Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś"

31 Odpowiedzi, 25270 Wyświetleń
1 2 Dalej

KCICHIK

2012-04-03, 18:11:09
Użytkownik
Proszę o odpowiedzi na pytanie z tematu.
Zastanawiam się dlaczego przeważająca większość klimatyzatorów jest nieprawidłowo dobrana oraz zamontowana.
Najczęstszymi błędami jest niedowymiarowanie urządzenia,niedopasowanie do istniejącej wentylacji itp.
  • Odpowiedz

barbie

2012-04-03, 18:32:16
Top użytkownik
zwłaszcza te montowane w Szczecinku i okolicach .w Trójmiescie problemy z doborem nie występują .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-03, 18:36:58
Top użytkownik
Barbie po co ty zabierasz głos skoro twierdzisz i przekonujesz na forum że czynnik r 22 jest nie przystosowany do pracy z olejem poliestrowym.? SmileBo tacy jak barbie w programach obliczeniowych nie biorą pod uwagę tej recyrkulacji
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 18:39:47 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 18:46:53
Użytkownik
barbie napisał(a):zwłaszcza te montowane w Szczecinku i okolicach .w Trójmiescie problemy z doborem nie występują .
Tak Trójmiasto jest wyjątkiem tam nie ma problemów z doborem .Po prostu nie funkcjonuje takie pojęcie
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-03, 19:03:09
Top użytkownik
Barbie zauważ jedną rzecz.Ze to ty zadajesz częściej pytania na forum niż KCICHIK.Czy to o niczym nie świadczy? Rolleyes Rolleyes
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-03, 19:06:39
Top użytkownik
barbie czy oby za często się mylisz myląc forumowiczów?A może to choroba?

Tom Peters
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 19:17:13
Użytkownik
Te montowane w Szczecinku to nie wiem,ale w Gdańsku na ul.Szczęśliwej jestem co najmniej raz w tygodniu.Zastanawiam się czy nie ma tam w pobliżu żadnej profesjonalnej firmy? Big Grin
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-03, 19:34:02
Top użytkownik
Zapewne szczęśliwcy nie są uszczęśliwieni.A to że mieszkają na takiej ulicy nie świadczy o tym że są uszczęśliwieni usługą typu barbie mającego poglądowe pojęcie pracującego na utrzymaniu ruchu dorabiającego sobie po godzinach uszczęśliwiając ludzi i swoją portmonetkę.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-04-03, 19:34:30
Top użytkownik
Czy przewymiarowanie jest równie karygodne? Smile
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 19:39:27
Użytkownik
mg napisał(a):Czy przewymiarowanie jest równie karygodne? Smile
Oczywiście,że tak.Przecież podnosi niepotrzebnie koszty
  • Odpowiedz

mg

2012-04-03, 19:40:35
Top użytkownik
eksploatacji? Smile
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 19:43:42
Użytkownik
mg napisał(a):eksploatacji? Smile
niekoniecznie,jednak nie obniża Wink
egzamin?
  • Odpowiedz

mg

2012-04-03, 19:50:46
Top użytkownik
U mnie z wielkim hukiem zamontowali klimatyzacje w sali weselnej na 250 osób.
Dwa podsufitowce o łącznej mocy 12kW. No i mamy sale klimatyzowaną; ktoś wybrał najtańszą oferte . :lol:
A ja zostałem okrzyknięty zdziercą
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 19:53:49 przez mg.)
  • Odpowiedz

KCICHIK

2012-04-03, 19:54:51
Użytkownik
Ktoś taką ofertę przedstawił,zapewne specjalista z uprawnieniami.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-04-03, 20:37:34
Moderator
KCICHIK napisał(a):(...) Najczęstszymi błędami jest niedowymiarowanie urządzenia(...)
Bo jest tańsze od tego dobrze dobranego? Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-04, 18:22:37
Nowy użytkownik
KCICHIK Odpowiadam na twoje pytanie. Wadliwy dobór urządzeń to wina instalatora który niema bladego pojęcia o ruchu powietrza o obliczeniu zysków i strat ciepła, o parametrach urządzenia itd. A wadliwy montaż to po prostu wina niekompetencji, zły dobór miejsca montażu jednostki wewnętrznej złe odprowadzenie skroplin, powieszenie jednostki zewnętrznej bez możliwości serwisowania to są błędy ludzi którzy robia przeglad techniczny klimatyzacji za 30 zł
Moja klimatyzacja http://instala.....reklama.............wator.pl/
  • Odpowiedz

awax

2012-04-04, 18:43:09
Top użytkownik
Pytanie nie dotyczyło tego czyja to wina i jaki jest tego powód.
Chodziło raczej o to czy jest to na tyle proste,że wystarczy dwudniowe szkolenie aby poczuć się na tyle fachowcem by to robić.?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-04, 19:46:18
Top użytkownik
Duże co do powierzchni takiej samej ma wilgotność często pomijana w prostackich dostępnie reklamowanych i bezpłatnych programach doboru.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-05, 03:21:03
Nowy użytkownik
awax Dwudniowe szkolenie, nie wiem czy na takim szkoleniu jakikolwiek laik jest w stanie zrozumieć podstawy no może w teorii , w praktyce jest zupełnie inaczej liczy się doświadczenie i wiedza.
Jakie doświadczenie może mieć ktoś kto zamontował 10 klimatyzatorów wydaje się że podstawowe a tak naprawdę to żadne, błędy jakie się popełnia są karygodne. Ktoś kto zamontował 4000 urządzeń i siedzi w branży od 20 lat posiada i wiedzę i doświadczenie takiemu człowiekowi można zaufać. Smile
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-05, 03:29:41
Nowy użytkownik
KCICHIK napisał(a):
mg napisał(a):Czy przewymiarowanie jest równie karygodne? Smile
Oczywiście,że tak.Przecież podnosi niepotrzebnie koszty

Przewymiarowanie nie jest karygodne stosuje się taka technikę w doborze urządzeń do serwerowni gdzie jak doskonale wiemy warunki są zmienne przybywa szaf z serwerami temperatury rosną a urządzenie niedomaga sprężarka się gotuje i w końcu ulega uszkodzeniu to są dopiero koszty , nawiasem mówiąc stosując invertery nie odczuwamy jakichś większych kosztów, przy on off jest inaczej koszty są znaczne
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-05, 05:02:18
Top użytkownik
Zgadzam się z tą opinią Smile Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-05, 09:18:31
Top użytkownik
Torba25 napisał(a):awax Dwudniowe szkolenie, nie wiem czy na takim szkoleniu jakikolwiek laik jest w stanie zrozumieć podstawy no może w teorii , w praktyce jest zupełnie inaczej liczy się doświadczenie i wiedza.
Jakie doświadczenie może mieć ktoś kto zamontował 10 klimatyzatorów wydaje się że podstawowe a tak naprawdę to żadne, błędy jakie się popełnia są karygodne. Ktoś kto zamontował 4000 urządzeń i siedzi w branży od 20 lat posiada i wiedzę i doświadczenie takiemu człowiekowi można zaufać. Smile
Jednak Polska jest Krajem gdzie cuda są możliwe.
Przecież setki absolwentów dwudniowych kursów to robi.Nie mówiąc już o autoklimatyzacji gdzie jedynym podręcznikiem jest instrukcja obsługi automatu do napełniania klimatyzacji.
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-05, 16:01:52
Nowy użytkownik
Twoje wyliczenia EER są dobre i zgadza się że eksploatacja jest droższa, ja pisałem o np. serwerowniach co zrobisz jeśli wymiarowane urządzenie będzie idealne do danych warunków a za tydzień właściciel wstawi dodatkowo dwie szafy który z kosztów będzie mniejszy przewymiarowania urządzenia czy zamontowanie kolejnego w mojej wypowiedzi o to właśnie chodziło.
  • Odpowiedz

awax

2012-04-05, 17:01:18
Top użytkownik
O tym nie pomyślałem,ale z drugiej strony co zrobić jeżeli zamontujemy przewymiarowany,a właściciel za tydzień zabierze z pomieszczenia dwie szafy do innego?
Może niech się właściciel martwi
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-05, 19:11:38
Nowy użytkownik
awax napisał(a):O tym nie pomyślałem,ale z drugiej strony co zrobić jeżeli zamontujemy przewymiarowany,a właściciel za tydzień zabierze z pomieszczenia dwie szafy do innego?
Może niech się właściciel martwi

Z mojego doświadczenia w serwerowniach sprzętu zawsze przybywa dla tego ja stosuję metodę dubla a ostatnio w jednej z serwerowni o wymiarach 3x3x3 zastosowałem 2x 5kw i 1x7kw współczynnik ciepła był oszałamiający a serwery wymagały 18 st C. same klimatyzatory ledwo się zmieściły i nie wiem co będzie jak dostawią jeszcze jedną szafę, ale to jest akurat ewenement zazwyczaj jest inaczej i prościej i naprawdę nie zdarzyło mi się by z jakiejś serwerowni coś ubyło
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa