Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uprawnienia

10 Odpowiedzi, 8827 Wyświetleń

AKTIMAR

2011-06-20, 19:36:38
Użytkownik
Witam.
Panowie potrzebuję informacji na temat prac na wysokości. Mam do zrobienia przegląd w dużej firmie, wszystkie jednostki stoją na płaskim dachu około 10 metrów wysokości, polityka firmy wymaga takich uprawnień. Czytałem trochę na ten temat i do końca nie wiem czy wystarczy jakieś zaświadczenie od lekarza czy trzeba zrobić jakieś specjalistyczne.
Generalnie najbliżej mam do Warszawy, będę wdzięczny za każdy namiar gdzie to można szybko i sprawnie załatwić.
  • Odpowiedz

mg

2011-06-20, 19:44:05
Top użytkownik
Badanie wysokościowe powyżej 3m. Lekarz medycyny pracy
Robiłem takie, nic nie boli Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-20, 19:44:56 przez mg.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-20, 19:47:11
Zaawansowany użytkownik
Badania lekarskie okresowe z zaznaczenie do dopuszczenia pracy powyżej 3m
i standardowe bhp:
szkolenie stanowiskowe
i o ryzyku zawodowym
jeśli pracownicy będą zbliżać się do krawędzi dachu (na ile metrów nie pamiętam) szelki, amortyzatory, kaski (żeby ptaki nie nasrały xD).
W dużych zakładach pracy są wewnętrzne przepisy i możesz potrzebować wewnętrznego szkolenia BHP oraz pozwolenia do pracy na wysokości , ale o to już powinieneś się dowiedzieć od zlecającego
Na upierdliwego BHP polecam grzecznie poprosić o pomoc, by poszedł na miejsce prac i już na miejscu zapytać: niech pokaże do czego ludzie mają się przypinać Big Grin
NO
  • Odpowiedz

mg

2011-06-20, 19:51:32
Top użytkownik
bxz napisał(a):Na upierdliwego BHP polecam grzecznie poprosić o pomoc, by poszedł na miejsce prac i już na miejscu zapytać: niech pokaże do czego ludzie mają się przypinać Big Grin

Lepiej nie drażnić lwa Smile
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-20, 19:56:10
Zaawansowany użytkownik
uwielbiam tych co każą się przypinać do rusztowania czy wózków nożycowych xD
ale jak już na miejscu zobaczy że przepisy są "nieżyciowe", a robotę trzeba zrobić odpuszcza Wink
ale jestem jak najbardziej za minimalizowaniem ryzyka, a nie partactwem!
NO
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-20, 20:05:30
Top użytkownik
powiem krótko...

życie jest jedno

przepisy przepisami, ale sam zadbaj o Swoje bezpieczeństwo...
.
  • Odpowiedz

llort

2011-06-20, 20:40:05
Zaawansowany użytkownik
Życie jest jedno a rutyna gubi jako pierwsza.Autopsja na wysokości Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-06-20, 20:41:10
Użytkownik
Zawsze staram się być ostrożny, ale jak by się za bardzo czepiał to zaproszę Pana od BHP na ten dach i mu pokaże że nie ma tu potrzeby przypinania się.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-20, 20:41:34 przez AKTIMAR.)
  • Odpowiedz

llort

2011-06-20, 21:52:35
Zaawansowany użytkownik
Jak przypuszczam jesteś młody lub stary bez doświadczenia.Z BH Smile _powcem nie wchodzimy w dyskusję
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-20, 22:19:06
Zaawansowany użytkownik
Na dużych budowach mam doświadczenie, BHP się nudzi i zawsze chce być ważny, więc po prostu trzeba dać mu się wykazać xD Grzecznie zaprosić, pokazać, zapytać się czy ma uwagi. A chowanie się przed nim to lipa, bo przyjdzie zawsze w najmniej odpowiednim momencie i robi zdjęcia Wink Kary za brak kamizelki czy kasku kończą się na 000, a maile do dyrekcji są szybsze od błyskawicy.
NO
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa