Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z partyzancką instalacją.

6 Odpowiedzi, 6519 Wyświetleń

eryk_wiking

2012-03-06, 01:33:00
Zaawansowany użytkownik
Kolejne pytanie techniczne, bo szczerze mówiąc to spotkana dzisiaj sytuacja mnie zaskoczyła.
Otóż:
- Agregat danfos sc 12 ze skraplaczem na wentylatorze, czynnik mo 29 (R-422D) około 1,8 kg, wentylator załącza sie ze sprężarką. Agregat na zewnątrz
- Do niskiego w sprężarce na złączu serwisowym presostat ustawiony na około 2 bary i dif na 1,5 bara
- 2 lady chłodnicze plusowe po około 1,8 metra, parowniki bez wentylatorów
- każda lada na swoim sterowniku, swoim eletrozaworze i swojej kapilarze
- BRAK zbiornika cieczy

Czy dobrze myślę, że jak ciśnienie gazu na niskim po schłodzeniu lad spadnie poniżej wartości na presostacie to wyłącza agregat ? Bo jak teraz obie lady osiągneły zadaną temperaturę to agregat nadal pracował ciśnienie było około 0,6 bara (-27*C odparowania) i dalej parcował, mimo iż lady osiągneły zadaną temperaturę.
Tylko jak dif 1,5 bara to jednak spory rozrzut temperatury, tak mi się wydaje.

Czynności wykonane przeze mnie:
Usunięcie nieszczelności ( układ był pusty), azot, próżnia, azot, długa próżnia, czynnik 1,8kg R-422D (mo29 duponta).
Na obu ladach chłodzących, pomiar na serwisówce spręzarki (bo innej nie ma) -15*C do -17*C odparowania, przegrzanie 15*K, sprężarka + went 3,4A

Sprawa dla mnie jest dziwna, bo klient jest dziwny i ściemniający - oba elektrozawory porozkręcane tak, że latały jak psu ogon na wietrze (nie szczelne), nie wiadomo kiedy to działało, bo w sklepie grzanie też partyzanckie i po towarze nie widać że się psuje, agregat działał na pewno w zeszłe lato, potem to nie wiadomo, po serwis dzwoni jak już sam nie może naprawić itd, itd, itp. Generalnie nie życzę nikomu takiego klienta, ale jak już powiedziałem "A" to i muszę powiedzieć "B"
  • Odpowiedz

adas

2012-03-06, 07:02:22
Nowy użytkownik
Nie piszesz nic o termostatach , może sterują elektrozaworami.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-06, 15:55:00
Top użytkownik
lady bez wentylatorów muszą pracować przy -25 do -30 stopni .
  • Odpowiedz

łysy45

2012-03-06, 18:01:51
Użytkownik
Jak podzielisz na dwa to będzie -30,tylko pytanie dlaczego 1,8 kg czynnika ,co steruje sprężarką/zapewne nc/więc jak było 0,6 trzeba sprawdzić elektrozawory czy się wyłączyły.Jak któryś pracował to wiadomo że agregat pracuje,a skala na prestostacie jest obrazowa .Czyli regulacja na manometr
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-03-06, 18:15:32
Zaawansowany użytkownik
łysy45 napisał(a):Jak podzielisz na dwa to będzie -30
Nooooo ciekaweeee Rolleyes

Jak to dobrze czasem tu zajrzeć . Choć na stare lata człowiek się dowie coś ciekawego Cool

No i oczywiście czegoś nauczy Big Grin
  • Odpowiedz

łysy45

2012-03-06, 18:39:14
Użytkownik
kolego elektromechanik co Cię tak zdziwiło rozwiń temat,a wczesniej dobrze przeczytaj pierwszy post.Potem możemy podyskutować co się stało z twoją klawiaturą.Mała podpowiedzco ma wpływ na ciśnienie ,przepływ mas...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa