Witam czy może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi. Podjeżdżam do jednostki, która jest tak zabita kurzem, pyłem itp. podpinam manometry na ciśnieniu 7,5 bara. Jak jednostka została wyczyszczona zew. i wew. ciśnienie wzrosło do 8,6 bara i tak pozostało mimo, że klima pochodziła około 40 min. Jest to ON/OFF moc 4kW split
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ciśnienie, klimatyzator Zibro
27 Odpowiedzi, 23219 Wyświetleń|
Ale co jest nie tak?
A jaka jest temp. w schładzanym pomieszczeniu? Gdzie jest j.z. i w którą str. świata zwrócona?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Ciśnienie wzrosło ponieważ wzrosło obciążenie cieplne parownika po wyczyszczeniu filtrów.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
hmm... czyszbyśmy się pierwszy raz zgodzili llort?
.
Wiemy to samo tylko inaczej to nazywamy
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
crocens napisał(a):hmm... czyszbyśmy się pierwszy raz zgodzili llort?Witam Już widzę jak za rączki trzymając się, w podskokach biegniecie po łące... Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Temp nawiewu była 17 teraz jest 12 czyli wydajność wzrosła po czyszczeniu i jest ok. Mam tylko pytanie czy dla sprężarki to ciśnienie nic nie szkodzi? Czy trzeba spuścić czynnik tak żeby ciśnienie spadło do 7 barów? Czy ciśnienie wyższe o koło 1,5 bara jest znaczące czy zbyt minimalnie żeby coś z tym robić?
Odpowiedz na pytania:
Shitashii napisał(a):A jaka jest temp. w schładzanym pomieszczeniu? Gdzie jest j.z. i w którą str. świata zwrócona?
W pomieszczeniu 23
stopnie. Jednostka na ścianie północnej w miejscu zaciemnionym (drzewa).
No to ciśnienie jest trochę nie takie. A co było wcześniej robione przy klimie?
Nie było nic robione, a ten klimatyzator klient zamontował samodzielnie rok temu. Mówił, że chodził super lodówka w sklepie, a teraz słabo. Temperatura nawiewu spadła o 5 stopni tylko to ciśnienie.
stefanbud po co prowokujesz?
To znajdż mu nieszczelność i skasuj jak za montaż :-)
nieszczelność? Skąd taka diagnoza?
...należałoby najpierw zacząć od tego na jakim czynniku to chodzi a potem sie martwić czy ciśnienie dobre
R410a
llort napisał(a):stefanbud po co prowokujesz?Witam Dogadał kocioł garnkowi. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Jeśli nie masz długiego rurociągu to może być trochę za dużo
Czytam te forum i ręce mi opadają na niektóre Wasze wypowiedzi... Ręce opadają...
Jeżeli pracuje na ciśnieniu 7, później na 8,6 to jest oczywiste, że to R410a, a nie R-22. Jest to logiczne Że wzrosło po przeglądzie? Przecież odpowiedział Ci Ilort:Cytat:Ciśnienie wzrosło ponieważ wzrosło obciążenie cieplne parownika po wyczyszczeniu filtrów. Shitashii, rozwiń swój tok myślenia bo nie kumam??? Cytat:No to ciśnienie jest trochę nie takie. Cytat:To znajdż mu nieszczelność i skasuj jak za montaż :-) hubertox ile pracujesz przy chłodnictwie??? Cytat:Czy trzeba spuścić czynnik tak żeby ciśnienie spadło do 7 barów? Wszystko jest w porządku. Zależy jak wykonałeś przegląd. Jeżeli wyczyściłeś dobrze wymienniki i filtry to temat zamknięty. Klimę masz zamontowaną w sklepie spożywczym, są lodówki, oświetlenie i inne urządzenia emitujące ciepło, otwieranie drzwi, klienci. Za ten czas jak zrobiłeś przegląd klima była wyłączona, wzrosła temperatura. Po włączeniu miałeś wyższą temperaturę na sklepie. Znając życie, to klima jest dobrana na granicy wydajności, a przez rok czasu doszła pewnie jeszcze jakaś lodówka. Jest jeszcze jedna kwestia, którą odpuszcza sobie większość osób wykonująca przeglądy. Mało kto sprawdza i czyści łopatki wentylatora w jednostce wewnętrznej. Nawet lekkie zabrudzenie powoduje zmniejszenie ilości powietrza i automatycznie spadek wydajności, mimo, że temperatura nawiewu i ciśnienia są w normie, sprawdziłeś to?Szczególnie narażone są na to sklepy spożywcze i gabinety stomatologiczne Z drugiej strony można byłoby się zagłębić bardziej w sposób montażu i samodzielnego uruchomienia przez właściciela sklepu, ale to nie na tym forum, tylko na miejscu A tak z czystej ciekawości, możesz podać co to za firma i model, bo 4 [kW] to dosyć nietypowa wydajność tym bardziej na on/off-a. Niczym się nie przejmuj i ciesz się pięknym słoneczkiem, które właśnie pokazało się na zewnątrz, bynajmniej u nas na południu Pozdrowionka
bobek powiedz jeszcze ze robiles cos na zabkach to sobie chyba reke podamy
Parę Żabek miałem okazję obsługiwać, ale to już inna historia...
Nie wiem jak się wstawia zdjęcia, to bym pokazał o co mi chodzi . Jak się zagłębię bardziej w te forum i zasady to podam przykłady.
ok czekam z niecierpliwoscia
a o zdjecia spytaj stefanbuda on ich duzo wkleja to na pewno wie pozdrawiam
albo ilrota ten ciul wie wszystko najlepiej
To co napisał bobek to się wszystko zgadza tak właśnie było ta temperatura i w ogóle. Wentylator wyczyszczony bo był bardzo zabity. Ja w chłodnictwie siedzę 1,5 miesiąca dlatego dużo pytam i sporo rzeczy mnie zaskakuje ale w ten sposób do czegoś powinienem dojść. Jest to Zibro mi ma koło 4,12 kW.
Sam posiadam klimatyzator ZIBRO i podobne problemy ale wczoraj doszedłem.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY