Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przerobienie starej chłodni na pompę ciepła.

7 Odpowiedzi, 6813 Wyświetleń

egdo

2011-05-10, 13:07:34
Nowy użytkownik
Witam, mam chłodnię po pieczarkach, stoi ona nie używana od kilku lat. Zastanawiam się nad przerobieniem jej na podgrzewacz wody(pompę ciepła cwu). Co mnie ogranicza żeby to zrobić? Domyślam się ze automatyka a przede wszystkim czujniki temp., ale je można bardzo prosto oszukać, pewnie zawór rozprężny bo będzie pracował w innym zakresie temp.

W miejsce parownika normalna chłodnica z wentylatorem, a za skraplacz wymiennik płytowy i dalej do zbiornika CWU.
  • Odpowiedz

wit

2011-05-10, 15:22:37
Top użytkownik
Analogia...
Mam starego stara... węgla już się nie wozi -to stoi nieużywany--- zastanawiam się nad przerobieniem go na samolot... co mnie ogranicza? chyba tylko brak skrzydeł...
silnik już jest
-zamiast wolantu -jeśli kierownica nie wystarczy -to można bardzo prosto oszukać... hamulec ręczny wygląda zupełnie jak drążek lotniczy...

A jeśli twierdzicie ,że ropa jako napęd samolotu się nie bardzo nada... to zawsze można na pakę wrzucić ze 3 tony węgla i węglem napędzać...
skrzydła w zasadzie mogę mieć tanio... mam dwuskrzydłowe wrota od stodoły... to zdemontuję i przykręcę do tego stara...

PC i chłodnia do pieczarek -to całkiem różne urządzenia... trzeba wymienić... chłodnicę, skraplacz, sterownik, czujniki, zawór tzr... i najprawdopodobniej sprężarkę. reszta -to jest lakier i kurz może zostać.

no i trzeba kilka rzeczy ekstra dołożyć... wymienniki, pompki obiegowe, automatykę sterującą tymi pompkami...

Przypomina mi się reklama... "to jest kot -i to jest kot..."
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-10, 15:34:47
Zaawansowany użytkownik
Wit-aj zajebiscie to ujoles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-11, 10:46:18 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

llort

2011-05-10, 19:37:29
Zaawansowany użytkownik
W praktyce da się to zrobić tylko nie wiem na ile wytrzyma sprężarka dobrana do chłodni pod wpływem zwiększonego przegrzania.Więc do konkretów.Parownik wystawiasz na miejsce jak najbardziej nasłonecznione.Likwidujesz skraplacz.Oddajesz na złom.Za otrzymane pieniądze+oszczędności kupujesz rurę miedzianą o średnicy skraplacza razy ilość sekcji w skraplaczu.Wstawiasz do bojlera i masz pompę ciepła.Warto jest zamontować czujniki temperatury na ssaniu sprężarki kontrolujące temperaturę par zasysanych oraz czujnik temperatury na tłocznej sprężarki aby nie przekroczyć temperatury krytycznej czynnika.Ikar miał gorzej,bo nie miał ani STARA ani silnika.A ty masz sprężarkę i chłodnicę.Samolotu ze stara się zapewne nie zrobi.Ale nad śmigłowcem bym się zastanowił. Big Grin
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-11, 05:46:22
Moderator
Tekst dnia Big Grin wit , to ci sie udało Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

llort

2011-05-11, 16:59:23
Zaawansowany użytkownik
Udawanie nie ma nic wspólnego z tą dziedziną Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

wit

2011-05-18, 14:17:45
Top użytkownik
llort napisał(a):Udawanie nie ma nic wspólnego z tą dziedziną Sad
fakt...ale trudno czasem wiedzę przekazać... trudno zacząć od podstaw -bo kilka (set) lat by to zajęło...
i lepiej obrazowo poprzez analogię pokazać sens-bezsens...

na pompę ciepła ja bym był w stanie to przerobić. Ty pewnie też.

tylko sensu w tym za grosz
-i taniej i lepiej byłoby zbudować od zera -z materiałów choćby i używanych -ale dobranych celowo i sensownie pod P.C. a nie pod pieczarkarnię.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa