Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uprawnienia ,szkolenia z bhp itp.

4 Odpowiedzi, 5364 Wyświetleń

mn27

2010-12-28, 17:20:01
Zaawansowany użytkownik
witam.wiem ze ten temat był juz poruszany moze i kilka razy ale pewnie nie zaszkodzi jak sobie wspólnie poprzypominamy jakie wymagania musimy spełniać aby w razie kontroli z inspekcji pracy czy ochrony srodowiska nie miec jakis nieprzyjemnosci.
JA mam kilka pytań;
1.Jezeli zajmuje sie głównie lodówkami , małymi urządzeniami chłodniczymi, montażem klimatyzatorów, klimą samochodową
czy musze posiadać świadectwo kwalifikacji czy wystarcza zaświadczenia o odbytych szkoleniach.
2.Czy musze być przeszkolony w zakresie BHP i PPOŻ
3.Czy jesli wymieniam spręzarke w np. lodówce to zawsze musze odssysac czynnik i dawac go do utylizacji
4.Co robić z zepsutą sprężarką ?
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-29, 21:55:41
Zaawansowany użytkownik
Odnośnie punktu czwartego znając życie i pomijając przepisy ową sprężarkę można wykorzystać ponownie po złej diagnozie serwisanta.Wyłączenie termiczne sprężarki nieświadczy o jej uszkodzeniu.Niekiedy wystarczy np. wymiana filtra lub stycznika.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-12-29, 23:08:51
Moderator
mentor napisał(a):Odnośnie punktu czwartego znając życie i pomijając przepisy ową sprężarkę można wykorzystać ponownie po złej diagnozie serwisanta.Wyłączenie termiczne sprężarki nieświadczy o jej uszkodzeniu.Niekiedy wystarczy np. wymiana filtra lub stycznika.
Ale mn27 wyraźnie napisał: zepsutą sprężarkę. A nie wymontowaną. To z zepsutej to możesz sobie zrobić doniczkę.
I nie jest tematem prawidłowa diagnoza, tylko co zrobić, jeśli naprawa była uzasadniona i wykonano wszystkie prace ze sztuką chłodniczą.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor

2010-12-29, 23:27:52
Zaawansowany użytkownik
Niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniem zepsuta a była sprawna.Zepsuta niekiedy okiem laika.Jak się coś popsuło poszukaj przyczyny.
Człowiek w stadzie staje się baranem.Dlatego jestem indywidualistą.Omijając grono zaprzyjażnionych forumowiczów.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa