Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 56 57 58 59 60 … 166 Dalej
  • alexa

Vat 8% i 23%

40 Odpowiedzi, 50756 Wyświetleń
1 2 Dalej

miezala5

2011-07-25, 11:19:23
Top użytkownik
Witam!

O co chodzi z tymi stawkami Vat dla Montazu klimatyzacji.
Dla firm i instytucji jest 23% a dla prywatnych 8%!
To dotyczy tylko montazu czy urzadzen tez?
Natknolem sie na takie stawki na stronie ktores z firm montujacych klimy i ciekawy jestem bo osobiscie u mnie wszystko jest 23%!
Dzieki za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-25, 12:48:57
Użytkownik
Dla osób prywatnych możesz sprzedać klimatyzator w raz z montażem i wystawić z 8% Vat. Ale tylko wtedy gdy go montujesz jak sprzedajesz osobie prywatnej bez montażu to już musisz wystawić z 23% VAT.
Na F-VAT musi być napisane [ montaż klimatyzator ..................... podajesz model i symbol np.]
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-25, 12:52:59
Top użytkownik
Aaaaa!
O.k
Dziekuje!
  • Odpowiedz

Remik

2011-07-25, 14:31:21
Zaawansowany użytkownik
Jak stosujesz niższe stawki vat musisz wpisać na fakturze odpowiedni numer PKWIU
Jeśli masz wiedzę o PKWIU w tym zakresie to chętnie skorzystam
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-25, 14:53:35
Zaawansowany użytkownik
podobno jak dużo 8% to skarbówka na karku ^^
NO
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-25, 18:22:27
Użytkownik
Nie trzeba nic wpisywać, żadnego numeru. I pod żadnym pozorem nie rób czegoś takiego!!!:
Cytat:Na F-VAT musi być napisane [ montaż klimatyzator ..................... podajesz model i symbol np.]
Ponieważ w stawce 8% VAT-u sprzedajemy TYLKO USŁUGĘ!!! Wpisując dany model, firmę i symbole Ty sprzedajesz wtedy towar, czyli klimatyzator. Przy kontroli krzyżowej, albo pełnej ze skarbówki podważą Ci tą fakturę i mogą być wtedy kredki Big Grin Odbywa się to tak samo jak np z oknami, dostajesz fakturę na wymianę stolarki okiennej.

Wpisujesz tylko "Montaż klimatyzacji" i to wszystko. Przekazujesz klientowi indywidualnemu protokół uruchomienia, kartę gwarancyjną z modelem, danymi i symbolami. Na tym się kończy temat. Opisu faktury i rozliczenia dokonuje później księgowa Wink

Pozdrowionka
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-25, 18:30:33
Użytkownik
Co do tych numerów PKWIU to nie wiem dokładnie ale jak miałem kontrolę i byłem w skarbówce to Pan urzędnik nie zwracał uwagi na to, natomiast interesował się bardzo jaki sprzęt montowałem w domu prywatnym za około 70 tyś.
Obecne przepisy mówią że można wystawiać na 8% w mieszkaniu nie przekraczającym 150 m kw. lub budynku mieszkalnym nie przekraczającym 350m kw.
Jeżeli się robi taką instalację to dobrze się zabezpieczyć i i poprosić inwestora aby podpisał taki papier że dom lub mieszkanie jest jego własnością i nie przekracza tych wymiarów.
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-25, 18:33:53
Użytkownik
Bobek napisał(a):Nie trzeba nic wpisywać, żadnego numeru. I pod żadnym pozorem nie rób czegoś takiego!!!:
Cytat:Na F-VAT musi być napisane [ montaż klimatyzator ..................... podajesz model i symbol np.]
Ponieważ w stawce 8% VAT-u sprzedajemy TYLKO USŁUGĘ!!! Wpisując dany model, firmę i symbole Ty sprzedajesz wtedy towar, czyli klimatyzator. Przy kontroli krzyżowej, albo pełnej ze skarbówki podważą Ci tą fakturę i mogą być wtedy kredki Big Grin Odbywa się to tak samo jak np z oknami, dostajesz fakturę na wymianę stolarki okiennej.

Wpisujesz tylko "Montaż klimatyzacji" i to wszystko. Przekazujesz klientowi indywidualnemu protokół uruchomienia, kartę gwarancyjną z modelem, danymi i symbolami. Na tym się kończy temat. Opisu faktury i rozliczenia dokonuje później księgowa Wink

Pozdrowionka

Co do tego to się do końca nie zgodzę, miałem już 2 kontrolę i nigdy nie miałem z tym problemu.
Piszę zawszę na F-VAT
Montaż klimatyzatora np. LG i jest ok.
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-25, 18:46:05
Użytkownik
Są różne US, jedni się czepiają, inni nie... Ja już miałem grubo ponad kilkadziesiąt, (dzięki sąsiadom i życzliwym...) i miałem podobną sytuację, tyle, że przy montażu wentylacji mechanicznej w domku jednorodzinnym. Doczepili mi się do treści, musiałem pisać sprostowania i zaliczyłem kilka wizyt w US Sad Niepotrzebna strata czasu...
Ja tylko pisze to co powiedziała mi moja księgowa, która jest radcą prawa podatkowego. A co kto będzie pisał na fakturze, to już wolna wola Big Grin

Pozdrowionka Wink
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-25, 19:19:19
Użytkownik
Po pierwszej kontroli każdy wie już co ma pisać Smile
  • Odpowiedz

awax

2011-07-25, 19:29:47
Top użytkownik
Witam
Może pisząc o 8 % Vat podalibyście przepis na podstawie którego jest taka możliwość.
Ja stosuję jedynie 23 % i wydaje mi się ,że 8% to takie naciąganie korzystając z tego,że mamy funkcję grzania.
Pamiętajcie,że kontrola może być przez 5 lat i urzędniczki mogą uzyskać inną interpretację przepisów,a wtedy potrzebny będzie prawnik z 23% Vatem
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-25, 19:48:35
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Witam
Może pisząc o 8 % Vat podalibyście przepis na podstawie którego jest taka możliwość.
Ja stosuję jedynie 23 % i wydaje mi się ,że 8% to takie naciąganie korzystając z tego,że mamy funkcję grzania.
Pamiętajcie,że kontrola może być przez 5 lat i urzędniczki mogą uzyskać inną interpretację przepisów,a wtedy potrzebny będzie prawnik z 23% Vatem

a co ma do tego funkcja grzania ??
stawka 8% obejmuje usługi w w budownictwie mieszkaniowym , mieszkania do 150 m2, domy do 300 m2
możesz stosować taką stawkę 8% tylko montując urządzenia wraz z dostawą materiałów (dopisek na fv) oraz podając symbol PKOB dla danego budynku
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-25, 20:00:27
Nowy użytkownik
"zgodnie z art. 41 ust. 12 ustawy o VAT preferencyjną 8-proc. stawkę stosuje się do dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji lub przebudowy obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym. Nie dotyczy domów jednorodzinnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 300 mkw., i lokali mieszkalnych o powierzchni powyżej 150 mkw."
  • Odpowiedz

mg

2011-07-25, 20:21:00
Top użytkownik
Co z różnicą między zapłaconym za urządzenie 23% podatkiem VAT, a ,,pobranym" od klienta 8%?
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-25, 20:38:37
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Co z różnicą między zapłaconym za urządzenie 23% podatkiem VAT, a ,,pobranym" od klienta 8%?

Wystepujesz o zwrot ale to trwa 3 miesiące ale jak prowadzisz działaność dłuższy czas to sie to zazębia i nieodczuwasz
czasami są miesiące że do zwrotu mam ze 60 tysi ale i czasami trzeba zaplacić to zależy dla jakiej grupy świadczysz usługi
  • Odpowiedz

Kikson

2011-07-25, 20:38:40
Użytkownik
To zależy od US. Jeden urząd się czepia inny nie. Klimatyzacja traktowana jest jako luksus i płacisz 23%. Mam interpratację przepisów z Izby Skarbowej w której jest napisane, że klimatyzator z montażem sprzedajemy na 23 %. Inna sprawa jest gdy na FV zamiast klimatyzatora wpiszesz Pompa Ciepła - urządzenia grzewcze z montażem idą na 8%.
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-25, 20:45:21
Nowy użytkownik
Ja zawsze piszę" Wykonanie instalacji chłodzacej wraz z dostawa materiałów budowlanych "
miałem już 2 kontrole i nieczepiali się
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-26, 06:08:46
Użytkownik
Klimatyzacja była uważana za luksus jeszcze w zeszłym roku. Od tego roku można wystawiać tak jak wentylacje. Trzeba zachować tylko pewne warunki:
Cytat:stawka 8% obejmuje usługi w w budownictwie mieszkaniowym , mieszkania do 150 m2, domy do 300 m2
Tak jak zostało to juz napisane, nie możesz sprzedać jako towaru, tylko jako usługę.
Różnicę VAT-u rozliczasz sobie w zeznaniu miesięcznym. Wykazujesz dochód, płacisz podatek, a różnice odliczasz sobie tak jakbyś miał koszty Big Grin Zależy też oczywiście w jaki sposób się rozliczasz, ja właśnie tak to robię i mi to bardzo pasuje. Zapytaj swojej księgowej, dokładnie Ci to wytłumaczy.

Powodzonka Wink
  • Odpowiedz

mMichal

2011-07-26, 12:53:51
Nowy użytkownik
Może trochę pomoże...Orzeczenie dyrektora Izby Skarbowej w W-wie w sprawie VATu na montaż i serwis klimatyzacji http://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/...yzacyjnych miłej lektury :-)
  • Odpowiedz

maciejj87

2011-07-27, 14:50:37
Nowy użytkownik
Bobek napisał(a):Klimatyzacja była uważana za luksus jeszcze w zeszłym roku. Od tego roku można wystawiać tak jak wentylacje. Trzeba zachować tylko pewne warunki:
Cytat:stawka 8% obejmuje usługi w w budownictwie mieszkaniowym , mieszkania do 150 m2, domy do 300 m2
Tak jak zostało to juz napisane, nie możesz sprzedać jako towaru, tylko jako usługę.
Różnicę VAT-u rozliczasz sobie w zeznaniu miesięcznym. Wykazujesz dochód, płacisz podatek, a różnice odliczasz sobie tak jakbyś miał koszty Big Grin Zależy też oczywiście w jaki sposób się rozliczasz, ja właśnie tak to robię i mi to bardzo pasuje. Zapytaj swojej księgowej, dokładnie Ci to wytłumaczy.

Powodzonka Wink

Nie do konca rozumiem jak mam odzyskać ten nadpłacony przy zakupie urządzenia VAT. Czy mogłbyś to proszę bardziej szczegółowo opisac?
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-27, 15:47:14
Nowy użytkownik
maciejj87 napisał(a):Nie do konca rozumiem jak mam odzyskać ten nadpłacony przy zakupie urządzenia VAT. Czy mogłbyś to proszę bardziej szczegółowo opisac?

Jeżeli jesteś VAT-owcem to zakup materiałów w tym klimatyzacji jest twoim kosztem, a od kosztów zapłacony podatek VAT należy sie do zwrotu
jeżeli świadczysz usługi na 8 % to zawsze zostaje ci do zwrotu nadwyżka
kupujesz 23 % sprzedajesz 8%
15 % zwróci ci urząd skarbowy ponieważ Ty zapłaciłeś te 15 % więcej za materiał a odbiorca twoich usług nie
chyba bardziej sie nieda zobrazować
  • Odpowiedz

maciejj87

2011-07-27, 16:13:35
Nowy użytkownik
Dziekuje za odpowiedź
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-27, 16:32:16
Użytkownik
Dokładnie tak jest. Tak jak pisałem dodatkowym plusem jest fakt, że wykazujesz dochód od różnicy w cenie netto i płacisz podatek, ale różnicę z Vat-u traktujesz jak koszt i go odliczasz. Jak się robi kilka usług dla osób prywatnych w rozliczeniu miesięcznym jest to już odczuwalne Big Grin

Powodzonka Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-27, 16:38:06 przez Bobek.)
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-27, 17:43:25
Zaawansowany użytkownik
Ale, zdaje się, że są limity co do ilości kontrahentów/transakcji na 8% vat.
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-27, 18:20:09
Nowy użytkownik
bartekyogico napisał(a):Ale, zdaje się, że są limity co do ilości kontrahentów/transakcji na 8% vat.

???????????????
prosze rozwinąć wypowiedź
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa