Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Copelland ZF13K4-TFD

23 Odpowiedzi, 23054 Wyświetleń

TechKier

2010-07-02, 20:38:18
Nowy użytkownik
Witam !!!

Szanowni Panowie długo zastanawiałem się czy utworzyć ten temat - myślę, że bardzo Was zainteresuje ze względu na problem jaki zaistniał w sprężarce Copelland Scroll. Sprawa wygląda następująco - w pewnym sklepie zainstalowane są dwie złączone szafo bonety marki Linde (nie pamiętam typu), są dwa obiegi chłodnicze ze sprężarkami firmy Copelland Scroll ZF13K4-TFD na czynnik R404 podłączone pod (hmmm) jeden regulator elektroniczny firmy Danfoss typ EKC 202B, w instalacji wykorzystano zawory rozprężne z kapilarą 0,2 dodatkowo zastosowano regulację obrotów wentylatorów na skraplaczach. Jeden układ śmiga bez problemów zaś drugi ... już nie. W czym rzecz - otóż do wadliwego agregatu wezwana została osoba o odpowiednich kwalifikacjach i doświadczeniu. Podczas wizyty został wymieniony termik Legranda, filtr oleju wraz z wziernikiem (wcześniej nie było wziernika) olej SEZ32 (1,5 litra) i czynnik R404 (6,5 kg), ustawiono parametry chłodzenia itp. Po około 1,5 miesiąca od wizyty i poprawnego działania układu ponownie sprężarka zaczęła wadliwie pracować. Postanowiłem pojechać z pracownikiem i sprawdzić co się stało - między czasie rozmawiałem z osobą, która instalowała cały układ. Podczas wizyty sprawdziliśmy: pobór prądu na każdej z faz, ciśnienie na tłoczeniu (manometr wskazał 26 bar) i ssaniu (manometr wskazał 1,6 bar) przy temperaturze parowania R404 -32*C, sprawdziliśmy poziom oleju (okazało się, że jest "pełne szkło") ponadto przeprowadziliśmy proces chłodzenia i defrosta - wszystko przebiegło OK - zanim jednak zaczęliśmy proces chłodzenia udało ma się zlokalizować, że zawór rozprężny kapilarny w jednej szafo bonecie jest zapchany - udrożniliśmy go. Spędziliśmy tam ponad 8 godzin - i wszystko było ok - temperatura, sprężarki - po prostu bajka. Dziś postanowiłem odwiedzić owy sklep i ... byłem zawiedziony - otóż sprężarka nr 1 ponownie nie działała - gdy zajrzałem do środka okazało się, że termik wcale nie "wywalił" zadziałał za to wewnętrzne zabezpieczenie sprężarki ZF - prawdopodobnie nastąpił wzrost temperatury sprężarki spowodowanej zbyt wysokim oporem pracy i zwiększeniem poboru prądu.

Tak analizując wszystkie dane nasuwają mi się pewne wnioski (być może mylne):
* uzupełnienie oleju 1,5 litra - gdzie w dokumentacji jest napisane 1,4 litra,
* uzupełnienie czynnika R404 - 6,5 kg - po rozmowie z monterem instalacji okazało się, że do układu wchodzi "góra" 5,5 kg
czy powyższe czynności nie spowodowały:
* zapchania zaworu rozprężnego (zbyt duża ilość oleju pobrała cały syf ze sprężarki),
* powstania wysokiego ciśnienia na tłoczeniu i ssaniu (większa ilość czynnika i oleju w instalacji),
* wzrostu poboru prądu, a co za tym idzie zadziałania wewnętrznego zabezpieczenia sprężarki,
* "dobicie sprężarki".

Czy moje wnioski znajdą pokrycie u Panów, czy po prostu jestem w błędzie i piszę bzdury. Dodam tylko, że wcześniej nie miałem do czynienia z chłodnictwem (dopiero jakieś dwa miesiące się z tym bawię).

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w dyskusji.

Pozdrawiam

Ps. dodam tylko, że skraplacze są czyste.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-02, 20:39:59 przez TechKier.)
  • Odpowiedz

mister

2010-07-02, 21:48:58
Zaawansowany użytkownik
za wysokie ciśnienie na tłoczeniu- za mały skraplacz ,układ przeładowany czynnikiem, za duże przegrzanie -brak chłodzenia sprężarki zimnymi parami czynnika- ot takie moje przemyślenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-02, 21:49:23 przez mister.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-03, 04:19:26
Top użytkownik
ten typ sprężarki nie nadaje się do zamrażarki .ciśnienie ssania musi być powyżej 2,5 bara ze względu na chłodzenie czynnikiem.coś takiego jak kapilara nr 2 nie istnieje -może być dysza nr2 .
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-03, 04:22:29
Nowy użytkownik
dzięki za sugestie i przemyślenia

tak chodziło mi o dyszę nr 2 Smile
jeśli chodzi o skraplacze są dobrze dobrane gdyż układ pracuje od 4 lat i dopiero teraz zaczęły się problemy

dziś jadę ponownie do sklepu ... powalczyć

czekam na dalsze komentarze!!!
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-03, 04:23:46
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):ten typ sprężarki nie nadaje się do zamrażarki .ciśnienie ssania musi być powyżej 2,5 bara ze względu na chłodzenie czynnikiem.coś takiego jak kapilara nr 2 nie istnieje -może być dysza nr2 .
to nie jest zamrażarka
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-03, 11:50:29
Top użytkownik
to dlaczego pracuje na 1,6 bara ?--jak duży jest mebel ? ,może dysza jest zbyt mała albo zawór rozprężny nadmiernie skręcony ? .
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-03, 20:23:08
Nowy użytkownik
Witam wszystkich zainteresowanych oto nowe fakty!!!

Dziś od rana wraz z p. Zbyszkiem byliśmy przy sprężarce Copelland oto co zrobiliśmy:
* wymiana oleju - stary olej był dziwnie ciemny,
* zrobienie próżni w instalacji za pomocą pompy/stacji do napełniania,
* wymiana czynnika R404 - powiem szczerze ja tak zadecydowałem (może było to zbyteczne) 2,1 kg,
* ustawienie ciśnień - ssanie 0,8 bara, tłoczenie Sad 20-21 bar i nie wiem dlaczego,
ponadto zauważyłem, że we wzierniku widoczny jest jakby gotujący się czynnik, zawór Rotoloc na ssaniu w ogóle nie zachodził szronem (w drugim agregacie tak jest), częstsze wyłączanie się sprężarki nie za pomocą wyłącznika termicznego tylko zabezpieczenia wewnętrzne sprężarki (bimetale). Ciśnienie na tłoczeniu próbowałem regulować regulacją zaworu rozprężnego, ani dokręcanie ani odkręcanie nie dało efektu zmniejszenia ciśnienia. Skraplacz jest czysty - wentylator podkręcony na full.
Co dziwne wyłączanie sprężarki następuje w największych temperaturach zewnętrznych-tzn jak świeci słońce prosto na "budkę" gdzie znajdują się sprężarki.

Po około 10 godzin zrezygnowaliśmy z działań z braku pomysłu gdzie szukać przyczyn wysokiego ciśnienia,wyłączania sprężarki.
Dodam, że temperatura w szafie bardzo wolno spadała.

Poprawcie mnie Panowie jeśli się mylę, ale sprężarka jest już tak dobita i należy ją wymienić (powiem szczerze tu będzie problem gdyż mój szef nie będzie chciał kupić nowej tylko najlepiej używaną na 3-6 miesięcy gwarancji - jak któryś z Panów miałby taki sam sprawny używany model proszę o info) czy jest inna przyczyna.

Zapraszam do tzw "burzy mózgów".
  • Odpowiedz

TCA

2010-07-03, 20:27:23
Nowy użytkownik
mister napisał(a):za wysokie ciśnienie na tłoczeniu- za mały skraplacz ,układ przeładowany czynnikiem, za duże przegrzanie -brak chłodzenia sprężarki zimnymi parami czynnika- ot takie moje przemyślenia.

wg mnie ta sama odpowiedź..
za duże ciśnienie, skraplacz nie wyrabia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-03, 20:28:39 przez TCA.)
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-03, 20:41:01
Nowy użytkownik
TCA napisał(a):
mister napisał(a):za wysokie ciśnienie na tłoczeniu- za mały skraplacz ,układ przeładowany czynnikiem, za duże przegrzanie -brak chłodzenia sprężarki zimnymi parami czynnika- ot takie moje przemyślenia.

wg mnie ta sama odpowiedź..
za duże ciśnienie, skraplacz nie wyrabia.
a jak można obniżyć ciśnienie nie ruszając skraplacza???
  • Odpowiedz

mister

2010-07-03, 21:27:47
Zaawansowany użytkownik
ciśnienie można obniżyć zraszając skraplacz wodą w czasie pracy urządzenia. sprężarka jak by padła to efekt by był raczej odwrotny -niskie ciśnienie skraplania, wysokie ciśnienie na ssaniu. czy skraplacz jest cały gorący i rura tłoczna też czy tylko początek skraplacza ? moim zdaniem układ jest za mocno zdławiony np zapchane sito zaworu , za mała dysza lub np niedrożny w rurociąg. miałem taki przypadek,że pomiar wysokiego ciśnienia zaraz za sprężarką to 25 bar a za skraplaczem 8 bar , okazało się że rura tłoczna była łączona i jedna w drugą za głeboko wsadzona i zlutowana i ta wewnętrzna rura spłaszczyła się pod wpływem temp i ciśnienia jak ustnik od fletu. napisz przede wszystkim jakie to urządzenie chłodnicze i czy parownik wentylatorowy.
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-04, 06:00:39
Top użytkownik
tam nie ma bimetali ,tylko zabezpieczenia elektroniczne .sprężarka wyłącza się z powodu zbyt niskiego ciśnienia ssania--za mało dopływa zimnego gazu do sprężarki .jeśli chodzi o wysokie ciśnienie tłoczenia proponuję umyć wodą skraplacze .jeśli chodzi o niskie ssanie problemem może być zapchany filtr ciekłego czynnika .
  • Odpowiedz

Alpak

2010-07-04, 09:24:57
Użytkownik
Wentylator pracuje w dobra strone ? Wink
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-04, 14:43:21
Top użytkownik
zamień sprężarki miejscami .
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-04, 14:45:27
Top użytkownik
jakiej wielkości jest ten mebel --2 kg czynnika starcza na niezbyt duże urządzenie .
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-05, 04:39:40
Nowy użytkownik
Odpowiadając na pytania:

* Szafo boneta typ Linde ART 04 75/85 GH 360
* z boku parownika są wentylatory,
* skraplacz + wentylator.

Jak mogę sprawdzić ciśnienie za skraplaczem???
Dlaczego nie ma chłodzenia sprężarki???
  • Odpowiedz

zuku

2010-07-05, 17:35:28
Użytkownik
Moja stacja do odzysku robi chyba -0,5 bara i się automatycznie wyłącza.
  • Odpowiedz

mister

2010-07-05, 18:49:53
Zaawansowany użytkownik
TechKier napisał(a):Odpowiadając na pytania:

nie masz pojęcia o chłodnictwie -daj zarobić fachowcom.
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-05, 19:51:34
Nowy użytkownik
mister napisał(a):
TechKier napisał(a):Odpowiadając na pytania:

nie masz pojęcia o chłodnictwie -daj zarobić fachowcom.

zgadza się nie mam pojęcia o chłodnictwie - dlatego pytam "kto pyta nie błądzi"
poza tym dałbym zarobić fachowcom - rzecz w tym, że to nie ja decyduję o tym komu płacę od tego jest właściciel i prezes a oni nie chcą płacić "fachowcom" więc wszystko spada na mnie

wiem,że to jest denerwujące jak nie doświadczony pyta doświadczonych o tak banalne rzeczy!!!
no cóż skoro nie chcesz pomagać trudno poradzę sobie jakoś
dzięki mister za dotychczasowe sugestie i informacje
pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-05, 20:29:31
Top użytkownik
jaki gaz widnieje na zaworach rozprężnych ? .w szafie są potrójne szyby czy podwójne ?mebel był zainstalowany jako używany ?jeśli on ma 360 cm długości i 2 parowniki to 2 kg czynnika to zbyt mało do pracy urządzenia .
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-06, 04:33:07
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jaki gaz widnieje na zaworach rozprężnych ? .w szafie są potrójne szyby czy podwójne ?mebel był zainstalowany jako używany ?jeśli on ma 360 cm długości i 2 parowniki to 2 kg czynnika to zbyt mało do pracy urządzenia .

gaz r404, w szafie są podwójne szyby, mebel był zainstalowany jako używany (tylko nowe sprężarki były) - długość jednego mebla (przypadający na jedną sprężarkę) to 250 cm i jeden długi parownik.
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-06, 17:10:20
Top użytkownik
czy filtr ciekłego czynnika jest ciepły ? .czy wszystkie kolana w parowniku są zaszronione ? .
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-06, 17:49:55
Top użytkownik
sprawdź czy elektrozawór jest zainstalowany we właściwym kierunku .jeśli był rozkręcany przyy lutowaniu sprawdź czy jest właściwie złożony .czynnik musi przepływać zgodnie ze strzałką na korpusie .
  • Odpowiedz

TechKier

2010-07-07, 15:42:21
Nowy użytkownik
witam!!!

wszystko wskazuje na to, że sytuacja jest opanowana ciśnienie tłoczenia spadło do 17 bar, ciśnienie ssania wynosi 1,0 do 1,1 bar, szafa osiąga temperaturę -20,5*C, sprężarka się nie wyłącza i nie przegrzewa

będąc ponownie w dniu wczorajszym ponownie sprawdziłem (wyprzedzając to co napisał barbie):
* elektrozawór - zainstalowany poprawnie, funkcjonuje poprawnie,
* kolanka w parowniku nie były do końca zaszronione - regulacja zaworem rozprężnym załatwiła sprawę,
* ilość czynnika - 2 kg było troszkę mało - uzupełniłem jakieś 500 g,
* potraktowałem skraplacz wodą pod ciśnieniem i ...

układzik śmiga, sprężareczka pracuje ciszej w porównaniu do poprzedniej pracy.

wielkie dzięki za wszelką pomoc w tej sprawie i wyrozumiałość dla mojej osoby
doświadczenie zdobyte podczas tej sprawy jest dla mnie cenne - choć nie od razu zrobi ze mnie fachowca chłodnictwa - będę wiedział mniej więcej na co zwracać uwagę przy tego typu układach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa