Witam wszystkich serdecznie.
Mam do szanownego grona pewne nietypowe pytanie - czy ktoś z Was orientuje się, jakie wymogi formalne należy spełnić, by móc produkować i sprzedawać urządzenia zawierające czynnik R134a lub R600? Oczywiście pomijam kwestię wiedzy i doświadczenia, bo to oczywiste. Nadmieniam, że nie chodzi tu o klimatyzację ani żadne urządzenie chłodnicze - czynnik ma pracować w instalacjach ORC. Nie jest to także produkcja "masowa" - kilka sztuk miesięcznie przy dobrych wiatrach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-05, 22:10:06 przez waski.)
Mam do szanownego grona pewne nietypowe pytanie - czy ktoś z Was orientuje się, jakie wymogi formalne należy spełnić, by móc produkować i sprzedawać urządzenia zawierające czynnik R134a lub R600? Oczywiście pomijam kwestię wiedzy i doświadczenia, bo to oczywiste. Nadmieniam, że nie chodzi tu o klimatyzację ani żadne urządzenie chłodnicze - czynnik ma pracować w instalacjach ORC. Nie jest to także produkcja "masowa" - kilka sztuk miesięcznie przy dobrych wiatrach.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Czyli odbieramy ciepełko, czynnik odparowuje wykonując pracę, skraplamy go i pompujemy znów do wymiennika ciepła gdzie odparuje ... itd. Obieg prawobieżny. Wysłałem zapytania do firm zajmujących się odzyskiem ciepła tą metodą, jednak nikt nie odpowiada. Nie dziwi mnie to choć tak na prawdę nie jestem dla nich żadną konkurencją - mamy całkiem inny cel.