Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

410-a

18 Odpowiedzi, 15362 Wyświetleń

mentor12

2012-03-11, 22:22:01
Top użytkownik
Czy może mi ktoś wytłumaczyć w racjonalny sposób dlaczego nie trzeba stosować syfonów poprawiających powrót oleju do sprężarki w układzie z czynnikiem 410-a :/ :/
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-03-11, 23:59:13
Zaawansowany użytkownik
Ja szczerze mówiąc nie mogę Tobie pomóc Przepraszam.
Przejrzałem różne dokumentacje producentów, instrukcje montażu na moim rynku.
I we wszystkich tych dokumentach piszą ze musze zastosować jeżeli sprężarka znajduje się wyżej od parownika.

Nie kłócąc się z nikim, ale może w Europie czy Polsce są inne zasady.

Czy posiada ktoś linki do jakieś instrukcji w której pisze ze nie trzeba.
Ja znalazłem pewną notatkę, gdzie pisze że niektórych systemach typu mini split (czyli te wszystkie LG Fujitsu itp) w parowniku linia powrotna jest tak ułożona że jest ona pierwszym syfonem i jeżeli linia nie przekracza 15stóp to nie trzeba montować następnych syfonów.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-12, 07:10:24
Top użytkownik
Nie ma takiego zalecenia,że przy R410 nie trzeba stosować syfonów.
O tym że nie są koneczne decydować mogą rozwiązania zastosowane w całym układzie.
Takie zalecenia to też marketing,kompresor scroll i tak nie padnie,a spadek wydajności ????Klient nie zauważy.
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-12, 16:27:51
Top użytkownik
mentor gdybyś miał śladowe kwalifikacje nie zadawał byś głupich pytań .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-12, 17:06:54
Top użytkownik
Bogdan barbie może mieć takie linki.Może się podzieli fachową wiedzą Wink
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-03-12, 18:51:10
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):Ja szczerze mówiąc nie mogę Tobie pomóc Przepraszam.
Przejrzałem różne dokumentacje producentów, instrukcje montażu na moim rynku.
I we wszystkich tych dokumentach piszą ze musze zastosować jeżeli sprężarka znajduje się wyżej od parownika.

Nie kłócąc się z nikim, ale może w Europie czy Polsce są inne zasady.

Czy posiada ktoś linki do jakieś instrukcji w której pisze ze nie trzeba.
Ja znalazłem pewną notatkę, gdzie pisze że niektórych systemach typu mini split (czyli te wszystkie LG Fujitsu itp) w parowniku linia powrotna jest tak ułożona że jest ona pierwszym syfonem i jeżeli linia nie przekracza 15stóp to nie trzeba montować następnych syfonów.

Bogdan to nie o inne zasady w Polsce chodzi.My jesteśmy na przeciwnych półkulach i to co u Ciebie jest wyżej to dla nas niżej.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-12, 19:30:50
Top użytkownik
Fakt.Ostatni element każdej chłodnicy można uznać jako syfon.Ale czy nie kosztem wydajności chłodnicy?
Dlaczego element odpowiadający za przegrzanie,powinien znajdować się przed syfonem?Bo odparowujący czynnik z oleju daje sygnały (sztuczne nie związane z autętycznym zapotrzebowaniem na moc parownika w danej chwili.Dlatego inteligentny pan z marketingu zauważył że idioci stosują niepotrzebnie syfon.Niestety jego wiedza zapomniała w którym miejscu on powinien się znajdować.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-03-13, 00:11:12
Zaawansowany użytkownik
mentor12 napisał(a):Czy może mi ktoś wytłumaczyć w racjonalny sposób dlaczego nie trzeba stosować syfonów poprawiających powrót oleju do sprężarki w układzie z czynnikiem 410-a :/ :/

wiesz co mentor12, stwierdziłem ze żyliśmy w niewiedzy ale czas się otrząsnąć!

Because R-410A and POE oilmix so well together , oil-trap
installation is generally not required on R-410A systems.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-13, 00:12:11 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-13, 19:05:28
Top użytkownik
barbie napisał(a):mentor gdybyś miał śladowe kwalifikacje nie zadawał byś głupich pytań .
Barbie ja mam kierunkowe.A ty?

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-13, 19:37:24
Top użytkownik
twierdzisz że nie potrzebujesz pomocy bo zjadłeś wszystkie rozumy--po co pytasz ? .
  • Odpowiedz

awax

2012-03-13, 19:53:52
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Czy może mi ktoś wytłumaczyć w racjonalny sposób dlaczego nie trzeba stosować syfonów poprawiających powrót oleju do sprężarki w układzie z czynnikiem 410-a :/ :/

Mentor,bez urazy ale pytanie naprawdę jest głupie.
Przecież to totalna bzdura twierdzić,że R410A ma jakieś szczególne własności i w każdej instalacji zwalnia on z obowiązku stosowania syfonów.
Mogą tak twierdzić jedynie instruktorzy-handlowcy ,którzy na szkoleniach przekazują takie informacje instalatorom-amatorom.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-13, 21:06:42
Top użytkownik
barbie napisał(a):twierdzisz że nie potrzebujesz pomocy bo zjadłeś wszystkie rozumy--po co pytasz ? .
Lepiej pytać niż błądzić.To że dodano do czynnika r-410 związku poprawiającego mieszalność czynnika z olejem
nie uprawnia ciebie do niestosowania prowadzenia poprawnego rurociągu chłodniczego.Nie znam producenta sprężarek aby nakłaniał do niestosowania syfonów.Jednak istnieją producenci produktu końcowego co to popierają mając na uwadze sprzedawalność końcowego wyrobu.Firmy produkujące sprężarki tym się cieszą bo gwarancja jest scedowana na producenta klimatyzatora.Z kolei firma kupująca też się cieszy bo tanio i z upustem biorąc na siebie (czasami nieświadomie) warunki gwarancji.Żaden szanujący się producent sprężarek nie napisał o niekonieczności nie stosowania syfonów.Czy nie lepiej bazować na dokumentacjach niż na folderach reklamowych?

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-13, 21:13:18 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-14, 00:46:54
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):

Mentor,bez urazy ale pytanie naprawdę jest głupie.
Przecież to totalna bzdura twierdzić,że R410A ma jakieś szczególne własności i w każdej instalacji zwalnia on z obowiązku stosowania syfonów.
Mogą tak twierdzić jedynie instruktorzy-handlowcy ,którzy na szkoleniach przekazują takie informacje instalatorom-amatorom.

Schodzisz do poziomu Ilorta... to przykre naciagajac wypowiedzi do swoich potrzeb
tak fizyka jest jedna, ale rozwiazani techniczne rozne przy roznych zastosowaniach
bijesz do mojej wypowiedzi... rozmawialismy o klimach... nie o kosmosie, nie o tonach czynnika, nie o fi 100
to tak jakby mowil ze ktos kto zalozyl rekuperator nie ma pojecia o wentylacji, bo ja robilem centrale nawiewnao wywiena na 200k m3... a klocki te same...
prosze by ktoś wskazał DTR w ktorej wymagane sa syfony do SPLITÓW na 410... nie agregatów skraplających ze stanów, czy polski
Tak filozofujecie... jak zawsze madrzejsi od producenta ;/
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-03-14, 07:22:40
Top użytkownik
bxz, pytanie w tym wątku odnosi się do czynnika,a nie konkretnych urządzeń.Możemy podyskutować o tym dlaczego w małych splitach nie trzeba stosować syfonu,ale to zupełnie inny temat.
W domowych chłodziarkach na R 134a nie stosuje się odolejaczy,czy to znaczy,że 134ka nie wymaga ich w żadnych urządzeniach?
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-14, 09:39:30
Zaawansowany użytkownik
właśnie dokładnie o to mi chodziło ^^
myślałem że do mojej wypowiedzi pijesz, gdzie rozmawialiśmy o Splitach, potem Ilort żeby obronić swoje zdanie uogólnił temat do wszystkich układów r410, jeśli nie o mnie pisałeś przepraszam za atak.
Szkolenie Mitsu nazywając handlowym (osobna osoba była o technicznego szkolenia) - inna sprawa, że jego poziom był słaby... i mnie pseudo-monterem... jak ja hydraulik jestem... a poważnie to "wentylatorek" Wink
Nie wiem jak dla Was dla mnie DTR jest święta... a budowa układów z podzespołów bazowych to tak naprawdę projektowanie... ja za słaby jestem, żeby konkurować z konstruktorami producentów... ba jestem za słaby, żeby dobrać podzespoły, więc bazuje na gotowych urządzeniach i jeśli montuje je zgodnie z DTR to robię sztukę? A jeszcze kwestia że maszyny w UE powinny spełniać... pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-14, 20:19:25
Top użytkownik
bxz nie ma głupich pytań.Są tylko głupie odpowiedzi.

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-27, 20:46:59
Top użytkownik
LG nie wymaga stosowania pułapek olejowych w swoich nowych klimatyzatorach.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-27, 20:59:47
Top użytkownik
Niektóre państwa w obecnych czasach nie posiadają
konstytucji państwowej.

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa