Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mondeomk2 -jak wysać olej.

4 Odpowiedzi, 5855 Wyświetleń

wit

2010-07-11, 13:54:49
Top użytkownik
Witam.
sporo wiem o chłodnictwie -ale na klimie samochodowej mam małe pojęcie... specjalizacja...
typowe wyposażenie do chłodnictwa stacjonarnego mam..

kupiłem mondka mk2 benzyna 1800 -klima totalnie pusta.
prawdopodobnie spora nieszczelność.

troszkę głupio będąc chłodniarzem w ciemno prowadzić samochód do serwisu klimy samochodowej... zwłaszcza,że w okolicy tylko napełniacze z automatu...

dmuchnę azotem, posłucham gdzie syczy...
jak nie syczy -przejadę czujnikiem freonu...
(gdzie typujecie nieszczelność w mondku mk2 -bezwypadkowy ? )

napełnienie -klima była ponad rok pusta...a więc chyba warto wyssać -spuścić resztki starego oleju...
ewentualnie przepłukać układ... jak najprościej zrobić to w mondeo ? posiadając typowy sprzęt do chłodnictwa stacjonarnego?
czy sprężarka w mondku mk2 ma jakiś korek króciec którym można dokładnie spuścić stary olej?

ewentualnie podajcie namiar na jakiś dobry serwis klimy samochodowej w okolicach między łodzią i warszawą... bo jeśli przewody giętkie to i tak sam nie pozaciskam...
jakiś gdzie uszczelnią i wypłuczą układ a nie tylko dmuchną w ciemno...
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-07-11, 15:33:54
Moderator
Euro klima Szyszkowa 68 Wawa
  • Odpowiedz

mg

2010-07-11, 16:08:05
Top użytkownik
Witam
Chłodnictwo przemysłowe a klimatyzacja samochodowa to dwie inne bajki. Aby solidnie wypłukać układ klimatyzacji samochodowej potrzebne są specjalistyczne narzędzia i doświadczenie w tym temacie.
Jedno i drugie może ci zaoferować firma którą poleca Radekklimat.

PS
Szkoda czasu... już podczas próby rozłączenia rurek napotkasz na problem, jeszcze złączki do płukania, maszyna, chemia...

Ale ja na Twoim miejscu wypłukałbym ten układ tylko czynnikiem w fazie ciekłej + wymiana filtra
osuszacza.
  • Odpowiedz

wit

2010-07-11, 16:39:41
Top użytkownik
mg napisał(a):Ale ja na Twoim miejscu wypłukałbym ten układ tylko czynnikiem w fazie ciekłej + wymiana filtra
osuszacza.

właśnie myślałem tak zrobić. zastanawiam się tylko którędy powinien wylatywać stary olej... przez drugą złączkę serwisową -czy może da się odkręcić jakiś korek w sprężarce i dmuchnąć w dół w kierunku grafitacji.
złączki serwisowe do klimy samochodowej bez problemu mogę pożyczyć...
próżnia -azot -czynnik bez problemu -jest -właściwy olej można zamówić -też nie problem. (sezem 32 nie będę przecie zalewał Wink

ale złączek na gumowych wężach nie mam czym zacisnąć... może to nie węże. może nawet i nieszczelności nie ma a poprzedni właściciel mondka po prostu nigdy nie-dopełniał... tyle, że optymizm to rzadko znajduje potwierdzenie w praktyce...
prędzej -zgodnie z prawem Merphiego - "jak coś może pójść źle -to pójdzie"

troszkę głupio chłodniarzowi w ciemno na serwis klimy jechać... zwłaszcza, że to cały dzień w plecy... 70 kilometrów dojazdu, czekanie na naprawę powrót...
a może się okazać, że drobiazg.

zdaję sobie sprawę, że doświadczeń z chłodnictwa przemysłowego i "normalnej" klimatyzacji nie da się wprost przenieść na klimę samochodową... dlatego tu pytam.
a może jakiś serwis klimy samochodowej bliżej skierniewic lub sochaczewa polecicie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-11, 17:13:50 przez wit.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa