Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji

58 Odpowiedzi, 87424 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

robi

2011-04-04, 14:42:00
Nowy użytkownik
Witam, a w ramach rozwijania swojej twórczości warsztatowej, zamierzam kupic urzadzenie do płukania układu klimatyzacji, prosiłbym o opinie na temat waszych doswiadczeń w tym temacie, jakie metody i urzadzenia polecacie?

Pozdrawiam kolegówSmile
  • Odpowiedz

max

2011-04-05, 18:47:24
Użytkownik
Nie wiem dlaczego, ale nie wierzę w pojęcie urządzenie do płukania klimatyzacji... Co tam płukać i rzeźbić w gównie. Kupno nowych elementów i masz pewność że jest dobrze. Możesz dać gwarancję. MY polscy warsztatowcy tak mamy - bo szkoda nam klienta - a czy ktoś nad Tobą się zlituje? Ile zapłaciłeś ostatnio u lekarza, albo dentysty? Próbowałeś negocjować cenę, albo pytać na jak długo gwarancja?
  • Odpowiedz

szk6

2011-04-05, 18:51:19
Użytkownik
Czyli co padła sprężarka i cały układ do wymiany
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-05, 18:58:11
Nowy użytkownik
Może od razu zaproponować Klientowi wymianę autka? Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

max

2011-04-05, 19:09:13
Użytkownik
Dlaczego większość aut z uszkodzoną sprężarką to wozy z zza granicy? Bo tamci mają w tyłku grzebanie w .... i szukania wiatru w polu. My natomiast jak najbardziej. Wywalisz sprężarkę, element rozprężny i filtr. Wypłuczesz układ i szefie będzie dobrze. No i może będzie smile Pierwsze pytanie klienta - ile na to gwarancji dasz i dlaczego tak drogo?
Ja jestem zdania, że decyzje musi podjąć klient. Przekazuje mu stan rzeczy i czekam na decyzję. Nikogo nigdy na siłę nie uszczęśliwiam.
Ilu handlowców - tyle teorii. Miłego dnia
  • Odpowiedz

mg

2011-04-06, 19:28:10
Top użytkownik
max napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale nie wierzę w pojęcie urządzenie do płukania klimatyzacji... Co tam płukać i rzeźbić w gównie. Kupno nowych elementów i masz pewność że jest dobrze. Możesz dać gwarancję. MY polscy warsztatowcy tak mamy - bo szkoda nam klienta - a czy ktoś nad Tobą się zlituje? Ile zapłaciłeś ostatnio u lekarza, albo dentysty? Próbowałeś negocjować cenę, albo pytać na jak długo gwarancja?

Czyli podjeżdża klient z zajechaną sprężarką w zafirze 2003, a ty proponujesz wymianę klimy na nową? Koszt naprawy po zatarciu sprężarki 11,000 PLN netto Cool
Robisz w budżetówce ?
  • Odpowiedz

max

2011-04-06, 21:57:43
Użytkownik
Dane z allegro OPEL ZAFIRA:
- kompresor nowy (800zł)
- osuszacz nowy (55zł)
- skraplacz nowy (345zł)
- zawór rozprężny nowy (132zł)
- parownik nowy (236zł)
- transport elementów (100-150zł)
teraz twoja decyzja jaki narzut i ile za robociznę Smile [niezłe masz stawki]
Nie mam zamiaru się z nikim kłócić. Górale mówią że są 3 prawdy: cała prawda, też prawda i gówno prawda.
Posłużyłem się allegro z prostej przyczyny przebywania w domu.
  • Odpowiedz

mg

2011-04-06, 22:03:16
Top użytkownik
Zapomniałeś o rurkach. Ja też nie nie chce się kłócić, Z doświadczenia wiesz ile są warte śmieci z allegro. Zrób ofertę na oryginalnych podzespołach. Podobno w gównie się nie babrzesz.
  • Odpowiedz

max

2011-04-06, 22:37:13
Użytkownik
Opel Zafira 2.0 dti
Ceny detaliczne z pewnej sieci na i:
parownik: delphi (589/724), hella (624/702), nissens (849)
skraplacz: delphi (561), hella (1022), nissens (473), valeo (629/891/1671)
kompresor: denso (1519)
osuszacz: delphi (144/150), hella (170), nissens (182), valeo (179/236)
zawór rozprężny: delphi (185), hella (200)
rurki - nie - dziękuję nie wymieniam, chyba że się uszkodzą, bądź są już uszkodzone Smile
Chyba części nie są gówniane? I jeszcze jaki rabat tam masz, dowiozą do domu / a jak się postarasz to u konkurencji lepsze ceny dostaniesz Smile Chyba daleko do tych 11 netto.
Dla mnie temat zamknięty
Dobrej nocy panowie
P.S.
A może tak z ciekawości - to co byście proponowali klientowi? Może i ja się czegoś nauczę (przecież nikt nie jest alfą i omegą).
  • Odpowiedz

mg

2011-04-06, 22:42:19
Top użytkownik
Płukanie w wannie do sprawdzania szczelności opon Big Grin
Dobrej nocy
  • Odpowiedz

mg

2011-04-06, 22:50:15
Top użytkownik
Zamienniki to kiepski pomysł, większość klepane w PRC, i te nieszczęsne rurki. Nie odpuszczę zanim się nie dowiem ile kosztują? komplet Smile
Jak odpowiesz ile kosztują to możesz zamykać, nawet nie swój temat. :/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-06, 23:02:26 przez mg.)
  • Odpowiedz

max

2011-04-07, 10:15:22
Użytkownik
Przewody klimatyzacji kmpl oryginał: 300+757 (opel)
A jeszcze zostały czujniki, przewody elektryczne, potem będzie sterownik i co jeszcze mam Ci podać?
Nie zgodzę się odnośnie 11netto a Tobie po prostu przykro że podałeś cenę z sufitu. Moje zdanie jest takie. Poparłem danymi. A co człowiek to ideologia. Z pewnością nie krzywdzę fachu.
Miłego dnia.
  • Odpowiedz

robi

2011-04-08, 12:23:38
Nowy użytkownik
Czyli co, nikt nie potrafi naprawić klimatyzacji po zatarciu sprężarki, oprócz maxa,który wymienia wszystkie podzespoły?
Skoro Hella lub Delphi produkują urządzenia do płukania i sprzedają je, musi być na płukanie i reaktywacje klimy po takiej usterce jakaś procedura.......
Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie tematem
  • Odpowiedz

wit

2011-04-08, 14:57:03
Top użytkownik
szk6 napisał(a):Czyli co padła sprężarka i cały układ do wymiany
może lepiej... sprężarka sprawna... dziura w w wężu ssącym -poszedł gaz -zassało powietrza i wilgoci... wymieńmy cały okład -w tym sprężarkę za często 2 tysie...
i cieszmy się, że klienci walą drzwiami i oknami...

najlepiej płukać czynnikiem chłodniczym... takim jak w układzie lub R22 -czynnik użyty do płukania praktycznie 100% odzysk i wykorzystywany wielokrotnie.
nawet istnieją maszyny do tego... tylko cenowo są "nieakceptowalne" -nie w Polsce...
  • Odpowiedz

mg

2011-04-08, 16:41:23
Top użytkownik
Istnieją ,,przystawki" do płukania czynnikiem. Tutaj z wizualizacją procesu
crocens będzie zainteresowany rozwiązaniem technicznym Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-08, 16:43:44 przez mg.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-08, 16:53:54
Top użytkownik
byłbym, ale klima samochodowa mnie mało interesuje Wink

Pozdrawiam Smile
.
  • Odpowiedz

mg

2011-04-08, 17:05:56
Top użytkownik
Temat wizualizacji obiegu chłodniczego też nie?
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-08, 17:06:10
Nowy użytkownik
http://www.chlodnictwo-sklep.pl/product_...acji_FLUSH

Może po prostu to???????
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-08, 17:10:29
Top użytkownik
wizualizacja jak najbardziej, po prostu nie zajarzyłem co jest na zdjęciu Smile
.
  • Odpowiedz

wit

2011-04-08, 20:20:25
Top użytkownik
skspert napisał(a):chlodnictwo-sklep.pl/product_info.php?cPath=142_200_206&products_id=3121_Stacja_p%B3ukania_instalacji_FLUSH

tylko, że to to nie płukanie czynnikiem a całkiem innym świństwem... płuczesz z brudu a w spadku masz w instalacji płyn płuczący... jeśli całą instalacje masz w ciepełku to wygonisz to płukadło pompą. jak jest mróz -to lekarstwo gorsze od choroby...

no i cena płukadła 30zł za litr też optymistycznie nie nastraja... jednorazowe płukadło po 30 zeta... potem płukadło do utylizacji jako odpad...
  • Odpowiedz

wit

2011-04-08, 20:23:05
Top użytkownik
mg napisał(a):Istnieją ,,przystawki" do płukania czynnikiem. Tutaj z wizualizacją procesu
crocens będzie zainteresowany rozwiązaniem technicznym Wink

nie wiem czy to płucze czynnikiem ale sprzęt do wizualizacji wygląda super... fajne te cylinderki przezroczyste -dzięki za zdjęcie. już kombinuję z czego by zrobić "takie przerośnięte oczko"
  • Odpowiedz

mg

2011-04-08, 21:39:47
Top użytkownik
Tak to przystawka do płukania czynnikiem, w dnach cylindrów są grzałki.
  • Odpowiedz

wit

2011-04-08, 22:26:33
Top użytkownik
mg napisał(a):Tak to przystawka do płukania czynnikiem, w dnach cylindrów są grzałki.
a nie wiesz co się dzieje z tym czynnikiem po płukaniu -do utylizacji -recyklingu w jakiś zakładach przetwórczych --czy jakoś czyszczony na miejscu i do ponownego użycia?
  • Odpowiedz

mg

2011-04-08, 22:34:01
Top użytkownik
Po przejściu przez filtry wraca do maszyny(butli).Tak jak jest przy uzupełnianiu niewielkiej ilości czynnika w samochodach.
  • Odpowiedz

skspert

2011-04-09, 09:39:15
Nowy użytkownik
wit napisał(a):
skspert napisał(a):chlodnictwo-sklep.pl/product_info.php?cPath=142_200_206&products_id=3121_Stacja_p%B3ukania_instalacji_FLUSH

tylko, że to to nie płukanie czynnikiem a całkiem innym świństwem... płuczesz z brudu a w spadku masz w instalacji płyn płuczący... jeśli całą instalacje masz w ciepełku to wygonisz to płukadło pompą. jak jest mróz -to lekarstwo gorsze od choroby...

no i cena płukadła 30zł za litr też optymistycznie nie nastraja... jednorazowe płukadło po 30 zeta... potem płukadło do utylizacji jako odpad...

A kto powiedział,że płukanie należy przeprowadzać czynnikiem??Tez płyn ma znacznie lepsze właściwości ,co do ceny to tańszy od czynnika i również po przejściu przez filtry do ponownego użycia.
Tak przy okazji to "jak jest mróz...."Płukałeś kiedyś układ na mrozie????
Druga sprawa,że płuczemy po kolei skraplacz ,parownik,węże itd,czynnikiem to trochę utrudnione.
Płukanie czynnikiem to półśrodek stosowany z braku urządzenia do płukania,a co do kosztów to klient z wężem w kieszeni nie zapłaci za żadne tylko pojedzie tam gdzie nie zrobią tego wogóle.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa