Witam!
Pracuje nad odzyskiem ciepła w instalacji na czynnik R404, Odzyskiwane ciepło bedzie z rurociągu tłocznego sprężarki.
Dobrałem wstępnie 3 rozwiązania z dwoma rodzajami wymienników ciepł:
-wymiennik płaszczowo-rurowy, (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 38380PLN 168kW firma DK
-wymiennik płytowy (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 4778PLN SWAP 168kW
-2 wymienniki płytowe, jeden do odzysku ciepła przegrzania 33kW Cena 1200PLN, a drugi do odzysku ciepła skraplania 135 kW Cena ok 3500PLN
Prosiłbym o pomoc w określeniu zalet i wad poszczególnych rozwiązań.
Cena płaszczowo rurowych wymienników odstrasza ale jakie ma zalety itp.
Proszę o konkretne odpowiedzi, które rozwiązanie się najczęściej stosuje.
Jeśli ktoś zna jakiś dobro program do doboru wymienników płaszczowo rurowych których cenna była by niższa z góry dzięki (obliczenia do czynnika R404 mile widziane także do amoniaku R717).
Pracuje nad odzyskiem ciepła w instalacji na czynnik R404, Odzyskiwane ciepło bedzie z rurociągu tłocznego sprężarki.
Dobrałem wstępnie 3 rozwiązania z dwoma rodzajami wymienników ciepł:
-wymiennik płaszczowo-rurowy, (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 38380PLN 168kW firma DK
-wymiennik płytowy (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 4778PLN SWAP 168kW
-2 wymienniki płytowe, jeden do odzysku ciepła przegrzania 33kW Cena 1200PLN, a drugi do odzysku ciepła skraplania 135 kW Cena ok 3500PLN
Prosiłbym o pomoc w określeniu zalet i wad poszczególnych rozwiązań.
Cena płaszczowo rurowych wymienników odstrasza ale jakie ma zalety itp.
Proszę o konkretne odpowiedzi, które rozwiązanie się najczęściej stosuje.
Jeśli ktoś zna jakiś dobro program do doboru wymienników płaszczowo rurowych których cenna była by niższa z góry dzięki (obliczenia do czynnika R404 mile widziane także do amoniaku R717).
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Jestem zwolennikiem płytowych wymienników.