na wymianie łożysk w silniku i uszczelek w pompie. (2009-12-26, 14:22:09)kawiton napisał(a): Pompy kawitacyjne budowane są przez amerykanów i rosjan w oparciu o wirniki oraz przeze mnie w oparciu o dysze . Jedne i drugie wykorzystują zjawisko kawitacji. Nie ma tu nic nadzwyczajnego lub tajemniczego . Po prostu pompy grzeją z wydajnością od 70 % do 100 % i na tym poprzestańmy by nie robić awantury o zasadą zachowania energii. Witam czy jeszcze się pan zajmuje pompami kawitacyjnymi? Jeśli tak proszę o kontakt. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości