Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja nowa czy używana

14 Odpowiedzi, 14792 Wyświetleń

honza

2012-09-29, 18:31:49
Nowy użytkownik
Witam

Przymierzam się do zakupu klimatyzatora kanałowego do grzania/schładzania hali produkcyjnej.
Niby odpowiedz jasna, ale w dobie zalewu produktów marnej jakości mam dylemat, szczególnie że nie mam żadnego pojęcia o klimatyzatorach.

Dlatego prosił bym o poradę czy inwestować w nową klimę z niższej półki np. Galanz, MDV itp, czy może używaną nie starszą jak 5 lat markową.

Drugą sprawa, z tego co wyczytałem mi by wystarczyła klima on/off, a z tego co widzę renomowani producencji przeszli już praktycznie na invertery.

pozdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-29, 18:33:04 przez honza.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 19:26:04
Top użytkownik
To ma polegać na zasadzie sondażu?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

monterod2002

2012-09-30, 06:49:25
Zaawansowany użytkownik
Panie honza po pierwsze jaka hala produkcyjna co tam produkuje się i jaka duża. Klima ogólnie nie służy do grzania tylko podgrzewania. Ogólnie potrzeba więcej danych to coś można więcej doradzić. bo być może warto było się zastanowić nad centralą wentylacyjną z nagrzewnicą i chłodnicą.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-30, 18:15:11
Top użytkownik
Zaufaj mając gwarancję proponującego ?
  • Odpowiedz

awax

2012-09-30, 19:26:02
Top użytkownik
Problem jest taki sam jak przy wyborze samochodu.Nowy czy używany?Sam musisz zdecydować .
  • Odpowiedz

Instalarorek_45

2012-10-12, 07:21:03
Nowy użytkownik
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że niestety - jeśli coś jest używane (lub bardzo tanie), to kosztuje nas podwójnie :/

Sam skuszony niską ceną oraz świetnymi opiniami zakupiłem przenośny system z gwarancją (był to klimatyzator tego producenta klimatyzacja, używany w sklepie odzieżowym) na kilka miesięcy. Po upływie tego okresu klimatyzacja po prostu się zepsuła i zostałem z niedziałającym sprzętem i koniecznością zakupu nowego.
Jak się później okazało, ktoś dokonał nieumiejętnych napraw, które spowodowały kompletną destrukcję urządzenia.

Nie wiem jak się to ma w przypadku klimatyzatorów przemysłowych - może w ich wypadku nie zdarzają się sytuacje takie jak moja?
wentylacja
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-12, 07:24:09 przez Instalarorek_45.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-12, 20:17:38
Top użytkownik
Sklepy odzieżowe i warzywne powinny posiadać skróconą gwarancję.Czyściłeś kiedyś filtry?
W przypadku układów przemysłowych również należy wymieniać filtry.W okresie gwarancyjnym robi to serwis za odpowiednią opłatą.Po według potrzeb użytkownika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-12, 20:26:03 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Pogotowie_chłodnicze

2013-01-15, 10:06:12
Nowy użytkownik
Witam, mam do sprzedania kanałówkę Yorka 6,4 kW. Używana była pół roku.
Jak by ktoś był zainteresowany, proszę pisać.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimarian

2013-01-15, 11:59:39
Nowy użytkownik
Witam, w ostatnim czasie szukałem dobrego instalatora klimatyzacji w hali produkcyjnej.Szerze powiem że duży wpływ na mój wybór miała opinia tych którzy montowali klimatyzatory.
Wybrałem dobrego fachowce który ma zakład w moim mieście i w razie potrzeby dzwonie i nie muszę długo czekać na przybycie.
Należy tez mieć na uwadze przy wyborze sprzętu dobrą markę a nie chińszczyznę.
Pozdrawiam
klimatyzatory
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-15, 16:31:46
Zaawansowany użytkownik
Klimatyzacja pracuje w ciężkich warunkach nie umiejętnie serwisowana i nie starannie zamontowana już po 3 sezonach może być wrakiem tego nie widać trzeba mieć dużo szczęścia zeby kupić coś dobrego poza tym górna półka cenowa nie gwarantuje bezawaryjności tylko drogie części . Radzę poszukać solidnej firmy instalującej
  • Odpowiedz

dondonos

2013-01-22, 11:45:26
Nowy użytkownik
Witam , kupiłem klimatyzacje nową ponieważ się bardziej opłaca niż używana ponieważ koszty naprawy są bardzo drogie a tak bez problemu zamówiłem w polecanej firmie [REKLAMA] , przyjechali i już pracuje u mnie bez żadnych zastrzeżeń od 3 lat . Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-22, 18:30:58
Zaawansowany użytkownik
zgadzam sie w 100% frost-ch spotykam sie na codzien z klimami roznie montowanymi, wsrod nich sa urzadzenia z bardzo niskiej polki cenowej typu castorama ale porzadnie zamontowane i rzetelnie serwisowane dzialaja latami jak i rowniez z bardzo drogim sprzetem montowanym chyba przez ogrodnika ktore na niewiele sie zdaja a pracuja np sezon.
A Panie o niezwykle podejrzanym nicku dondonos ameryki nie odkrywamy tak? jesli przeliczyc ryzyko i koszty zawsze lepiej kupic nowe urzadzenie chociazby ze wzgledu wlasnie na gwarancje trwajaca latami Smile
  • Odpowiedz

wadim

2013-01-28, 21:56:19
Użytkownik
...uzywana zdecydowanie bedzie co robićSmile i dasz zarobić innym do czasu jak zrozumiesz ze jednak przyinwestujesz i kupisz nowa, a w tedy i tak dasz zarobićSmile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-29, 20:05:06
Top użytkownik
Chytry dwa razy traci?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa