Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wentylacja domu jednorodzinnego

5 Odpowiedzi, 8840 Wyświetleń

pawelek

2010-04-16, 18:28:05
Użytkownik
Witam
zbliża się lato i postanowiłem, że tego roku nie będę się pocił w gorące, bezwietrzne noce. Mam pytanie, czy jak bym zrobił wentylacje, czerpnie umieścił od stromy wschodniej, tam z reguły jest chłodno i zastosował jakiś wentylator na nadmuch i wyciąg powietrza, czy zdało by to egzamin. Na pewno byłby ruch powietrza, pewnie by dmuchało chłodnym. Może w dalszej przyszłości zamontowałbym centralkę wentylacyjna. obecnie brak funduszy. Czy nie bawić się w coś takiego i zamontować zwykłe splity.
  • Odpowiedz

barbie

2010-04-16, 19:19:23
Top użytkownik
najlepiej powietrze pobierać przez rurę zakopaną pod ziemią --są takie systemy fabryczne np REHAU .
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-16, 21:32:51
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):najlepiej powietrze pobierać przez rurę zakopaną pod ziemią --są takie systemy fabryczne np REHAU .
Niezly pomysł i eksplatacja tania ale inwestycja trochę droga .Barbie jak mnie grzejesz nerwowo to nerwowo odpisuję.W tym przypadku to mnie zaciekawiło i niecałkiem głupie.Ciepło to -50 i +50.Ciekawy pomysł aby latem zregenerować wymiennik w celu chłodzenia obiektu.Poto aby zimą wykorzrystać to ciepło gruntowe oddane latem z budynku cłodzonego.Już to widzę.Wymiennik ciepła odbiera ciepło z pomieszczenia chłodzonegoNp.wpada woda z gruntu +10 dochładza domek i jednocześnie regeneruje latem wymiennik przy budynku.Czy dobrze myślę aby to ciepło oddane latem wykorzystać zimą.
  • Odpowiedz

barbie

2010-04-17, 08:52:05
Top użytkownik
awadukt thermo---jeśli to kogoś interesuje może obejrzeć te strony .
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 20:05:31
Zaawansowany użytkownik
patusX napisał(a):zwykly rekuperator z GWC albo z klimatyzatorem kanalowym i masz chlodzik a nawet grzanie zima
Obecnie brak funduszy.Gdyby miał zrobił by to profesjionalnie.Moja rada pomierz róznicę temperatu pomiędzy zaczerpniętym powietrzem a powietrzem w pokoju.Jeżeli różnica mocy użytego silnika wentylatora przewyższa różnicę temperatur przeliczoną na różnicę ochłodzonego powietrza to daj sobie spokój.Lepiej poczekaći kupić klimatyzator.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa