Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zlączki Armacell zamiast kielichowania?

3 Odpowiedzi, 3481 Wyświetleń

Madd

2010-10-11, 07:36:05
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,

trafiłem na takie ustrojstwo

http://www.info-klimatyzacja.pl/artykul,...ewnie.html

i mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenia z tymi złączkami lub może powiedzieć coś więcej na temat ich montażu, zastosowań itp.

Jak widać producent zachwala je pod niebiosa, ale wiadomo że praktyka często jest daleka od teorii.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-10-11, 10:48:00 przez Madd.)
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-10-11, 17:01:06
Użytkownik
Wygląda to ciekawie, jednak pozostaje kwestia szczelności, wytrzymałości, no i oczywiście cena. Myślę że warto poświecić 5 minut na wykonanie dobrego kielicha i mieć pewność czegoś co wykonuje się od wielu lat Smile. Wiadomo są gusta i guściki, myślę że skusił bym się na jednokrotne przetestowanie takiego rozwiązania. Wiąże się to również z tym iż takie rozwiązanie wprowadzone będzie dla osób nie posiadających kielicharkę, którzy usłyszeli głupotę że wcale nie trzeba robić próżni w układzie. Widome że jest to zwykłe napędzanie przemysłu Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Madd

2010-10-11, 17:36:00
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o szczelność, to myślę, że przy prawidłowym montażu nie powinno być problemów - podobne pierścienie zacinające są stosowane w instalacjach hydrauliki siłowej przy ciśnieniach sięgających setek barów i zdają egzamin.

Mam nadzieję, że odezwie się ktoś kto miał do czynienia z takimi połączeniami i rzuci na sprawę trochę światła.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa