Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

SERWIS KLIMATYZACJI - o co tu chodzi???

33 Odpowiedzi, 50480 Wyświetleń
1 2 Dalej

Bartek-Lodz

2007-04-09, 17:03:53
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, odrazu powiem, że nie jestem fachowcem w temacie chłodnictwa (coś tam w szkole miałem ale to było dawno). Jestem informatykiem, zajmuje się głównie sprawami technicznymi sieci, serwery, komputery, systemy zarządzania firmami i dużo innych więcej czy mniej ciekawych tematów. Wracając do sprawy chłodnictwa - JESZCZE NIGDY PRZENIGDY NIE SPOTKAŁEM SIĘ Z TAKĄ AGRESYWNOŚCIĄ ZAROZUMIALSTWEM ORAZ BEZCZELNOŚCIĄ A TAKŻE ZDZIERSTWEM DOPÓKI NIE UDAŁEM SIĘ DO SERWISÓW KLIMATYZACJI !!! Ogólnie sprawa ma się tak: jeżeli przychodze do serwisu i mówie, ża mam klimatyzacje i trzeba np. podłączyć pompe próżniową (tylko tyle) to serwisanci w różnych punktach robili wielkiego wocha, że jak to - nie oni montowali klime a mają ja próżniować i albo odmawiali albo krzyczeli 400 PLN netto. W każdym serwisie dostawałem wykład jakim to trzeba być fachowcem żeby zamontowac klimatyzacje, wręcz jest to wyczyn na miare ratowanie ludzkości. Montaż klimatyzacji od 800 do 1500 PLN. Oczywiście montaż markeciaka nie wchodzi w gre - tylko urządzenia jakie preferują panowie sewisanci; reszta to badziew. Na moje pytanie co generuje takie koszty - odp. PANIE A CO PAN - WIEDZA KOSZTUJE - A JAK SIĘ PANU NIE PODOBA PROSZE NO PROSZE PAN SOBIE ZAMONTUJE SAM JAK PAN TAKI MĄDRY JESTEŚ.
Ogólnie tak jak powiedziałem na wstępie hamstwo, pycha i zarozumiałość nie zna granic. Ostatnio w firmie mojego znajomego, gdzie zresztą serwisuje jego komputery fachowcy a właściwie nadfachowcy montowali klimatyzację (multi split) i miałem okazje a może nawet zaszczt zobaczyć jak oni to robią. No i zobaczyłem - przed montażem dali godzinny wykład jakim to trzeba być specem i ile szkoleń ukończyli i no niesamowite akcje. Finalnei wyglądało to tak, klimatyzato zamontowany na płaskownikach a nie na łapach, które można kupić w hurtowni za 65 PLN. Kolesie pobili rekord debilstwa gdyż zamontowali urządzenia wewnętrzne skręcili rurki i oczywiście byli tak pewni swojej roboty, ze nie sprawdzali szczelności układu przy urządzeniach wewnętrznych - które zresztą zamontowali krzywo. Klimatyzator zewnętrzny zamontowali niedość, że pochylony w dół sprężarką to jeszcze z odchyleniem w pionie. Szczelność sprawdzili tylko przy urządzeniu zewnętrznym. Fakt próżniowali klime pompą próżniową. Jakość ich prac oceniam na ocene mierną - koszt ich pracy - 4 godziny z czego pracowali 3 bo godzina zaszła na papierosa + picie herbaty + kanapki 1400 PLN. Oczywiście dali gwarancje. A teraz sedno sprawy. Kupiłem klimatyzator w castoramie jakiś airforce czy coś takiego 1000 PLN + łapy w hurtowni 65 PLN. Rurki, które dostarczają do tych klimatyzatorów można sobei wsadzić w d..e. Kupiłem rurki miedziane w otulinie w hurtowni razem 4 metry koszt 42 PLN - wykorzystałem po metrze. Listwa + puszka na bezpiecznik + pzrewód + bezpiecznik - 30 PLN. Zakipiłem też kielicharke za 160 zł - łączny koszt - 297 PLN + 1000 PLN Klima. razem 1297 PLN. Montaż jest dziecinnie prosty dziura w ścianie delikatnie pochyła w strone wyjścia abu zachować cyrkulacje grawitacyjną skroplin łapy pod klimatyzator amotryzowane podkładkami gumowymi co by nie prznosiły się wibracje na budynek, wypoziomowanie klimatyzatora, podłączenie go do obwodu elektrycznego z zabezpieczeniem, przymocowanie rurki na skropliny. I teraz najważniejsze - próżniowanie układu. Hmmmm, powstał problem - nie miałem zamiaru płacić 400 zł netto za próżniowanie. Zczołem dokładnie badac temat. Ogółnie klimatyzatory te sprzedawane do samodzielnego montażu z odczynnikiem R407C można spkojnie przedmuchać w szcególności jeżeli układ rurek ma mniej niż 6 metrów. W moim przypadku jest to 2 metry łącznie. Klimatyzatory są celowo nabijane większym ciśnieniem aby móc go odpowietrzyć. Ponadto spotkałem się z opisem, że mają one także pochłaniacze wilgoci i jeżeli nawet jakaś wigoć pozostała to zostanie ona wchłonięta przez pochłaniacz. Ogólnie zamontowałem bez pompy - klimatyzator działa bez problemu - nic nie hałasuje chodzi cicho, chodzi bardzo wydajnie - grzeje równierz bardzo dobrze. Powiem tak jeżeli faktycznie padnie mi po jakimś czasie kompresor to kupie drugi (również w hurtowni) dokupię pompe próżniową za 500 zł i dalej będe robić sobie sam. Ponadto jeżeli miałbym wycenić koszt mojej pracy to oceniam na 500 zł. Ale mam profesjonalnie zamontowane urządzenie, ładnie poprowadzoną listwę oraz profesjonalnie wykonane podłączenie elektryczne (na to mam uprawnienia). Więc nie wiem skąd koszty 1500 zł za instalacje klimy. Swoja drogą tylko czekam na moment kiedy zadzwonią do mnie z serwisu klimatyzacji i powiedzą, ze im się coś stało z komputerem. Pozdrawiam wszystich forumowiczów, a jeżeli kogoś uraziłem swoja wypowiedzią to przepraszam - wiem, że nasze środowisko informatyczne też nie jest święte.
  • Odpowiedz

senior

2007-04-09, 18:00:59
Zaawansowany użytkownik
Więc tak, za pogrzebanie przy moim komputerze mogę Ci dać conajwyżej 6 złoty,,, może i pięć... tylko przyjdziesz i z czystymi rączkami poklikasz troszeczkę, co to jest, a powiedz prawdę ile bierzesz????
aby nanieść nową linię okablowania, oraz zrobić przebicie przez ,ścianę z tego co wiem, musisz mieć uprawnienia budowlane( to koszt 800 zł + 400 zł co rok) zwykłe uprawnienia SPE uprawniają Cię do obsługi i konserwacji- jeśli masz budowlane to ok.
pompa do odzysku czynnika 3000 zł( każda firma zajmująca się czynnikami chłodniczymi musi to mieć)
kurs chłodniczy 2500zł( 2 dni)
prowadzisz firmę to płacisz podatek,
informatykiem też jestem:-) jednak w chłodnictwie są inne stawki, jak Ci coś nie pasuje to wyjedź do Irlandii lub Anglii i tam się baw.
z czynnikami chłodniczymi wiąże się ryzyko poparzenia,
często monterzy klimy to są specjaliści również od chłodnictwa stacjonarnego, transportowego , klimy samochodowej jak i również rozległych sieci kimatyzacyjnych( agergaty wody lodowej) a to , że akurat montowali splita to co z tego??
to że często pracują w serwisach 24 h to też nic???
jeśli jesteś dobry, załóz firmę chłodniczą, niech Ci pójdzie 100 kg czynnika z układu na gwarancji w powietrze, dołożysz do tego i będziesz dumny

ps
1) i nie po to jest więcej freonu by go sobie wy************ przy odpowietrzaniu!!!!!!!!
tą wiedzę nasz gratis( nie musisz płacić): by utrzymać odpowiednie ciśnienie pracy klimatyzatora musi być odpowiednia ilość czynnika,klimatyzator jest przygotowany do pracy z maksymalnie długim rurociągiem określonym w instrukcji, jeśli rurociąg jest krótszy, mozesz dokonać odzysku specjalnym urządzeniem,
i nie po to jeździmy na szkolenia by tego nie wiedzieć.
może trochę inaczej( bo już mi dołożyłeś)
2)był u mojego kolegi specjalista od komputerów( problemy z windowsem podobno)
zrobił formatowanie, wgrał pirata i powiedzial, że co jakiś czas się będzie psuło,,, skasował 100zł i poszedł
,czywiście brak gwarancji oraz faktury, usterka po kliku włączeniach komputera się powtórzyła
telefonicznie stwierdziliśmy z nim że to zasilacz, po wymianie wszystko ok.

pozdrawiam wszystkich, jeśli coś nie tak -piszcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-09, 18:44:17 przez senior.)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-09, 18:57:28
Nowy użytkownik
I właśnie post powyżej to dokładnie to co powiedziałem na wstępie NADFACHOWCY. Ja biorę średnio około 100 PLN za godzinę - brutto. Jakie koszta ano też są, muszę miec oscyloskop, dobry miernik, programatory epromów, oryginalne oprogramowanie (które kosztuje w porównaniu ze sprzętem do chłodnictwa dużoooo więcej), czytniki-ripery dysków twardych, testery pamięci, testery laptopów, płyt głównych, wiertarki, szlifierki, miarki laserowe ( i wiele innych których nie będe wymieniać) szkolenia Microsoftu, szkolenia Intela, AMD, dodatkowo jeżeli się dłubie w bazach dancyh certyfikat dostępu do danych niejawnych wydawany przez ABW plus wiele innych, których nie chce mi się już wymieniać. Do przewiertów takich jak pod klime i wykonywanych nawet w ścianach nośnych pozwoleń budowlanych nie potrzeba - ew. zezwolenie administratora budynku jeżeli urządzenie bądź sieć będzie przebiegać na elewacji budynku a wszególności nad traktem pieszych (chodnikiem). Do podłączania instalacji elektrycznej wystarczy zwykłe pozwolenie na wn ew. nn. Także drogi seniorze informatyk to nie tylko pan, który przyjdzie i posiedzi z czystymi rączkami przy komputerze ale też człowiek, który zaplanuje i wykona sieć LAN, popodłącza wszystko do kupy, skonfiguruje a do tego pomorze jak klient zadzwoni i powie, że czegoś nie wie. Także mogę stwierdzić, że sprzęt firmy świadczącej usługi informatyczne jest wart więcej od sprzętu, który używa serwis chłodnictwa. Ponadto jak się chce być partnerem np. firmy Oracle (bazy dancyh) aby móc w firmach obsługować orpogramowanie pracujące na tychże bazach im też trzeba zapłacić za to, że jest się ich partnerem, też trzeba pojecha na kurs. Też płacimy podatki. A odzyskiwanie dancyh z dysku twardego po przepięciu energetycznym jest o wiele bardziej trudne niż montaż splita a bierzemy za to około 500 zł +/- 30% A hasło "informatykiem też jestem:-) jednak w chłodnictwie są inne stawki, jak Ci coś nie pasuje to wyjedź do Irlandii lub Anglii i tam się baw" to nie jesteś informatykiem tylko kolesiem co poczytał sobie komputer świat i myśli, że wszystko wie - znam takich wielu, tylko, że jak namotają już tak, że jest kaplica to wtedy dzwonią do nas i są potulni jak baranki. Do Irlandi nie mam zamiaru wyjeżdżać bo póki co mam wystarczająco roboty u nas w kraju natomiast jak wy dalej będziecie tak postępować to na wasz rynek wejdzie konkurencja i was pogoni - bo dalej uważam że 1500 zł za montaż splita to złodziejstwo, a wołacie tyle bo nie ma konkurencji.
A wpienia mnie głównie to, że jak na forum ktoś się zapyta o poradę jak zamontować samodzielnei splita to główną odpowiedzia jest trzeba wezwać fachowców. Kiedyś do montażu anten satelitarnych też trzeba było wzywać fachowców i płacić słone pieniążki. Z kumplem zamontowaliśmy sami i u kumpla antena działa po dziś dzień i nie ma problemu (bez fachowców od anten). A na koniec całe systemy klimatyzacyjne ogólnie są przestarzałe technologicznie, a ponieważ ocieplenie klimatu zbliża sie wilekimi krokami to tylko patrzec jak w ciągu kilku lat tęgie głowy wymyślą coś co nie będzie wymagało sprężarek, odczynników, parowników, węży i innych pierdół, zresztą coś takiego już istnieje np. ogniwo Paltiera kwestia rowijania tematu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-09, 19:00:59 przez Bartek-Lodz.)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-09, 19:19:44
Nowy użytkownik
Kolega ma wulkanizacje i wcale nie jest tak kolorowo. Co do wyliczania to też nie chciałem wyliczać - poprostu każdy profesjonalny serwis ma swoje koszty związane ze szkoleniami, sprzętem czy innymi ustrojstwami. Wyraziłem jedynie swoją opinie na temat serwisów klimatyzacji - oczywiście, nie mówie że wszyscy są bee bo wtedy bym skłamał - ale jeżeli pytałem się w 5 punktach o koszt zamontowanai spilta któy sam zakupiłem - jednoczesnie zastrzegając, ze nie chce żadnej gwaracji czy pieczątek na karcie gwarancyjnej - czyli odpowiedzialność zerowa tego co montuje i się dowiedziałem ceny od 800 do 1500 a w jednym punkcie gość powiedział "weź Pan spieprzaj" no to przepraszam bardzo ale coś jest nie tak. Za samo próżniowanie 400 zł netto - sorry ale to jest chore.
A może poprostu miałem pecha i trafiłem do tych 5 punktów do których nie pwinno się chodzić.
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-09, 19:30:33
Nowy użytkownik
"2)był u mojego kolegi specjalista od komputerów( problemy z windowsem podobno)
zrobił formatowanie, wgrał pirata i powiedzial, że co jakiś czas się będzie psuło,,, skasował 100zł i poszedł
,czywiście brak gwarancji oraz faktury, usterka po kliku włączeniach komputera się powtórzyła
telefonicznie stwierdziliśmy z nim że to zasilacz, po wymianie wszystko ok."

To i tak wzioł tanio, jakieś 3 miesiące temu ojciec mojej koleżanki wezwał informatyka do komputera bo windows się wieszał - przyjechał koleś sformatował dysk, zainstalował pirata + office + full nielegalnych programów i skasował go na 500 zł (winny był dysk - poprostu już swoje wypracował i był wolny jak żółw) Ogólnie to po takiej wizycie można spokojnie z ręką na sercu wezwać policje.
Ale taj jak pisałem wcześniej - tacy pseudofachowcy psują opinie dobrym serwisom.
Sam osobiście stosuję metodę aby klient był zawsze zadowolony i póki co udaje mi się to w 90%
  • Odpowiedz

senior

2007-04-09, 20:21:38
Zaawansowany użytkownik
jak to robisz z tym zadowolonym klientem???
czyli jeśli mam swój dysk, to u Ciebie wymiana gratis?? tak???
ja mam pompę próżniową,Ty splita, mam Ci ją pożyczyć na pół godziny??
z uprawnieniami budowlanymi poczytaj...(może ja nie mam racji???)
nie wszędzie biorą za pompę 400 zł..można negocjować:-))))))))))))
za 400 zł na all*** kupisz niezłą pompę:-) będziemy konkurencją:-), a ja wtedy będę instalował windowsy:-))
i będziemy sobie pomagać
co do tych idealnych bezobsługowych klimatyzatorów... słyszałem, że za 10 lat będą jednorazowe komputery...
tak sobie można gdybać, ble ble..
Prawda jest taka, że Ty jesteś dobry w swoim zawodzie i w nim pracuj, a ja jestem chłodniarzem i nie zarabiam na komputerach, jeśli chciałeś być cwaniak to Ci panowie powiedzieli:-)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-09, 20:37:19
Nowy użytkownik
Jeżeli klient np. po pół roku dzwoni do ciebie, że potrzebuje pomocy albo chce złożyć komputer bo był zadowolony z ostatniej obsługi to to jest zadowlolony klient a jak jeszcze poleca Cie innym to to jest najlepszy klient - ale oczywiście czasmi trafiają się dzwini ludzie.
Co do pompy - chciałem dać za samo próżniowanie w granicach 250 zł (bez faktury) to myśle, że jest to dobra kwota jak na fuchę 20 minutową.
  • Odpowiedz

awax

2007-04-09, 21:14:21
Top użytkownik
Bartek nie ośmieszaj się.
Poziom Twoich wypowiedzi przypomina jakość klimatyzatora,który kupiłeś.Wierz mi te rurki były w nim najlepsze.
Zastanawiałeś się może dlaczego nie ma konkurencji wśród firm klimatyzacyjnych,odpowiem Ci :dlatego,że zbyt wielu takich jak Ty się za to brało.
Pozdrawiam i zapewniam,że ja wzywając serwis do komputera nie interesuję się zkąd sie bierze żądana cena.Po pierwsze szkoda na to mojego czasu,a po drugie przecież nikt nikomu łaski nie robi.
Pozdrawiam i witam w branży.
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-09, 21:49:01
Nowy użytkownik
Co do rurek, sory ale rurki, które były w komplecie to 10 cm rurki miedzianej z nakrętką następnie jakieś dziwne łączenie z rurką aluminiową (długość rurki aluminiowej 2.80) i znowu 10 cm na zakończeniu rurki miedzianej. Ja porzebowałem tylko niecały metr takiej rurki. Jak pojechałem do hutrowni to mi człwiek, który się tym zajmuje powiedział, że się tak nie robi bo są duże straty. Kupiłem wieć normlaną rurkę miedzianą w otulinie zakielichowałem i zamontowałem. Szczelność sprawdziłem mydłem w sprayu (takim do sprawdzania szczelności instalacji LPG w samochodzie).
Póki co nic nie ulatuje, nic nie śmierdzi i nie hałasuje. Jednak jeżeli klima mi padnie to napewno o tym napisze i przyznam się, że dałem z czymś ciała. Póki co jestem zadowolony a na jak długo zobaczymy - napewno nie mam zamiaru robić żadnej konkurencji. A jak w przyszłości trafie na solidny serwis to może faktycznie skusze się za jakiś czas na firmową klimę z montażem, nie mówie nie.
  • Odpowiedz

kamaaa

2007-04-10, 18:30:17
Nowy użytkownik
Też robimy komputery , kasy fiskalne, systemy alarmowe i cctv (od 1996) i podoba mi się, że branża klimatyzacji i chłodnictwa nie jest tak zdegenerowana pod względem marży i cen usług jak komputery(nie mówię o kasach i cctv bo tam jest ok). Myślę że 1500 zł za montaż splita to minimum które powinno być zachowane. Oby było jak najmniej wariatów chcących montowac za 500 zł - bo to zniszczyło by tą branżę tak jak naszą branżę komputerową niszczą idioci oddający towar na 2-3% marży. Z wiedzą o komputerach , kasach czy telewizji przemysłowej nie urodziłem się . I nikt z branży chłodnictwa też się z tą wiedzą nie urodził.

Do Bartka - myślę że trafiłeś faktycznie na nerwowych ludzi . Ale polecam ci wejście w ten temat - zainwestujesz parę tys , ale warto - masz przecież swoich klientów którym możesz instalować klimatyzatory. Montaż splitów jest stosunkowo prosty. Jeżeli nie jesteś wyjątkiem w komuterach to zapewne w wakacje masz padaczkę - a w klimie w wakacje jest eldorado . Utrzymuj jednak dobrą marżę i te 1500 zł za montaż . Wcześniej kup sobie kilka książek o tym temacie i zrób na spokojnie kilka montaży. Skup się na małych instalacjach.
Montuj starannie i walcz jakością usług, a nie najniższą ceną. To i jak coś ci padnie na gwarancji nie będziesz rwał włosów z głowy. Dla mnie ten temat jest wręcz relaksem i odskocznią od komputerów i kas fiskalnych - chłodnictwo, klimatyzacja są naprawdę ciekawe.

Co do ludzi "z chłodnictwa " - zdziwisz się, ale ci ludzie potrafią dzielić się wiedzą. I to zupełnie bezinteresownie. Być może tylko nie należy szukać wsparcia od firm i ludzi z tej samej dzielnicy czy miasta co ty .

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2007-04-10, 20:04:06
Zaawansowany użytkownik
a ja będę zimą składał komputery i też będę żył do sezonu.....
poza tym fakt- jestem z łodzi
pozdro
  • Odpowiedz

awax

2007-04-10, 20:59:48
Top użytkownik
Opti
Pozdrawiam i nie mów hop.Zimą są pompy ciepła więc żegnajcie komputery.
Co do cen za usługi to chcąc przyzwoicie płacić pracownikom muszę utrzymywać je na odpowiednim poziomie,muszę również uwzględnić "dyspozycyjność"na wypadek awarii.
Dyktowanie przez klienta ile zapłaci kojarzy mi się z zanikającą już (na szczęście)sytuacją kiedy prezesi marketów próbowali liczyć ile to ja powinienem zarobić.
Dzisiaj moją reakcją na takie próby jest zastosowanie współczynnika sprowadzającego na ziemie prezesa tzn x 125%.
Każdy bez zmrużenia oka płaci lekarzowi,adwokatowi,architektowi itp.,a przecież w porównaniu do ilości wykwalifikowanych chłodniarzy przedstawicieli tamtych zawodów jest znacznie więcej,a moje studia nie były łatwiejsze niż ich.
Jeszcze jedno,nie mam nic przeciwko nowym firmom również w moim mieście lecz staram się aby z nimi współpracować nie konkurować co nie wszyscy rozumieją.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-10, 21:15:23 przez awax.)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-11, 13:37:04
Nowy użytkownik
Ja napewno konkurencji nikomu robić nie będe - chociaż już kliku moich klientów zaczeło się mnie wypytywao jakąś dobrą firmę montującą klime w Łodzi bo zbliżają się upały i niebardzo wiedzą gdzie pójść. Ale napewno nie mam zamiaru zabierać się za rynek klimatyzacji bo to nie tylko podłączenie jakiegoś tam splita z marketu czy nie z marketu ale ogólnie temat rzeka. Jak popatrzyłem ile trzeba wiedzieć w tym temacie, chcoćby przy planowaniu wentylacje w mieszkaniu w bloku to się trochę zdziwiłem. Uważam, że jeżeli ktoś jest dobry w komputerach to niech się tym zajmuje a zamontować sobie samemu splita to może we własnym domu a nie u klienta. Ja np. nie próbuje się brać za naprawy ksero jak się zepsuje u klienta tylko dzwonie do znajomego co się tym zajmuje i mu nadaje temat.

PS czy macie jakiś zaufany serwis klimatyzacji w Łodzi - jeżeli tak prosiłbym o podanie go na priva (żeby nie było, że robimy reklamę), ponieważ już kilku klientów pytało się mnie czy mógłbym im kogoś polecić a nie bardzo mam kogo po ostatnio wykonanych telefnach do kliku punktów.
  • Odpowiedz

bobgreg

2007-06-11, 19:27:00
Nowy użytkownik
Panowie-skorzystałem w życiu kilka razy z usłóg profesionalnej prostytutki. I wierzcie tam też są -jakto było? , acha nadfachowcy i partacze. Jedne się przyłożyły inne tylko wyłożyły. W KAŻDEJ BRANŻY SĄ FACHOWCY I PARTACZE. I nie ma się co obrażać. Róbmy to co robimy DOBRZE i będzie OK.
Cholera żeby tylko papcio rydzyk , trójki modlitewne i rodzina giertychów się nie dowiedzieli.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-06-11, 19:29:15 przez bobgreg.)
  • Odpowiedz

gadget

2007-08-08, 18:54:12
Zaawansowany użytkownik
Witam zezdziwieniem czytam tego posta i widze rozrzalonego fana komputerow ktory widzi ze jego stawki sa dosc niskie w porownaniu do " prostakow" montujacych klimy do ktorych i ja sie zaliczam . Do Bartek-Lodz kolego ja siedze w branzy komputerowej a wlasciewie sieciowej od 98 roku i powiem tak lepiej sie zajac klimatyzacja ... Te kursy ktore wyliczasz to intela i amd akurat sa darmowe a microsoftu to masz MCSA ? Bo tych papierowych inzynierow jest w polsce niecale 200 osob . Te darmowe z mcs-a co zeto organizowalo to i ja mam nawet probowalem robic jakis czas temu mcs-a mam 5 egzaminow zdanych ale dalem sobie spokoj z windowsami. Zostaw zreszta bila , jego dni sa policzone zainstaluj sobie linuxa moze mandriwe na poczatek .To wyzszy poziom. Nie mow ze masz oracla w malym palcu i inkasujesz 100 zl brutto . Chyba 10 razy wiecej? Powiem wiecej zrobilem sobie cisco CCNA ( wlasciwie zrobil mi moj byly pracodawca jak istnial ...) i co ??? Wisze na drabinie i wale mlotkiem w sciane . W mojej miescinie niema zapotrzebowania na admina cisco . Zabawki odstaw w kat i kup pompe prozniowa bedziesz lepiej zarabial jak "informatyk" .

Ps . sorry jak kogos urazilem ale niemoglem przesc obok tego posta obojetnie
ps w klimie od 4 lat jestem
  • Odpowiedz

awax

2007-08-08, 19:44:26
Top użytkownik
Bartek-Lodz napisał(a):Ja napewno konkurencji nikomu robić nie będe - chociaż już kliku moich klientów zaczeło się mnie wypytywao jakąś dobrą firmę montującą klime w Łodzi bo zbliżają się upały i niebardzo wiedzą gdzie pójść. Ale napewno nie mam zamiaru zabierać się za rynek klimatyzacji bo to nie tylko podłączenie jakiegoś tam splita z marketu czy nie z marketu ale ogólnie temat rzeka. Jak popatrzyłem ile trzeba wiedzieć w tym temacie, chcoćby przy planowaniu wentylacje w mieszkaniu w bloku to się trochę zdziwiłem. Uważam, że jeżeli ktoś jest dobry w komputerach to niech się tym zajmuje a zamontować sobie samemu splita to może we własnym domu a nie u klienta. Ja np. nie próbuje się brać za naprawy ksero jak się zepsuje u klienta tylko dzwonie do znajomego co się tym zajmuje i mu nadaje temat.

PS czy macie jakiś zaufany serwis klimatyzacji w Łodzi - jeżeli tak prosiłbym o podanie go na priva (żeby nie było, że robimy reklamę), ponieważ już kilku klientów pytało się mnie czy mógłbym im kogoś polecić a nie bardzo mam kogo po ostatnio wykonanych telefnach do kliku punktów.
Kolego witam i pozdrawiam.
Po tylu kursach wiesz prawdopodobnie co to prawo popytu i podaży,jeżeli nie to z pewnością bez trudu odnajdziesz to w internecie.
Pozdrawiam i zapraszam do branży
  • Odpowiedz

j_a_c

2007-08-17, 08:48:12
Użytkownik
no 400 pln to kawał kasy ,a ty bierzesz tylko 100pln na godzinę, popatrz na do inaczej zwykle godzinka to dojazd osuszenie układu to min godzinka,jak pójdzie gładko i klient dobrze zarobi kielichy i nic innego sie nie przytrafi,zwykle potrafi zejść 2 godzinki potem znowu godzinka z powrotem samochodem ,zwykle trzeba łazić po drabinach a to co innego jak spaść z krzesła za biurkiem,troszkę paliwa ,2 takie akcje i cały dzień zlatuje i masz 800PLN jak sie trafi 2 takich wariatów (a to mała szansa ),a do wyboru masz montaż spita 1500 PLN w jednym miejscu sezon w pełni miesiąc do przodu ludzie zapisani i wpadasz ty i chcesz tylko próżnie ,i na co liczysz ze ludzie rzuca wszystko i będą robili próżnie za 100pln zamiast zamontować gdzieś spita ???
Co innego poza sezonem jak człowiek sie nudzi i nie wydzwaniają co 10 minut.(Zrozum tych ludzi maja trochę nerwowy odcinek życia w sezonie,co wyjdzie mocniejsze słonce o poranku )
To tak jak bym tak ciebie zadzwonił w sezonie i poprosił żebyś mi doinstalował nowe czcionki pod Windowsem najlepiej za 15 pln to to przecie 10 minut.
Ale oczywiście zawsze możesz zakupić sprzęt, podszkolić i sie przekwalifikować na ten niesamowicie dobrze płatny fach, informatyków nie brak (sam jestem) a ludzi do robienie dziur w budynkach coraz trudniej znaleźć .
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

mk24

2007-08-17, 13:46:54
Nowy użytkownik
Popieram kolegę Bartka z Łodzi !!! Masz rację najeżdzając na "Fachowców" od klimy. Całe to forum to zlot takich fachowców. Tu nikt ci nic nie poradzi jeżeli tylko pytasz o tanie klimy z marketów. Sama krytyka żadnych wskazówek co z tymi klimami tak naprawde jest nie tak. Potrafią tylko wciskać ten swój kit. Generalnie jedno wielkie g......no !!! Mam was gdzieś specjaliści. To wy się nadajecie do pracy w Anglii i Irladii, tam zapasieni angole łykną ten wasz bełkot o fachowości.
  • Odpowiedz

crocens

2007-08-17, 20:19:10
Top użytkownik
drogi kolego mk24. Odpowiedź na Twoje pytanie znalazła sie szybciej niz byś się tego pewnie spodziewał. Odsyłam Cie do tego wątku: http://www.klimatyzacja.pl/forum/viewtopic.php?id=1321
taka jest różnica pomiędzy niemarkowym sprzętem a np. Fujitsu z 5letnia gwarancja...
.
  • Odpowiedz

jarek83

2007-09-04, 10:01:19
Nowy użytkownik
Bartek mam dla ciebie dobrą radę-weź się chłopaku walnij na linę baran z ciebie niesamowity-wbijasz się na forum dla min monterów klimatyzacji i piszesz takie bzdury ze w pale sie nie mieści pompa do odzysku 500 PLn??? debilu jak masz takie tanie to kupię 10 może jeszcze CPS

SENIOR pozdrawiam sensowny post
  • Odpowiedz

renegat

2007-09-04, 10:04:42
Nowy użytkownik
A ja kupie sto w tej cenie.Place gotowka
  • Odpowiedz

jarek83

2007-09-04, 10:06:25
Nowy użytkownik
mk24
problem z klmami z marketu jest taki ze kupujesz i nie masz zadnej sieci dystrybucyjnej nie pojdziesz chyba do obi i nie poprosisz o nowy kompresor????chyba ze jesteś taki dobry z termodynamiki i sam dobierzesz,a może jeszcze wyprodukujesz nowy czynnik chlodniczy????????

oczywiście że firmy oferujące klimatyzatory typu" split" nie wyprą się ze wszystko i tak idziez CXhin ale masz spokój z cvzęściami zamiennymi a jak itych brak to zawsze ci dobiorą zamiennik .PAMIETAJ JESZCZE O JEDNYM KLIMATYZACJA TO DOBRO LUKSUSOWE I NIE KAZDY MUSI MIEC WŁASNĄ KLIMĘ-WIDZISZ TO TAK JAK Z SAMOCHODEM MOZE ZMIENISZ SAM SILNIK TO TAKIE PROSTE
  • Odpowiedz

renegat

2007-09-04, 10:17:57
Nowy użytkownik
Bartek szczegulnie blysnoles z tym ze twoi pseudofachowcy <sprawdzili szczelnosc TYLKO w jednostce zew> przy jed. zew. masz zawory ktore sa zamkniete i podlanczasz sie z zegarami i pompa i robisz proznie z instalacji i jed. wew. sory nie znasz sie to nie pisz nic na ten temat
  • Odpowiedz

Adamo8

2007-09-04, 15:51:45
Nowy użytkownik
Jak dla mnie każdy niech się trzyma tego co umie robić bo wtedy będzie normalnie. Co z tego że coś innego umiem jeśli nie mam przyrządów, zezwoleń itp. Umiem wstawiać okna ale zamówiłem fachowców od tego bo wiąże się to z czasowym zamknięciem chodnika a ja nie dostanę na to pozwolenia, no i wolę aby żaden przechodzień z mojej winy nie dostał w głowę jakimś kawałkiem tynku. Każdy zawód wiąże się z wiedzą, uprawnieniami, kursami itp. itd. Jestem mechanikiem samochodowym i ponad 30 lat temu wystarczał młotek i przecinak, teraz musiałem się nauczyć elektroniki, obsługi różnego typu komputerów do diagnostyki i programowania itp. Teraz doszło do tego jeszcze obsługa i naprawa klimatyzacji w autach (do tej pory zlecenia szły na zewnątrz), no i znowu nauka bo za mało o tym wiem. Pracuję w serwisie aut ciężarowych i też ciągle mam jakieś szkolenia (po dwa tygodnie poza domem) za które płaci firma. Więc firma niestety musi ustawić opłacalną stawkę za roboczogodzinę aby sama zarobiła i żebym i ja dostał godziwą wypłatę za pracę. Koszt narzędzi też jest olbrzymi.
I na temat. Jeśli coś komuś zlecam do zrobienia to z reguły odwiedzam kilku fachowców i nie zawsze wybieram najtańszego, to co umiem robię sam i nie mam pretensji do cen usług bo jak idę na fuchę to też nie biorę mało. Trzeba się cenić bo jak sami o to nie zadbamy to inni nas oleją.
Ceny usług znikąd się nie biorą, to kwestia rynku i popytu. Inna kwestia to "flachowcy", są różni jak to w życiu, samochodowi klimatyzatorzy to najczęściej tylko nabijacze klimy (napisałem najczęściej żeby wątpliwości nie było), mają jakiś sprzęt i nie mają pojęcia o naprawie klimy bo do tego trzeba praktyki i dużej wiedzy. Są i prawdziwi fachowcy od tych spraw, ale do nich ciężko się dostać (kolejki) no i trzeba zapłacić trochę więcej. Walczę akurat ze swoją klimą w Leganzie i wiem jak się po kolei wymontowuje poszczególne elementy (mycie, przedmuchanie, ew wymiana). To nie jest łatwa praca i rączki są cokolwiek podrapane, nie mówiąc o tym że koszt części jest olbrzymi a czasem trzeba część podmienić aby uzyskać pewność czy to akurat ta część jest walnięta. Dlatego nie dziwię się cenom usług w klimie samochodowej.
  • Odpowiedz

lukasz

2008-07-10, 21:35:27
Nowy użytkownik
W pełni się z wami zgadzam z tym że fachowców w dziedzinie klimatyzacji ale i także w innych dziedzinach jest niezmiernie mało. I w pełni się z kolegami zgadzam, wyspecjalizowanie się w konkretnej dziedzinie jest celem podstawowym, wtedy osiąga się większą efektywność i usługa może być wykonywana taniej. Przykładem jest moja firma która osiąga specjalizacje w pewnej dziedzinie i znacznie obniża ostateczne ceny dla klientów. Jak chcecie to sami zobaczcie na stronę:
[reklama]
Mam nadzieję że się wam spodoba

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa