Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Opel Astra F - wyłączająca się klima

15 Odpowiedzi, 23449 Wyświetleń

kretul

2007-05-18, 21:57:12
Nowy użytkownik
Witajcie! Mam Astre F z klimą Harrisona. Problem polega na tym że sprężarka włącza się tylko tuż po osuszeniu/napełnieniu układu - może wtedy pracować kilkadziesiąt minut (dłużej nie było sprawdzane) i jest ok - temperatura z nawiewu 4-7 stopni. Kiedy się ją wyłączy i odczeka kilka godzin - już się nie uruchomi. W układzie jest dostateczna ilość czynnika a mimo to nie włącza się sprężarka lub też włącza się raz na jakiś czas (podczas jazdy co kilka minut czuć na kilkanaście sekund powiew chłodu).

Co sprawdzić? Presostat? Czy, będąc na 100% pewnym że w układzie jest czynnik, mogę spiąć 'na krótko' dwa piny presostatu i sprawdzić czy włączy to sprężarkę?

Acha, podczas 'przerywanej pracy' obie rurki sprężarki są gorące (trochę chłodniejsze niż wyjściowa ze sprężarki ale dużo gorętsze niż ta wejściowa biegnąca od parownika). Gdy klima jest wyłączona, te rurki pozostają chłodne.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady.
  • Odpowiedz

pawmik

2007-05-19, 05:20:08
Nowy użytkownik
Jakie masz ciśnienia na manometrach ?
  • Odpowiedz

kretul

2007-05-19, 08:19:19
Nowy użytkownik
pawmik napisał(a):Jakie masz ciśnienia na manometrach ?
Tego się dowiem w środę, kiedy znowu odwiedzę warsztat od klimy.

Czy da się zobaczyć parownik bez rozszczelnienia układu?
  • Odpowiedz

kretul

2007-05-22, 09:36:06
Nowy użytkownik
Na schemacie elektrycznym klimatyzacji w Astrze widnieją 2 czujniki S225 - jeden 2-pinowy, drugi 3-pinowy. Podpisane są "przełącznik temperatury chłodziwa". Jeden z nich(3-pin) prawdopodobnie jest w chłodnicy, po lewej dolnej jej stronie, patrząc na przód auta, i to chyba on nie pozwala się włączyć sprzęgłu sprężarki - blokuje połączenie sprzęgła z masą. Czy to faktycznie jest ten czujnik? Bo jeśli tak to jesteśmy w domu Smile
  • Odpowiedz

kretul

2007-05-24, 11:02:15
Nowy użytkownik
Nowe informacje: warsztat nie zmierzył mi ciśnienia w układzie bo cytuję: 'tego się nie mierzy". Dziwne. Muszę jechać do innego warsztatu - ile może kosztować pomiar ciśnień?

Układ mechanicznie i elektycznie działa, tylko presostat ma przerwę - albo z powodu wysokiego ciśnienia w skraplaczu albo jest uszkodzony (czasem daje styk, ale rzadko). Czy jeśli odessam automatem czynnik z układu to dam radę sam wymienić presostat?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-24, 11:02:50 przez kretul.)
  • Odpowiedz

Klimek

2007-05-24, 18:40:36
Użytkownik
Dasz rade... Presostaty sa na zaworkach takze nawet z cisnieniem w ukladzie mozna je wymienic. Pozdro.
  • Odpowiedz

kretul

2007-05-25, 10:29:59
Nowy użytkownik
Klimek napisał(a):Dasz rade... Presostaty sa na zaworkach takze nawet z cisnieniem w ukladzie mozna je wymienic. Pozdro.
Dzięki, zajrzę do tego przez weekend Smile
  • Odpowiedz

kretul

2007-06-01, 07:10:25
Nowy użytkownik
Klimek napisał(a):Dasz rade... Presostaty sa na zaworkach takze nawet z cisnieniem w ukladzie mozna je wymienic. Pozdro.
Jest dokładnie tak jak napisałeś - pod presostatem jest wentylek. Czujnik już wymieniony i wszystko śmiga Smile

Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc!
  • Odpowiedz

koszal

2007-07-11, 05:51:20
Nowy użytkownik
Presostat jest to inaczej czujnik cisnienia? Mam problem poniewaz uklad mam szczelny, klimatyzacjia zalacza sie, lecz po 3-4 min. rozlancza sie i nie da sie jej wlaczyc ... trzeba odczekac dluzsza chwile. W warsztacie powiedzieli mi ze padniety jest czujnik (ten 3 pinowy) - moga miec racje Smile?

W ktorym miejscu jest on w Astrze F? Widze takie dwa czujniki wkrecone w rurke klimatyzacji na dole przy chlodnicy...od jednego wychodza 3 kabelki....to jest wlasnie ten czujnik?
  • Odpowiedz

kretul

2007-07-11, 06:40:49
Nowy użytkownik
koszal napisał(a):Presostat jest to inaczej czujnik cisnienia?
Tak.

koszal napisał(a):Mam problem poniewaz uklad mam szczelny, klimatyzacjia zalacza sie, lecz po 3-4 min. rozlancza sie i nie da sie jej wlaczyc ... trzeba odczekac dluzsza chwile. W warsztacie powiedzieli mi ze padniety jest czujnik (ten 3 pinowy) - moga miec racje Smile?
Mogą mieć rację, o ile ciśnienia w pracującym układzie są w porządku. Być może presostat rozłącza bo jest za duże ciśnienie, albo sprzęgło sprężarki 'puszcza'. Rzecz do zbadania.

koszal napisał(a):W ktorym miejscu jest on w Astrze F? Widze takie dwa czujniki wkrecone w rurke klimatyzacji na dole przy chlodnicy...od jednego wychodza 3 kabelki....to jest wlasnie ten czujnik?
Zdejmij wtyczkę z obu i obejrzyj. Presostat ma 4 styki i jest dalej od sprężarki. Ten drugi czujnik (bliżej sprężarki, 2 styki) to czujnik zwiększenia obrotów silnika, on jest od czego innego Smile

P.S. Wyedytowałem bo te czujniki są jednak umieszczone odwrotnie. Natomiast liczba styków się zgadza Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-07-18, 13:48:54 przez kretul.)
  • Odpowiedz

koszal

2007-07-11, 08:09:11
Nowy użytkownik
aha. A powiedz mi jeszcze czy gdy wyjme ten czujnik i wkrece nowy nie wyleci mi gaz? Z tego co czytalem wyzej tam jest jeszcze jakis zaworek kolo tego czujnika ktory nie pozwoli aby uciekl gaz? Smile

Ps. Dzieki za szybka odpowiedz.
  • Odpowiedz

kretul

2007-07-11, 08:16:01
Nowy użytkownik
koszal napisał(a):aha. A powiedz mi jeszcze czy gdy wyjme ten czujnik i wkrece nowy nie wyleci mi gaz? Z tego co czytalem wyzej tam jest jeszcze jakis zaworek kolo tego czujnika ktory nie pozwoli aby uciekl gaz? Smile
Nie powinien uciec gaz, tam jest wentyl. O ile wentyl jest sprawny to dasz sobie radę sam.
  • Odpowiedz

somebody777

2009-04-25, 11:46:44
Nowy użytkownik
a jak powinien zwierać ten presostat z 4 pinami bo też mam klime harisona ale jest w trakcie montowania i muszę zbudować do niej instalację elektryczną bo dostałem całą wiązkę ale od innej astry z innym silnikiem i nie do końca pasuje
  • Odpowiedz

tom17

2009-04-25, 14:24:40
Użytkownik
pin 1, 2 odpowiadają za brak czynnika i zbyt wysokie ciśnienie - są normalnie zamknięte (oczywiście jeżeli presostat jest zamontowany w układzie i klimatyzacja jest napełniona)
pin 3, 4 włącza wentylator skraplacza - jest normalnie otwarty
  • Odpowiedz

somebody777

2009-05-02, 21:26:11
Nowy użytkownik
ok, mam taki schemat od astry:

http://www.myupload.dk/showfile/217956446ba.pdf/

i pytanie teraz mam takie

gdzie jest (powinien być) przełącznik s 225 ten z 2 wyjściami po lewej na dole na schemacie bo nie bardzo mogę go znaleźć, i co oznacza kl.15 kl.30 i kl15/50 nad bezpiecznikami na górze

i pytanie jeszcze przy jakim ciśnieniu powinien się włączać wentylator ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-20, 19:09:13 przez somebody777.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa