Witam , jakie macie sprawdzone sposoby na otwory do splita w ścianach drewnianych (ok 30cm)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
|
Witam , jakie macie sprawdzone sposoby na otwory do splita w ścianach drewnianych (ok 30cm)
Pozdrawiam
tresowane korniki
lub wiertło piórowe do drewna .
Proponuje kupić otwornice do drewna i dłuto (tylko nie chiny bo ci spali się na samym początku) mały wydatek a 24-26cm ściany nie robią problemów. Pamiętaj jedno nie montuj blachy od splita i podstawy zewnętrznej jednostki na łączeniu dwóch bali gdyż bale siadają oraz pracują co spowoduje pokrzywienie elementów mocujących
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
dzięki za informacje
Podepnę się pod pytanie.
Domek jest drewniany, ale ściany wewnątrz wyłożone płytami gipsowo-kartonowymi. Jak do tego ustrojstwa idealnie przymocować jednostkę wewnętrzną? W drewnie nie rzeźbiłem jeszcze stąd moje pytanie. peen napisał(a):Podepnę się pod pytanie.Mocuj do samej płyty regipsowej
Właśnie mam złe wspomnienia z regipsów. Kiedyś mocowałem kołkami do regipsów i łapał tylko może co 3-ci. Reszta się nie ściągała w ścianie poprawnie. Korzystałem z takich rozszerzonych kołków, co to z drugiej strony mają się ścisnąć w szczelinie między płytą, a ścianą. Nie jestem obeznany w temacie regipsów niestety.
Mocowałem takimi kołkami:
kilka 10 calowych gwoździ powinno wystarczyć .
Do regipsów ŚLIMAKI.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
polecam kołki typu molly
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-16, 20:48:57 przez kubabaku.)
![]() koniecznie trzeba mieć ściągacz do tych kołków ![]() trochę juz tak powiesiłem i naprawdę trzyma...moim zdaniem najlepsze rozwiązanie do płyt gk klimatolog napisał(a):Do regipsów ŚLIMAKI.Tak, tak. ŚLIMAKI to podstawa do regipsów. Te polecane przez kolegów mogą być stosowane, gdy za regisem jest odpowiednia przestrzeń, natomiast ŚLIMAKI mają niewiele większą długość niż grubość płyty G/K.
Pisząc "ślimak" macie na myśli coś takiego:
jak masz gk na stelażu to molly jest ok.
chyba że płyta jest przykręcona bezpośrednio do drewna to może byc problem. Ja robiłem nawet jak płyta była przyklejona na kleju i też dało radę. ważna jest zaciskarka ze ślimakami miałem złe doświadczenia
Plastikowy ślimak kiepsko się wkręca w płytę. Ja najpierw robię gwint w płycie ślimakiem z duraluminium a potem wkręcam plastikowy. Problem się pojawia jak płyta jest blisko ściany. Trzeba wtedy nawiercić w ścianie otwór fi 6mm
aby końcówka ślimaka trafiła w ten otwór a nie zapierała się o ścianę.
Długosć ma znaczenie?
klimatolog napisał(a):Długosć ma znaczenie?A co to ma związek pomiędzy chłodnictwem a metodami montażu?Portal dotyczy się chłodnictwa czy metod kotwiczenia urządzeń?
Remik po szkoleniach?
klimatolog napisał(a):klimatolog napisał(a):Długosć ma znaczenie?A co to ma związek pomiędzy chłodnictwem a metodami montażu?Portal dotyczy się chłodnictwa czy metod kotwiczenia urządzeń? Sam ze sobą dyskutujesz? Budowlaniec nie ma tego problemu co my. Mówi "Rżniemy ścianę bo inaczej się nie da" i klient musi to zaakceptować. |