Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Bezpieczne czyszczenie klimatyzacji

31 Odpowiedzi, 39805 Wyświetleń
1 2 Dalej

bartekdzi

2012-02-28, 09:54:32
Nowy użytkownik
Witam, chciałem się zapytać jakie środki do czyszczenia/odkażania klimatyzacji polecacie? Jeżeli mam w domu małe dziecko to czy jak użyję jakiegoś aerozolu czy ozonu to czy to będzie bezpieczne?
na rynku jest wieeele produktów różnych firm, ceny też różne.....czy jak kupię najtańsze to będzie ok?
proszę o rady....
mam w domu klimatyzatory ścienne.
potrzebowałbym też czegoś dobrego do czyszczenia klimatyzacji w samochodzie..
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-28, 13:43:21
Użytkownik
Bezpieczne czyszczenie klimatyzacji odbywa się przez przeszkolonego Serwisanta, profesjonalnymi środkami do tego służącymi. (Szczególnie biorąc pod uwagę wspomniane małe dziecko)
Nie przeszkolony człowiek powinien ograniczyć się do wyciągnięcia filtra wstępnego i umycia go pod bieżącą wodą.
Pozdrawiam
He Who Must Die, Must Die In The Dark, Even If He Sells Candles
  • Odpowiedz

adamdud

2012-02-28, 15:14:04
Użytkownik
Witam
Popieram kolegę Steff. Czy wystarczy sama dezynfekcja i czyszczenie. A gdzie sprawdzenie czynnika, połączeń odprowadzenia skroplin. Lepiej zatrudnić Firmę która zrobi to profesjonalnie. Środki są drogie i nie są sprzedawane we fiolkach po lekach :lol: Czy to warto. Niech każdy zajmie się swoją robotą, zarobi kaskę i da zarobić innym. Bo inaczej w Polsce nie będzie dobrze :mad:
  • Odpowiedz

bartekdzi

2012-02-29, 07:55:32
Nowy użytkownik
@adamdud hehe co to za lobby i z przesłaniem Tongue (żart)
Tongue
a tak na powaznie to z tą wodą to też chyba żart, już chyba spirytusem nawet lepiej..... Tongue :lol:
poczytałem też trochę o ozonie, i się go boję bo jest tak samo szkodliwy jak kolonia bakterii i wirusów.....
ze względu na oszczędność czasu i pieniędzy poszukam jakiegoś środka do czyszczenia klimy
  • Odpowiedz

awax

2012-02-29, 08:22:49
Top użytkownik
Masz rację,poszukaj środka,najlepiej złotego
  • Odpowiedz

Steff

2012-02-29, 15:29:43
Użytkownik
Tak spirytusem najlepiej!!!! Big Grin Tylko aby nie ruskim bo wyżera lamelki Wink heh
He Who Must Die, Must Die In The Dark, Even If He Sells Candles
  • Odpowiedz

bartekdzi

2012-03-01, 07:31:25
Nowy użytkownik
a coś takiego może być? Aktywna piana do dezynfekcji klimatyzacji firmy Enyrun
http://www.enyrun.pl/produkty/zmywanie/cl-820-3/
  • Odpowiedz

awax

2012-03-01, 08:14:51
Top użytkownik
4. Zmywacz możemy zaaplikować do wszystkich kanałów poprzez wyloty powietrza znajdujące się w kabinie.
W przypadku niektórych autek warto do tej piany dokupić radio samochodowe,które po tej dezynfekcji padnie.
Poza tym to bezczelna reklama jednego z setek marketowych preparatów
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-01, 09:51:09
Użytkownik
Po co Wy odpowiadacie koledzy??? Gościu i tak zrobi po swojemu, przecież on wie najlepiej co jest dobre Wink
Dajecie się podpuszczać na każdym kroku. Chce zrobić sobie tanio to niech robi. Tak wielce dba o zdrowie i rodzinę, a żal mu dać zlecenie firmie serwisowej, która zrobiłaby to bardzo dobrze.
Druga sprawa to taka, czy to jest faktycznie osoba, która chce sama sobie zrobić przegląd... A może gościu próbuje wydobyć informację czym Wy robicie przeglądy? Temat rzeka...

Spirytus będzie najtańszy Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-01, 09:58:03 przez Bobek.)
  • Odpowiedz

aż tu nagle

2012-03-01, 17:10:33
Nowy użytkownik
Powiem tak , jestem użytkownikiem klimatyzacji ,,troche ,,przerobionej by grzać nią dom, kiedys na początku wezwałe serwis renomowany w krakowie -pisałem o tym w innym temacie --- i co ? , wiedział tyle co nic , wiecej ja wiedziałem niż ON , wiec prosze nie piszcie ,------wezwać serwis-----
Jezeli ktoś chce coś zrobić sobie sam , niema lewych rąk , to chyba WY, serwisanci chyba przez to nie zbiedniejecie ze kilku klientów nieda wam zarobić bo i chyba tak to zrobią , zrobimy domowym sposobem , a to ze pytamy o sposoby .......to i tak chyba odpowiednie srodki chemiczne są dostepne dlawas .
dlatego odpowiedz w-g mnie powinna brzmieć ........
powinieneś to zrobićtym albo tym , ale te specyfiki posiada tylko serwiś , kazde inne tylko zaszkodzą , wybór nalezy do klienta
  • Odpowiedz

awax

2012-03-01, 17:34:22
Top użytkownik
aż tu nagle napisał(a):Powiem tak , jestem użytkownikiem klimatyzacji ,,troche ,,przerobionej by grzać nią dom, kiedys na początku wezwałe serwis renomowany w krakowie -pisałem o tym w innym temacie --- i co ? , wiedział tyle co nic , wiecej ja wiedziałem niż ON , wiec prosze nie piszcie ,------wezwać serwis-----
Jezeli ktoś chce coś zrobić sobie sam , niema lewych rąk , to chyba WY, serwisanci chyba przez to nie zbiedniejecie ze kilku klientów nieda wam zarobić bo i chyba tak to zrobią , zrobimy domowym sposobem , a to ze pytamy o sposoby .......to i tak chyba odpowiednie srodki chemiczne są dostepne dlawas .
dlatego odpowiedz w-g mnie powinna brzmieć ........
powinieneś to zrobićtym albo tym , ale te specyfiki posiada tylko serwiś , kazde inne tylko zaszkodzą , wybór nalezy do klienta

To może odpowiesz mi na pytanie,czy Twoim zdaniem ktoś kto zna przepisy ruchu drogowego i potrafi prowadzić samochód może poruszać się po drogach publicznych.?
Może właśnie nie byłoby takich serwisów jaki przyjechał do Ciebie gdyby działalność mógł prowadzić tylko wykwalifikowany chłodnik?,ten Twój pewnie uczył się z internetowych porad i może sam już porad udziela?.
  • Odpowiedz

aż tu nagle

2012-03-01, 17:47:55
Nowy użytkownik
Niechce IM tu robić antyreklamy bo mają nawet porządną strone internetową i ,,cuda i wodotryski ,, na niej i działają juz lataa, dlatego po przedstawieniu problemu przez telefon stwierdził ze w kilka minut powie co i jak i bedzie po problemie , tylko ze jadąc domnie dzwoni i pyta czy mam ,,manometry ,, ??---- ja klient , po tym pytaniu juz wiedziałem ze jedzie doświadczony serwis Sad
Dlatego prosze nie piszcie wezwać serwis i kropka , bo dlatego niejeden klient szuka informacji co i jak by choć ciut wiedzieć zanim szanowny serwis i tak bedzie musiał być wezwany---WIEM TO PO SOBIE-- , bo sprzet specjaalistyczo serwisowy posiadacie tylko WY
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-01, 17:49:13 przez aż tu nagle.)
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-02, 07:39:10
Użytkownik
Kolego problem tkwi w tym, że powstało bardzo dużo firm tak jak napisał "awax". Jest mechanik i mechanik, jak we wszystkich branżach, chyba każdy z nas z czymś takim się spotkał. Niestety nic na to nie poradzimy. Trafiłeś źle i się zraziłeś. Jak przyjedzie taki człowiek i widzisz, że się nie zna, to mu dziękujesz, nie płacisz bo za co i wzywasz kolejny serwis.
Odnośnie przeróbek i różnych modyfikacji nie musisz mi mówić, bo spotykam się z tym na co dzień. I poprawiam po wielu "renomowanych" i "fachowych" firmach z tradycjami. Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-02, 07:41:42 przez Bobek.)
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-02, 07:40:25
Użytkownik
Tutaj chodzi o sam sens pytań, jak ktoś zadaje czasami idiotyczne i nie konkretne pytania to niech nikt nie oczekuje super wyczerpujących odpowiedzi. Tyczy się to nie tylko tego postu, ale wielu które się pojawiają na tym forum. Adresat pytania sam wie najlepiej jak zrobić przegląd więc w czym problem? Żadna normalna i szanująca się firma nie da mu odnośników, nazw i instrukcji krok po kroku co ma robić. Bądźmy poważni...
  • Odpowiedz

byniom

2012-03-02, 08:08:35
Moderator
Daleczego tak sie dziwicie że człowiek chce sam coś zrobić po tym jak jest traktowany w innyhc instytucjach. Idzie do sklepu kupić coś do domu lub samochodu to sprzedawce niewiele może pomóc czy to się nadaje , pojedzie do autoryzowanego serwisu z naprawa samochodu to go zrobią w bambuko i jeszcze kupę kasy zedrą ( wiem z mojego przykładu) więc tak naprawdę nie można wierzyć nikomu , poza tym jak facet chce sobie wyczyścić sam klime to jego problem czy to zrobi dobrze czy źle . Psioczycie na niego że ma wezwać serwis itd. ale skoro facet się zraził to nikomu ni ufa wiec nie krytykujcie go tylko lepiej przemilczeć jeżeli nie chcecie pomóc . Skoro uważam że gość zadaje denerwujące mnie pytanie to poprostu na nie nie odpowiadam żeby nie tłumaczyć dlaczego po co . Ciekaw jestem czy każdy z was wzywa fachowca do każdej roboty jaką ma zrobić w domu. Czy żaden z was nie malował pokoju ? i choć wam sie udało napewno prawdziwy malarz zrobił by to lepiej a wy jednak chcelb mu odpieracie . To tak samo jak z kolega który tutaj sie pyta. Nie krytykujcie ludzi tylko można to w normalny soposób wytłumaczyć że,
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-02, 09:14:35
Zaawansowany użytkownik
W pełni się zgadzam z byniom... mało tego gdybym ja miał u siebie klimę czyściłbym ją co miesiąc w sezonie letnim, wtedy to i łatwiej, i nie trzeba takiej mocnej chemii, czyli wystarczy ta ogólnodostępna, i nie ma tego syfu co się tam wylęgnie w powietrzu, i nie trzeba tego robić tak dokładnie... To że czyszczenie klimatyzacji (czy to splitów, czy samochodówki) nazywa się serwisem to wina producentów, bo ich urządzenia są coraz mniejsze, ładniejsze... ale coraz trudniej je rozebrać i wyczyścić... to błąd IMO... ja czekam, że któryś z producentów splitów wpadnie na to i oddzieli część elektryczną hermetycznie od parownika, zrobi obudowę tak by można było bez wyłamywania plastiku rozebrać, dostać się bez trudu do tacy i całego parownika, wyczyścić bez obawy o zachlapanie ściany... do tego kontrola HP i LP... ja będę wtedy tylko takie sprzedawał i montował... kiedy producenci samochodów zrozumieją że więcej szkody przynoszą nabijacze, albo pianki co zalewają radia... i zrobią to tak żeby kanały powietrzne były szczelne, parownik dostępny i każdy kto chce mógł sam to wyczyścić... wtedy serwis będzie tylko od napraw, nie od dezynfekcji, znikną pseudo-serwisanci... stacje wulkanizacyjnoklimatyzacyjne... IMO tu jest pies pogrzebany, że wokół klimy narósł sztucznie wymuszony rynek, nie wymagający wiele pojęcia (nabijaczo-czyściciele) a wymuszony przez producentów, którzy w zamyśle chcieli dać zarobić swoim instalatorom... bo tacy ludzie z napraw by się nie utrzymali... zostali by tylko prawdziwi serwisanci. A serwis powinien być raz do roku, ewentualnie jeśli klient jest leniwy to może wzywać serwis do czyszczenia, ale to już jego prywatna sprawa, jeśli go stać, by płacić fachowcowi za sprzątanie... ale za to powinien się kończyć PROTOKOŁEM PRZEGLĄDU ZAWIERAJĄCYM SPRAWDZENIE KLUCZOWYCH PODZESPOŁÓW, WSZYSTKICH PARAMETRÓW POMIERZONYCH PRZEZ SERWISANTA W CELU POTWIERDZENIA STANU URZĄDZENIA, WYLICZENIEM EFEKTYWNOŚCI ENERGETYCZNEJ... bo taki serwis jak robi 90% majstrów czy firm to sobie można w d. wsadzić... oni tak naprawdę czyszczą te urządzenia... z drugiej strony za 100 netto to wypada jakieś 2h pracy 2osobowego serwisu, z czego 30 minut zajmują prace przygotowawcze... czego się spodziewać? wyczyszczą i ciśnienia pomierzą... a uczciwy serwis splita zajmuje 3h + czyszczenie (przynajmniej mi)... wnioski nasuwają się same Smile
Z drugiej strony: nie chce mi się wierzyć żeby "aż tu nagle" nie zamontował sam tej klimy i takiego samego fachowca znalazł od serwisu jak on jest monterem... skąd serwisantowi przyszło na myśl żeby zapytać o manometry?! proszę nie rób z nas idiotów ;p
NO
  • Odpowiedz

aż tu nagle

2012-03-02, 14:49:49
Nowy użytkownik
bxz...........nie , nie zamontowałem jej sam , fakt powiesiłem j,z, na scianie za zgodą firmy montującej , bo mam dom ocieplony i chciałem uchwyty mocno i na zawsze przymocować , a ze zeszło mi z tym 2 dni , no cóż.
Po 2 , klima była juz uzywana wiec nie za wielkie pieniądze i na ryzyko ingerencji w j,w, mozna było sobie pozwolić, działa juz 2 lata wiec nie jest zle , a po ,,serwis,, dzwoniłem dlatego ze sprzedający jest z 2 strony kraju i to za jego namową szukałem u siebie w okolicy serwisu
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-02, 16:16:19
Zaawansowany użytkownik
Oot tak klient z ulicy wzywa serwis, a gość się pyta o manometry?
Czemu odpowiedzi na to pytanie nie ma w Twojej tak obszernej wypowiedzi?
NO
  • Odpowiedz

aż tu nagle

2012-03-02, 16:33:40
Nowy użytkownik
bxz ,,,,,,,,niemasz obowiązku mi wierzyć , ale tak było i nic na to nie poradze , ,,6,, w totolotka tez nie mozna trafić bo TY nie trafiłeś?? , bez urazy
Jakiś czas temu pojechałem do serwisu z samochodem --silnik niemiał pełnej mocy --- za sam wjazd na diagnostyke juz sobie słono krzyczą, podpieli komputer pokasowali błedu i mówią by do kasy iśc i zapłacić , mówie ok ale wczesniej sie przejedziemy i jakie było zdziwienie serwisu ze dalej jest to samo ,,,słaby jak nic , zebrało sie konsylium i powiedzieli zeby zostawić na kilka dni to moze , podkreslam moze naprawią.
I co zrobiłem ? odpowiedziałem to ja moze jutro przyjade i przyjechałem naprawionym samochodem i jakie było zdziwienie kierownika zmiany ze ktoś to potrafił w tym czasie naprawić , tak ze jak słysze teraz magiczne słowo ,,serwis,, to mnie trzesie
  • Odpowiedz

awax

2012-03-02, 17:35:25
Top użytkownik
tak ze jak słysze teraz magiczne słowo ,,serwis,, to mnie trzesie

Czyli do kogo kierowałeś Swoje pytanie?
  • Odpowiedz

bartekw

2012-03-03, 18:28:25
Zaawansowany użytkownik
kolego ja jestem z krakowa. chcesz to przyjade i zrobie porzadek z ta maszynkaSmile swoja droga to faktycznie dziwne ze masz uraz do wszystkiego co nosi znamiona serwisu. los ciezko sie z toba obszedlBig Grin i tak jestem SERwisantem Smile
  • Odpowiedz

aż tu nagle

2012-03-03, 20:57:03
Nowy użytkownik
Nie oto chodzi, są usterki w kazdej dziedzinie ze bez serwisu ani rusz , ale.....ja tu czesto czytam odpowiedzi -----dzwoń do serwisu ----jak by samemu niewolno było nic przy jakimkolwiek urządzniu nic zrobić ,
Nie bójcie sie sie PANOWIE SERWISANCI , są usterki z którymi my klienci sobie nie poradzimy i damy wam wkońcu zarobić ,
temat dotyczy czyszczenia klimatyzacji, bartekdzi zapytał czym....... i czy dostał odpowiedz ?? , kółko wzajemnej adoracji tylko sie ponabijało z niego , ufffff dobrze ze mandatu od policji nie dostałem bo samochód sam umyłem a nie w serwisie Smile Smile
  • Odpowiedz

awax

2012-03-03, 21:41:00
Top użytkownik
Aż tu nagle w twoich wypowiedziach są sprzeczności.
Brak odpowiedzi jest podyktowany troską o Klientów,także Ciebie.Może to uchronić Was przed serwisem od którego Ciebie "trzęsie" ,a który być może uczył się właśnie jedynie z internetowych porad.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-03, 21:42:08 przez awax.)
  • Odpowiedz

bartekw

2012-03-04, 19:33:26
Zaawansowany użytkownik
wlasnie dlatego w kazdej instrukcji obslugi ktora drodzy Klienci otrzymujecie wraz z pilotem pisze ze przeglady okresowe i zwiazane z tym czyszczenie winien wykonywac autoryzowany(doswiadczony) serwis. i nie po to aby serwis zarabial a np dlatego ze sa to urzadzenia elektryczne, jest w nich sporo wilgoci, wysokie cisnienia, elementy ruchome. i dlatego ze to wszystko niewlasciwie serwisowane moze tobie lub urzadzeniu wyrzadzic krzywde
  • Odpowiedz

bartekdzi

2012-03-05, 11:14:37
Nowy użytkownik
aż tu nagle napisał(a):bartekdzi zapytał czym....... i czy dostał odpowiedz ?? , kółko wzajemnej adoracji tylko sie ponabijało z niego , ufffff dobrze ze mandatu od policji nie dostałem bo samochód sam umyłem a nie w serwisie Smile Smile
haha no właśnie już sam nie wiem o co tutaj chodzi Big Grin

bartekw napisał(a):i nie po to aby serwis zarabial

no tak, wszyscy robią wszystko za dziękuję Tongue :lol:
nie no bez przesady, wiadomo, że jak ktoś się na tym za dobrze nie zna to więcej sobie krzywdy w temacie zrobi niż sobie pomoże...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa