Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator z szybko-złączem.

15 Odpowiedzi, 17243 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2011-07-01, 12:27:45
Top użytkownik
Witam

Muszę zdemontować ciekawostkę techniczną. Jednostka wewnętrzna z zewnętrzną połączone są szybko-złączkami. Jaki jest patent na rozłączenie bez utraty czynnika. Miał ktoś z takimi do czynienia?
[Obrazek: 01072011676.jpg]
[Obrazek: 01072011675.jpg]
[Obrazek: 01072011674.jpg]
[Obrazek: 01072011673.jpg]

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wit

2011-07-01, 13:02:00
Top użytkownik
teoretycznie szybkozłączki powinny zamknąć.
jeśli nie są np. brudne... bo potrafią niedomykać... może pomóc delikatne opukanie złączek przed i w trakcie rozłączania...
słyszałem o takich klimach -jednak osobiście nie spotkałem...

chyba nie masz tam żadnego szrederka? opcja pracochłonna -bezpieczna -użyj wampirka oraz stacji odzysku.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-01, 14:18:15
Moderator
Po prostu szybko musisz kluczami operować Smile i zawory same się zamkną. Najważniejszą rzeczą dla tego typu układów z plecakiem to perfekcyjne dokręcenie tych złączy. Nie patrz na dynamometrię tylko na biceps Smile)))) W tych układach nie masz zaworka ale nie jest problemem jego w lutowanie. Mam jedno SANYO w którym w lutowałem zawór 8 lat temu bo ktoś źle dokręcił te szybkozłączki i do dziś klima działa perfekcyjnie Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

freegass

2011-07-01, 15:05:20
Użytkownik
wit napisał(a):teoretycznie szybkozłączki powinny zamknąć.
Nie do końca. Sądząc po wielkości złączek są to t.zw. "cnotki". Jest to wykonane na jednorazowe połączenie podczas montażu. W jednej części jest poczwórne ostrze krzyżowe, a w drugiej błona dziewicza. Podczas skręcania ostrze przebija stalową membranę, która nie odrasta...
  • Odpowiedz

wit

2011-07-01, 16:03:06
Top użytkownik
"cnotki" byłyby prawdopodobnie mniejszej średnicy.

tu średnica złączki jest wyraźnie większa od średnicy rurek -wiec prawdopodobnie jest to coś w rodzaju przerośniętego szrederka który w momencie skręcania się sam naciska o drugą część złącza.

A co jest naprawdę okaże się po rozkręceniu... czyli najlepiej wampirek -stacja odzysku -i jazda. a potem sprawdzić "organoleptycznie" na wyssanej instalacji.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-01, 16:39:22
Zaawansowany użytkownik
Szybko złącza są prostokątne w w obudowie plastikowej podobne do złącza do ładowania wózków akumulatorowych stosowane w klimatyzatorach do samodzielnego montażu w hiper marketach.
stefanbud doświadczenie i porady z forum nie powinny ciebie zawieść Smile To ja jestem głupi a nie ty :/
Mam sentyment do starych i dobrych narzędzi Smile Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-01, 17:03:26 przez llort.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-07-01, 18:15:32
Zaawansowany użytkownik
Znam te szybko złączki, musisz szybko rozkręcić śruby i po wszystkim.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-01, 19:49:44
Zaawansowany użytkownik
p.obelix czy tam akterix. szybko złącze to szybko złącze.Zapinam odpinam,a nie zakręcam lub odkręcam.Wolno złącze.Chyba nikt z was w tym wątku nie widział szybkiej wtyczki i gniazda.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

zuku

2011-07-01, 19:57:10
Użytkownik
Popatrzcie na przetłoczenia na rurkach miedzianych. Może do tego są jakieś specjalne szczypce które podczas odkręcania/dokręcania ściskają do siebie złączki.
  • Odpowiedz

p.obelix

2011-07-01, 21:47:39
Zaawansowany użytkownik
:p
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-01, 22:05:55 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-07-02, 06:14:20
Top użytkownik
Witam

Czy kręcę szybko czy wolno to i tak czynnik ucieka. Miałem mało czasu na zabawę. Wydaję mi się że jest jakiś patent ponieważ są trzy miejsca na klucz.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wit

2011-07-02, 11:33:18
Top użytkownik
trzecie miejsce na klucz jest po to, żebyś nie skręcał rurociągu dociągając złącze...
taki patent -trzeba mieć trzecią rękę Wink

kontrujesz kluczem na wyjściu z JZ i na rurce rurociągu -a kręcisz na narzutce (czy tym jakby jej odpowiedniku)

a leci -bo złącze domyka się dopiero po zluzowaniu i rozsunięciu o około 3-4mm - czyli po 2-3 opełnych obrotach. czasem się zatnie i nie domyka w ogóle...
albo jak sugerował freegass to nie pełne szybkozłącze a "cnotka" -choć mi wyglada na pełne szybkozłacze...
najlepiej użyj wampirka. A potem jak już puste rozkręcisz to obejrzyj -i mam nadzieje, że wszyscy się dowiemy co to było....
  • Odpowiedz

llort

2011-07-02, 15:30:45
Zaawansowany użytkownik
Nie rozumiem problemu.Przecie posiada kolega odpowiedni sprzęt. Sad
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-07-04, 22:37:48
Użytkownik
llort napisał(a):Nie rozumiem problemu.Przecie posiada kolega odpowiedni sprzęt. Sad

No właśnie ... chyba nie rozumiesz ... wygląda to na zabytek z XV wieku więc pewnie i czynnik jest zabytkowy Tongue
szkoda uronić nawet kilku gram a zaworów brak

Reasumując widzę to kiepsko. Szybkozłączka to szybkozłączka a to faktycznie chyba jest "cnotka".
Daj znać jak to rozkminisz.
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-04, 23:38:49
Zaawansowany użytkownik
Wampirek: http://brasner.pl/sklep/index.php?produc...rod_id=247
NO
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa