Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zagadka

23 Odpowiedzi, 18810 Wyświetleń

awax

2011-05-18, 18:34:14
Top użytkownik
Jaka oferta wygrała Waszym zdaniem?

"Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług konserwacji i napraw klimatyzatorów (69 szt.), systemów wentylacyjno nawiewnych (4 szt.) oraz centrali klimatyzacyjnej (1 szt.)"
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-18, 19:00:53
Moderator
Jak zwykle: najle.... , oj, najtańsza.
Nie mów, że po 30pln za splita.... :o
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bxz

2011-05-18, 19:05:50
Zaawansowany użytkownik
9900 Netto PLN
NO
  • Odpowiedz

awax

2011-05-18, 19:17:13
Top użytkownik
"Cena wybranej oferty: 3998,73
Oferta z najniższą ceną: 3998,73 oferta z najwyższą ceną: 28000,00"

Nie będę tego komentował
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-18, 19:24:07
Moderator
Ale nutka optymizmu: to cena netto... ? TAK??
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-18, 19:25:42
Top użytkownik
Big Grin

ciężko to komentować, ale 28k to też lekkie przegięcie... przy tej ilości można dać upust... ja bym to zrobił za 18k netto
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-18, 19:26:17 przez crocens.)
  • Odpowiedz

alien

2011-05-18, 19:26:03
Nowy użytkownik
kto się tak ceni? to jest chore i wkur....
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-18, 19:28:58
Moderator
No takie robią podjazdy. Zależy też jak kształtują się ceny za serwis poza przeglądem. Bo może mają np 200pln/h a urządzenia będą wymagały dużo napraw. To już szczegóły w SIWZ-e
  • Odpowiedz

awax

2011-05-18, 19:31:35
Top użytkownik
Nie wiem czy to przypadek ,ale był to przetarg ogłoszony przez :
"Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Krakowie
31-080 Kraków
ul. Pędzichów 27"
  • Odpowiedz

alien

2011-05-18, 19:35:33
Nowy użytkownik
ZUS ostatnio szaleje, jeśli chodzi o kase, mają cięcia itp. wiem bo sam serwisuje jeden odział.
Wymieniałem ostatnio sprężarkę w szafie chłodniczej to nawet sprawdzali w necie po ile one chodzą ale nie zmienia to faktu że cena za tą usługę jest stanowczo za niska. Cena = jakość usługi.
  • Odpowiedz

awax

2011-05-18, 19:36:54
Top użytkownik
Tu nie ma nic do rzeczy ZUS.
Taka oferta została złożona,to nie była licytacja
  • Odpowiedz

alien

2011-05-18, 19:47:19
Nowy użytkownik
Nie zawsze wygrywała najniższa oferta, bo nie problem aby taki edek przyszedł na serwis z miotłą i starą szmatą. A jak trzeba naprawić to taśma, młotek i drut i na pewno będzie działać. Ludzie w ZUSie więdzą doskonale ile co kosztuje, ile kosztuje montaż serwis, naprawa tylko że ostatnio niezależny im na jakości i profesjonalizmie tylko na cenie.
  • Odpowiedz

awax

2011-05-18, 19:50:57
Top użytkownik
W tym wypadku wygrała duża firma zatrudniająca wg www około 50 osób.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-19, 06:35:05
Top użytkownik
awax napisał(a):W tym wypadku wygrała duża firma zatrudniająca wg www około 50 osób.
Witam

No i sobie sam odpowiedziałeś na pytanie. Takie przetargi są dla dużych firmy ,,być albo nie być. Typowa robota na przetrwanie. Jeżeli ZUSu nie interesuje jakość tylko kwity, mówię tak bo spotkałem się z taką sytuacją gdzie techniczne z dużej firmy interesował kwit dla dyrektora z małą kwotą. Teraz wiele firm tłumaczy się cięciami. Oni nie ogarniają że zeżrą ich grzyby z klimy albo wentylacji. Kiedyś tłumaczyłem gościowi że serwis potrzebny jest też ze względu na to że regularna konserwacja przedłuża żywotność urządzenia a on mi na to że taniej jest wymienić po 10 latach na nowe.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Bock

2011-05-19, 06:57:40
Zaawansowany użytkownik
54zł za sztukę :/?
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-19, 10:57:18
Użytkownik
Bock napisał(a):54zł za sztukę :/?

To pewnie ta sama firma z Krakowa co montuje po 550,- :lol:
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-19, 12:52:57
Moderator
Grzyby ich nie zeżrą bo jak coś będzie nie tak to potrafią wyekzekwować to co im sie nalezy i nie będzie marudzenia że za jakie pieniądze taki przegląd.Można nieźle umoczyć w takim czymś ale jeżeli nic się nie stanie to wtedy zarobią
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-05-19, 20:35:56
Zaawansowany użytkownik
kiedys bylem w takiej wiekszej firmie od klimatyzacji po jakies czesci.
Byl to dzien wyplaty w tej firmie.
Wyplata w tej firmie wygladala tak ze byla dluga kolejka do jednego gabinetu i wychodzili z niego z kopertami Rolleyes
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-05-19, 20:40:08
Użytkownik
Kiedyś w takiej firmie pracowałem :/ że 1500 miałem na umowie a 10 w kopercie dostawałem resztę :/ przyznam się do tego choć nie powinienem bo to przestępstwo ale mam nadzieję że ktoś przypadkiem trafi na ta wypowiedź i wysnuje z tego odpowiednie wnioski Smile mam nadzieję że szkodzące mojej osobie Smile

Co do tego przetargu Smile hmmm desperaci Smile ciekawe czy nie będą musieli dopłacać za dojazdy Big Grin
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-21, 05:08:52
Top użytkownik
Witam

Wiecie jak ma się 50 ludzi a oni mają rodziny to się nie grymasi tylko wyrywa co się da. Psują rynek nie oni tylko osoby podające to do wiadomości. Takie dane to tajemnica handlowa powinna być.

Inna sprawa to jakość tych przeglądów. Miałem klienta który rozdziawił buzie jak się do ceny umawialiśmy, ,,ale ja mam 11 klimatyzatorów...u mnie gość był i za sześćdziesiąt zaglądał przez 5lat. Potem rozdziawił tą miłą buzie drugi raz jak otworzyłem klimę i pleśń była pod pokrywą i smród wielki. Trzeci raz rozdziawił buzie jak opowiedziałem mu o zagrożeniach ze strony grzybów i przypomniał sobie że jego żona od roku leczy się na problemy z drogami oddechowymi a w jej klimie życie tętniło. Obydwoje po medycynie.
Powiedziałem mu że ja mogę nawet za 50 ,,zaglądać'' Wink ale ja mu proponuje porządne wyczyszczenie a później przeglądy techniczne i konserwacje.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2011-05-21, 06:18:52
Top użytkownik
"Psują rynek nie oni tylko osoby podające to do wiadomości. Takie dane to tajemnica handlowa powinna być"

Informacja,którą podałem jest wynikiem przetargu publicznego opublikowanego w Biuletynie Publicznym.Myślę,że wszyscy komentujący zgadzaja się z tym,że w tej cenie usługa nie może zostać wykonana profesjonalnie i właśnie uświadomienie tego potencjalnym zlecającym podobne usługi było moim celem.
  • Odpowiedz

zuku

2011-05-21, 18:16:12
Użytkownik
Co da tłumaczenie zlecającemu jak w przetargu kryterium wyboru jest 100% cena
Znajomy ogłosił przetarg na zakup środków czystości takich jak domestos pronto cif itp. wszystkie były firmowe. Wcześniej za każdym razem wygrywała oferta oczywiście najtańsza ale na środkach które były w specyfikacji. Ostatnio ponoć trzeba dopisać zdanie "lub równoważne". I tym razem wygrała oferta najtańsza ale już na środkach "równoważnych".
Znajomy ma problem bo sprzątające nie chcą sprzątać twierdzą że nowe środki nie dają rady. Urzędnicy nawet jakby chcieli wybrać ofertę która solidną to zazwyczaj mają związane ręce.
  • Odpowiedz

llort

2011-05-21, 21:59:52
Zaawansowany użytkownik
Problem polega na przepisach.Zapewne pani lub pan odpowiedzialny za przetarg w ZUS nie zleci tego samemu montażu w swoim mieszkaniu bo posiada go w umowie koleżeńskiej.Ciekawe skąd ZUS zdobędzie certyfikat na wykonaną usługę za tę kwotę.ZUS i ZIELONI to odwieczni wrogowie :|
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa