Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia na ciastka

9 Odpowiedzi, 7671 Wyświetleń

Qba

2012-05-10, 11:36:40
Zaawansowany użytkownik
Witam
- mała firma produkcyjna ( różne słodkości) posiada pomieszczenie nie izolowane o kubaturze 110 m/3 ( ściany 0,5 m beton ,strop beton i posadzka beton).Wcześniej był to magazyn żywnościowy. I teraz do tego magazynu będą trafiały ciasteczka oblane czekoladą w ilości ok.450kg z pieca o temp.ok.200*C.
Temperatura jaka ma panowac w środku to ok.15*C

- Moje pytanie : jaki dobrać zestaw agregat-chlodnica i ewentualnie sterowanie.
Pozdrawiam i proszę o rzeczowe sugestie.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-10, 12:19:35
Top użytkownik
Troszeczkę to zależy od tego czy te 450 kg trafi raz na tydzień,czy co dwie godziny?
Potem najprostszy bilans energetyczny uwzględniający ciepło doprowadzone w ciasteczkach,w wentylacji i przez przegrody.Jednym słowem abecadło .
  • Odpowiedz

Qba

2012-05-10, 14:02:09
Zaawansowany użytkownik
Rzeczywiście zapomniałem dodać że te 450kg to max ilość systematycznie wprowadzona w ciągu 1-nej zmiany ( 8 godz.) Wentylacja jedynie podczas otwarcia drzwi przy dowożeniu ciasteczek.
Pzdr

Ps. temperatura docelowa w komorze to 18*C a nie jak pisałem wcześniej .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-10, 14:04:47 przez Qba.)
  • Odpowiedz

awax

2012-05-10, 17:13:09
Top użytkownik
Teraz nieco lepiej,jednak napisz czego oczekujesz?Zapytałeś o to jak dobrać agregat i otrzymałeś odpowiedz:zrobić prosty bilans energetyczny wszystkich zysków ciepła,następnie uwzględnić współczynnik pracy aby sprężarka nie musiała pracować non-stop i właśnie tej wydajności agregat wybrać z ofert dystrybutorów.
Chyba nie chodzi Tobie o to aby ktoś Ci te obliczenia wykonał?Jeżeli tak to musisz złożyć zlecenie i taki projekt niejedna firma sporządzi.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Qba

2012-05-10, 20:17:41
Zaawansowany użytkownik
- napisałem ,,jaki dobrać '' . Chodzi mi przybliżoną według w/w danych wydajność. Chlodnie będą budować w przyszłości- teraz potrzebują utrzymać temp. ok.18*C . Sprzęt ma być używany.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-10, 20:46:16
Top użytkownik
awax albo umiesz odpowiedzieć albo kolejny bilet do kosza z przystanku autobusowego.To wypociny nie na temat.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-05-10, 20:55:08
Top użytkownik
Napisałem jak obliczyć przybliżoną wartość wydajności agregatu.To chyba żaden problem wyliczyć z prostych wzorów?Czy wzory też podać?
  • Odpowiedz

awax

2012-05-11, 08:49:19
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Podaj zainteresowanemu na priv jak je znasz.Nie sądzę abyś to zrobił osobiście bez swojej prawej ręki która jutro stawi się do pracy w Twojej firmie dzięki której jeszcze funkcjonujesz na rynku.

Masz czas do końca dzisiejszego dnia,jeżeli nie sprostujesz tego to pośwęcę czas i pokażę Tobie co grozi za zniesławienie w internecie.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-11, 17:48:38
Top użytkownik
Przepraszam forumowicza awax za zniesławienie
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa