Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak sprawdzic elektrozawor??

9 Odpowiedzi, 33937 Wyświetleń

royal

2010-04-30, 07:33:57
Nowy użytkownik
chce sprawdzic elektrozawor w nowego typu sprezarce snaden klima nabita ok czujnik cisnienia ok ale wentylatory ani sprezarka nie ruszaja na manometrach cisnienie ani drgnie... ktos pomoze??
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-04-30, 09:15:33
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli wentylatory nie startują to może niekoniecznie wina elektrozaworu - po włączeniu klimy jeden wentylator powinnien się właczyć. Jeżeli elektrozawór byłby uszkodzony to po prostu nie było by efektu schładzania (nie rosłoby ciśnienie n tłoczeniu). Być może spręzarka po prostu nie dostaje zasilania elektrycznego na elektrozawor. Warto by odpiąc wtyczkę od elektrozaworu i podłączyć żarówkę 12V malej mocy, max. 12Wattów. Jeżeli po włączeniu klimy nie zapali się chociaż na chwile to znak że wina lezy po stronie instalacji samochodu.

Jeżeli jednak się zaświeci to tzreba rzeczywiscie sprawdzić elektrozawór:
Przed wyjęciem podłącz do niego zasilanie elektryczne i upewnij się, że jest sprawny elektrycznie tzn pobiera prąd (napięcie 12V). Trzeba też zwrócić uwagę na polaryzację bo często można uszkodzić diodę w cewce elektozaworu i wtedy elektrozawór ulega zniszczeniu.
Jeżeli wystepuje pobór mocy to pewnie uszkodzona jest część mechaniczna (iglica stoi w miejscu pomimo podawania zasilania) a z tym to juz cięzko do naprawienia.
Jeżeli jednak iglica porusza się przy włączaniu i wyłączaniu zasilania to rownież niekoniecznie musi świdczyć, że jest on sprawnySad Trzeba po prostu odtworzyć elektrozaworowi takie ciśnienia w jakich pracuje w sprezarce.... Jednak na warsztatowe możliwosci wczesniejsze metody powinny pomóc.
Do jakiej spreżarki masz ten elektrozawór: PXE16(plus 4 cyfry), SD7C16 czy SD6C12???
  • Odpowiedz

royal

2010-04-30, 11:41:33
Nowy użytkownik
wiec tak wentylatory nie startuja meirnik pokazuje na wtyczceod zaworu 10V, ale klima aktualnie jest jest posta wiec pewnie i tak czujnik cisnienia nie startuje... musze sprawdzic z ta zaroweczka... natomiast zawor wyjety ze sprezarki i podlaczony do 12V nie rusza sie wogole a po chwili zaczyna sie kopcic i cos sie topi bo smierdzi (zawor i tak do wymiany bo auto jest po wypadku i ma rozwalona wtyczke) podpialem sie do komputera to pisalo brak polaczenia ze sprezarka lub jest ona uszkodzona
Sprezarka to sanden KO820803S cos takiego z niej wyczytalem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-30, 11:43:09 przez royal.)
  • Odpowiedz

mg

2010-04-30, 20:19:56
Top użytkownik
Gajdek, czy wszystkie sprężarki z elektrozaworem zaczynają tłoczyć gdy jest podane napięcie?, bo kiedyś słyszałem że są takie które tłoczą po odjęciu zasilania z elektrozaworu.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-30, 20:30:12
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Gajdek, czy wszystkie sprężarki z elektrozaworem zaczynają tłoczyć gdy jest podane napięcie?, bo kiedyś słyszałem że są takie które tłoczą po odjęciu zasilania z elektrozaworu.
A ja kiedyś słyszałem że stosowanie elektrozaworów liniowych bez spompowania czynnika i wyłączenia układu przez presostat minimalnego ciśnienia zaprzecza logidze ich stosowania.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-30, 21:06:08
Top użytkownik
R-40 napisał(a):
mg napisał(a):Gajdek, czy wszystkie sprężarki z elektrozaworem zaczynają tłoczyć gdy jest podane napięcie?, bo kiedyś słyszałem że są takie które tłoczą po odjęciu zasilania z elektrozaworu.
A ja kiedyś słyszałem że stosowanie elektrozaworów liniowych bez spompowania czynnika i wyłączenia układu przez presostat minimalnego ciśnienia zaprzecza logidze ich stosowania.
Co ma piernik do wiatraka, zadałem konkretne pytanie w granicach tematu, a Ty lekko wybiegasz po za.

PS masz już ,,średniozaawansowany", wrzuć na luz Big Grin
  • Odpowiedz

royal

2010-05-01, 06:55:08
Nowy użytkownik
nie wiem czy to cos doda do tematu ale aktualnie na wtyczce od zaworu jest 10V ale elektryk powiedzial ze w nowych samochodach jak nie ma obciazenia to sterownik nie podaje napiecia i to moze byc takie lewe napiecie tylko na mierniku a ze dopiero jak sie podlaczy zawor to sterownik podaje wlasciwe napiecie ... kurcze czekam na zawor i mam nadzieje ze to bedzie to:/
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-05-01, 10:22:43
Zaawansowany użytkownik
royal napisał(a):nie wiem czy to cos doda do tematu ale aktualnie na wtyczce od zaworu jest 10V ale elektryk powiedzial ze w nowych samochodach jak nie ma obciazenia to sterownik nie podaje napiecia i to moze byc takie lewe napiecie tylko na mierniku a ze dopiero jak sie podlaczy zawor to sterownik podaje wlasciwe napiecie ... kurcze czekam na zawor i mam nadzieje ze to bedzie to:/
własnie dlatego powinno sie takie rzeczy sprawdzac np zaróweczką bo obciaża ona układ elektryczny tak samo jak sprawny elektrozawór.

@mg sprezarki delphi V5 z elektrozaworem stosowane w Renault tak mają, że sprezaja do momentu gdy poda sie napiecie na elektrozawor - po podania zasilania sprearka nie spreza. Druga sprawa to te sprezarki maja rowniez zwykle standardowe spzreglo elektromagnetyczne a sandeny z elektrozaworem maja spzreglo przeciazeniowe - sprezarka obraca sie caly czas wraz z odpalonym silnikiem
  • Odpowiedz

mg

2010-05-01, 19:41:09
Top użytkownik
Dzięki, Gajdek!. Można się w h...a zrobić zwłaszcza że renówek niemało. Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa