Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Toyota Corolla - problem z klimatyzacją

14 Odpowiedzi, 21191 Wyświetleń

dn

2012-01-04, 09:55:50
Nowy użytkownik
Mam problem z klimatyzacją w samochodzie Toyota Corolla e12 1.4 benzyna / 2003, przebieg 113 tys km. , w skrócie klimatyzacja była nabijana w maju poprzedniego roku.
Po intensywnym używaniu w sierpniu (prawie zawsze na max podczas upałów) pojawił się delikatny warkot.
- warkot jest słyszalny tylko, gdy klimatyzacja jest włączona. Po wyłączeniu od razu znika
- nie jest ciągły, potrafi pojawić się i zniknąć pod pracy klimatyzacji
- słyszalny tylko podczas dodawania gazu, generalnie podczas jazdy, szczególnie na 1-2 biegu
- klimatyzacja nadal działa i chłodzi

Jeden mechanik stwierdził, że może być potrzebna regeneracja kompresora, ale jakoś nie do końca chce mi się w to wierzyć, skoro klimatyzacja nadal działa.

Proszę o porady ?
  • Odpowiedz

awax

2012-01-04, 10:01:29
Top użytkownik
No cóż jak była "nabijana" to może być potrzebna regeneracja.
Nie nabijałeś przypadkiem w zakładzie wulkanizacyjnym,albo blacharskim?
  • Odpowiedz

dn

2012-01-04, 10:08:55
Nowy użytkownik
Serwis akurat specjalizuje się w naprawie klimatyzacji, ale jak wyglądało uzupełnienie czynnika i czy zostało zrobione dobrze, nie jestem w stanie stwierdzić. Bynajmniej po 3 miesiącach pojawił się problem.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-01-04, 10:27:55
Top użytkownik
Możliwe że kończy ci się łożysko w sprężarce
  • Odpowiedz

dn

2012-01-04, 10:42:09
Nowy użytkownik
Hmm, a czy w przypadku uszkodzonego łożyska nie powinno być tak, że warkot byłby słyszalny niezależnie od tego czy klimatyzacja jest ON/OFF ?
  • Odpowiedz

awax

2012-01-04, 13:57:24
Top użytkownik
dn napisał(a):Hmm, a czy w przypadku uszkodzonego łożyska nie powinno być tak, że warkot byłby słyszalny niezależnie od tego czy klimatyzacja jest ON/OFF ?

Byłby słyszalny przy wyłączonej,problem jest wewnątrz sprężarki
  • Odpowiedz

mg

2012-01-09, 22:42:03
Top użytkownik
Rozumiem że jakość paska i napinacza nie budzi zastrzeżeń.
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-01-15, 11:37:32
Zaawansowany użytkownik
Siada łożyskowanie spirali wewnątrz sprężarki (masz sprężarkę spiralną tzw
  • Odpowiedz

dn

2012-01-19, 10:34:15
Nowy użytkownik
Podsumowując:
- jeżeli problem wew. sprężarki - do wymiany sprężarka lub regeneracja, co oznacza większe koszty.
- dowiedziałem się, że może być też problem ze sprzęgłem sprężarki, można to jakoś sprawdzić bez rozkręcania ? Wymiana samego sprzęgła to znacznie mniejsze koszty Smile
  • Odpowiedz

krzysztof51

2012-01-20, 08:04:27
Nowy użytkownik
Panowie, czemu stawiacie diagnozy bez wyjęcia sprężarki na stół i zdemontowania TYLKO tarczy zabierakowej. Wtedy wszystko się wyjaśni. A części do naprawy kosztują 24,-zł. Gdzie np w Lasersinex. Pozdrawiam, Krzysztof.
  • Odpowiedz

mg

2012-01-20, 16:24:28
Top użytkownik
krzysztof51 napisał(a):Panowie, czemu stawiacie diagnozy bez wyjęcia sprężarki na stół i zdemontowania TYLKO tarczy zabierakowej. Wtedy wszystko się wyjaśni. A części do naprawy kosztują 24,-zł. Gdzie np w Lasersinex. Pozdrawiam, Krzysztof.

Nity?
  • Odpowiedz

mg

2012-01-20, 16:25:29
Top użytkownik
Tarcza zabierakowa prawdę ci powie Cool
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-01-20, 19:39:45
Zaawansowany użytkownik
krzysztof51 napisał(a):Panowie, czemu stawiacie diagnozy bez wyjęcia sprężarki na stół i zdemontowania TYLKO tarczy zabierakowej. Wtedy wszystko się wyjaśni. A części do naprawy kosztują 24,-zł. Gdzie np w Lasersinex. Pozdrawiam, Krzysztof.
Od tego jest forum, że ludzie podpowiadają sobie w tematach z którymi się zetknęli.
A co to za części tyle kosztują jeśli można wiedzieć?
  • Odpowiedz

P_Corolla

2012-04-18, 17:41:52
Nowy użytkownik
Witam, Podpinam się pod temat bo jestem posiadaczem corolli z tego samego rocznika. Po sezonie zimowym rozszczelniła mi się sprężarka na wałku. Mam w układzie barwnik więc zlokalizowałem wyciek łatwo. We wspomnianej przez was firmie (laser-sinex) zakupiłem już potrzebny uszczelniacz. Mam pytanko czy ktoś z was już wymieniał tą uszczelkę? Trzeba uważać na coś szczególnego? Z góry dzięki

pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa