Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamienniki R12 (R413a)

9 Odpowiedzi, 11971 Wyświetleń

ujejski1

2007-04-20, 23:03:18
Nowy użytkownik
czy ktos ma informację, gdzie w krakowie lub okolicach można napełnic instalację przystosowaną do freonu zamiennikiem R413a. z tego, co czytałem mozna tego dokonać bez żadnej przerobki instalacji. chyba, że się mylę...?
dziękuję !
u1
  • Odpowiedz

senior

2007-04-21, 06:31:40
Zaawansowany użytkownik
masz rację, nie musisz nic zmieniać, problem jest jedynie taki, że kosztuje to conajmniej 3 razy drożej
  • Odpowiedz

skylark

2007-04-21, 11:44:02
Użytkownik
Trzeba dodać, że wydajnośc będzie mniejsza, a w niedalekiej przyszłości konsekwencją zastosowania zamiennika będą niesczelności przewodów.
Specjalista klimatyzacji samochodowych i ogrzewań postojowych typu Webasto
  • Odpowiedz

ujejski1

2007-04-22, 18:56:00
Nowy użytkownik
dziękuję bardzo za info.
ale jak to w końcu jest?
wiem, że przeróbka na R134 wiąże się z koniecznością wymiany elementów uszczelniających, bo mogą po pewnym czasie stracić szczelność.
czy w takim razie 413a (oprócz ceny) ma również te wadę a napełnienie nim nie jest jednak tak bezproblemowe? tu równiez mogą pojawić sie nieszczelności? akurat moja obecna instalacja jest satysfakcjonująco szczelna, ale ni chcę pakowac tam freonu, mimo, że jest jeszcze dostępny....
  • Odpowiedz

senior

2007-04-22, 19:23:24
Zaawansowany użytkownik
powiem tak: pewien mądry człowiek powiedział mi, że r 134a jest bardzo szkodliwy i powoduje korozję od wewnątrz, jednak wszyscy przerabiają na niego, ponieważ co do stosowania tego czynnika nie ma terminu ograniczonego stosowania, a 413 a i tak będzie trzeba w niedługim czasie wycofać
wniosek jest jeden: jeśli nie przerobisz teraz to i tak będziesz musiał to zrobić, jednak 134a jest tańszy i wszyscy go mają
jak się mylę poprawcie pozdro
  • Odpowiedz

fredd

2008-07-25, 06:39:39
Nowy użytkownik
nabiłem klime r413a ale sprężarka się nie załącza. Czy może to być przez to żę jest zadużo czynnika? wydaje mi się że gdzieś przeczytałem że r413a powinien być dobity do 70% objętości r12 którego u mnie powinno być 1.08kg.

r413a został dobity też do 1kg, ale chyba troszkę mniej bo pod koniec sprężarka powinna zassać resztę gazu, a ona się nie włącza więc trzeba było wypuścić do atmosfery. Ale mimo to może być zadużo niż te 0.7kg (70% z 1kg). Ale tak naprawdę nie wiem ile powinno się nabijać tego r413a. czy ktoś wie ile powinno być?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-25, 06:48:43 przez fredd.)
  • Odpowiedz

fredd

2008-07-25, 08:09:37
Nowy użytkownik
myślałem że jest jakiś czujnik ciśnienia i np gdy jest zamałe lub zaduże to klima nie będzie załączała sprężarki.

Ostatni raz działała klima w zeszłe lato, i była już słaba aż wyłączała się podczas jazdy , później znów włączałem i działała i się wyłączała ale chłodziła słabo. Więc myślałem że to przez zamałą ilość czynnika. Teraz dobiłem i lipa, wogóle nie działa.
Będę jescze badał czy wogóle prąd dochodzi do cewki sprzęgła kompresora.
  • Odpowiedz

dv24v

2008-07-25, 09:17:59
Użytkownik
Moze ja zajezdziles na amen... albo ilosc czynnika nie wlasciwa....
  • Odpowiedz

fredd

2008-07-29, 06:04:45
Nowy użytkownik
A jednak to musi być kwestia czujnika ciśnienia który mam zamontowany na osuszaczu. Idą tam dwa kabelki i jak je zewre to kompresor się załącza bez problemu i klima chłodzi. Zmierzyłem miernikiem i czujnik (AC switch) ma 130ohm, a z tego co znalazłem powinien albo przewodzić albo nie.

W sklepach są czujniki do R12 i r134a, więc jaki powinienem kupić? i czy można go wymienić bez spuszczania czujnika? prawie 300zł dałem za napełnianie.

edit: jeszcze dodam że na tym czujniku (tam gdzie wtyczka wchodzi) jest śruba, ona jest do regulacji, tylko jak to wyregulować bez tej całej aparatury, pewnie nie da się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-29, 07:05:16 przez fredd.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa