Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w ustawieniu parametrów

5 Odpowiedzi, 8150 Wyświetleń

damian0010

2013-09-13, 11:30:00
Nowy użytkownik
Witam Serdecznie,
mam problem z regałem chłodniczym JUKA DANUBII R-1 długość 4,5 m.
Problem polega na tym, że sprężarka pracująca dla tego regału załącza się zbyt często oraz pracuje zbyt długo. Temperatura w regale jest osiągana 6*C.

Takie są moje subiektywne opinie na temat pracy tego urządzenia.
Agregat pracuje 7 minut wyłącza się na 1-2 minuty itd.

Temperatura w regale jest ustawiona na 6*C i uważam, że przy temperaturze wewnątrz lokalu 21-22*C praca tej sprężarki nie jest optymalna.

Zestaw jaki posiadam jest to DANFOSS MGZ 50 HK4BVB oraz DANFOSS MGZ 050S13E.

Zestaw według wyliczeń producenta regału jest wystarczający do prawidłowego jego działania.

W regale są 2 parowniki.

Agregat znajduje się w piwnicy pod lokalem gdzie jest regał a odcinek między nim a regałem to około 3m

Chciałbym formumowiczów prosić o pomoc w optymalnym ustawieniu tego urządzenia chodzi mi tutaj o:

- ilość czynnika potrzebnego do pracy (R404a) ( nie mam informacji ile powinno go być w instalacji)
- wysokość ciśnienia pracy
- oraz wskazówki jak mogę sprawdzić czy ilość czynnika obecnie znajdującego się w instalacji jest optymalna a winowajcą nie optymalnej pracy jest inny element układu
- oraz jak go optymalnie napełnić, ustawić, wyregulować.

Poczyniłem do tej pory następujące kroki mające mnie przyczynić do prawidłowego ustawienia tego urządzenia:
- zrobiłem próżnię w instalacji na poziomie 0.9 bar

- i z powrotem wpuściłem gaz znajdujący się w zbiorniku instalacji (ilość czynnika w zbiorniku 7,5kg + ilość czynnika w skraplaczu )

- ciśnienie pracy urządzenia w chwili obecnej (mierzone za zaworze na sprężarce) to 3,8 do 4,0 bar zaś na odessaniu agregat wyłącza się przy 1,6 bar

- rura tłocząca wychodząca z agregatu jest gorąca

- rura ssąca jest zimna ale nie lodowata bez szronu

Po tych zabiegach urządzenia działa lepiej ale nadal nie efektywnie

instalacja nie posiada wzierników umożliwiających sprawdzenie przepływu czynnika

Bardzo was proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-13, 19:17:11
Top użytkownik
przeczytaj poradnik gdzie jest napisane--każdy monter powinien posiadać zestaw wzierników .Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-13, 19:45:45
Top użytkownik
- i z powrotem wpuściłem gaz znajdujący się w zbiorniku instalacji (ilość czynnika w zbiorniku 7,5kg + ilość czynnika w skraplacz.To nie ma prawa działać.Z powodu zbyt dużej ilości czynnika?.Gdzie ma ten odparować?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

damian0010

2013-09-15, 09:23:41
Nowy użytkownik
Poszukam tego poradnika i z checia zaglebie sie w lekture. Jest do niej moze link?
Co do tego watku ze instalacja jest przepelnio na jak to sprawdzic ? Czytalem o przegrzaniu i z tego wynikalo by ze u mnie trzeba dodac czynnika bo przy zakaczenia pracy na ssaniu mam 1.6 bar a rura powrotna nie jest az tak zimna, musze kupic termometr do pomiarow. Sadzicie ze warto opierac sie na parametrze przegrzania?
Przepraszam za bledy i brak polskich znakow pisze z telefonu.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-15, 12:10:43
Zaawansowany użytkownik
Kol. zostaw to bo zapłacisz i za sprzęt i za towar.

Wypisujesz takie bzdury że głowa mała!!!!!!!!!
Nie masz nawet > bladego ( o zielonym nawet nie myślę ) pojęcia < o chłodnictwie. Można komuś pomóc ale jeśli wie o co w tym chodzi. Jesteś następnym z tych którzy myślą > tu pompa tłoczy, tam się chłodzi a tam grzeje - to przecież takie proste.

Gdybyś tak przejrzał to forum ( choćby - po łebkach -jak to się mówi ) to byś zauważył że ludzie siedzący w tym od wielu lat i naprawdę znają to jak własną kieszeń też miewają kłopoty i radzą się innych a ty myślisz tak jak mawia jeden znajomy rolnik >> chop byczku na krowę i ciele gotowe <<.

Jeszcze raz dobra rada - na prawdę - najpierw poczytaj porządną lekturę fachową , poobserwuj na jej podstawie urządzenia , popracuj z jakimś fachowcem z tej branży i dopiero bierz się za robotę,

Na razie to widzę że szukasz problemów.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa