Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Obowiązki od 01.01.2013

40 Odpowiedzi, 34680 Wyświetleń
1 2 Dalej

awax

2012-11-29, 20:14:18
Top użytkownik
Co sądzicie o Ustawie wchodzącej w życie 1 go stycznia wprowadzającej obowiązek oceny energetycznej raz na 5 lat urządzeń klimatyzacyjnych powyżej 12 KW.
Tu nie trzeba czekać na przepisy wykonawcze,one już są
  • Odpowiedz

miezala5

2012-12-13, 07:42:33
Top użytkownik
Dziwne że nikt się ne odzywa w tak ciekawej dla naszej branży sprawie!
Dostałem zapytanie z lokalnego ZUS która ma chlery wody ldowej i musialem improwizować bo tak szczerze to nic nie wiem o ustawie i sposobie jakim można wykonać ocene energetyczną!
Chyba zapisze sie do KCICHIK!Smile
Pozdrawiam!
Robert
p.s Prosze więcej informacji na ten temat!
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 16:36:28
Top użytkownik
Ustawa Prawo Budowlane Art.62 &1 pkt 6
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-13, 19:42:10
Top użytkownik
Ja sądzę tak.To kolejna ustawa i podatki nasze wyrzucone w błoto.Kolejna ustawa stworzona przez laików chcących wyłudzić pieniądze od spokojnych użytkowników takich systemów którzy zainwestowali aby zaoszczędzić i jednocześnie ratować środowisko naturalne zmniejszając z użycie energii na własne potrzeby np. firmy czy domu.Teraz będą musieli za to zapłacić bo chcieli pomóc środowisku naturalnemu płacąc za fikcyjne wykonanie takiej ekspertyzy podyktowanej ustawą a usprawiedliwiającą się pod wyciekami z takich systemów.Zastanawiające jest to dlaczego powyżej 12KW mocy.Bo bogaty zapłaci a biedny będzie dociekał dlaczego.
miezala5 odpowiadając na twoje pytanie to najlepszym sposobem pomiaru energetycznego takiego urządzenia jest sam jego użytkownik który do Ciebie zadzwoni z pytaniem.Proszę pana jest coś nie tak.Wydaje mi się że kiedyś na początku było to wydajniejsze.A klient który zainwestował w innowację potrafi liczyć współczynnik COP.Współczynnik wydajności cieplnej , COP (coefficient of performance), jest to stosunek pomiędzy mocą grzewczą pompy ciepła a niezbędną do napędu sprężarki mocą elektryczną.Reasumując ustawa jest chora i zrobiona pod kogoś a raczej firmy.Lepszą ustawą była by taka nakładająca przegląd takiego urządzenia gdzie czyszcząc wymienniki poprawiamy COP.Taka istnieje i nie stety jest martwa jak większość w naszym państwie.Jestem ciekaw co się dzieje z panem który strzelał w biurze poselskim .Może dałby mi wskazówki jak być skuteczniejszym?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 20:06:25
Top użytkownik
Klimatolog na Prezydenta !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na tym etapie nie interesuje mnie czy te przepisy są dobre,ja chcę zrobić wszystko co możliwe aby były one przestrzegane .Dla naszej branży są one korzystne gdyż znacznie zmniejszą szarą strefę.
Będziemy głupcami jeżeli nie zażądamy przestrzegania tych przepisów.
Jutro mam spotkanie z urzędnikiem w lokalnym Starostwie odpowiedzialnym za kontrolowanie przestrzegania tych przepisów i zapewniam,że wyegzekwuję to od niego.Wy możecie żądać analogicznych działań na swoim terenie.
Mam tu na myśli oczywiście osoby z branży ,a nie specjalistów pytających co to są manometry.Tym naprawdę zależy ,żeby dalej był bur..
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 20:10:00
Top użytkownik
Tak przy okazji Klimatolog,czy przepisy nakazujące nam posiadanie uprawnień sanitarnych są dobre???Dlaczego tego nie krytykujesz?
Skoro z podwiniętym ogonem płacimy osobom za nadzór budowlany i sanitarny to dlaczego nie domagamy się przestrzegania korzystnych dla nas przepisów niezależnie czy są mądre czy nie.Te o sanitarnych są z pewnością głupie,chyba,że o odpływ skroplin chodzi.
  • Odpowiedz

irroda

2012-12-13, 20:29:37
Zaawansowany użytkownik
skąd urzędnik w starostwie będzie wiedział, kto ma urządzenie ponad 12 kW ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-13, 20:33:12
Top użytkownik
Ja wyraziłem swoją opinię a nie wiem czym spowodowany jest atak.Moim zdaniem ludzie nerwowi nie powinni oceniać układów.Jak pisałem kolejna ustawa napisana przez laików.Starostwa są przygotowane na przepisy.Bo z moich ostatnich doświadczeń to nie.Udokumentowany dokument wycieku czynnika kontrolowanego w markecie.Straż pożarna spełniła się uświadamiając że to nie pożar.Niestety starostwo powiatowe nie wiedziało o co chodzi.Byłem na tej interwencji jako serwisant z uprawnieniami sporządzając odpowiedni dokument do starostwa odpowiedniego względem zdarzenia.I jak myślisz dziadki były w temacie?
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 20:41:03
Top użytkownik
irroda napisał(a):skąd urzędnik w starostwie będzie wiedział, kto ma urządzenie ponad 12 kW ?

W Szczecinku urzędnik w starostwie dowie się ode mnie,jeżeli nie dostanie listy użytkowników takich urządzeń to podpowiem mu gdzie ma szukać.Zacznie np od tego,że agregat 180 KW na szczecineckim lodowisku obsługuje dozorca.
Czy naprawdę tak trudno zrozumieć,że domaganie się przestrzegania korzystnych dla nas przepisów spowoduje zwiększenie popytu i automatycznie nasz zawód stanie się lepiej opłacanym?
Akty prawne dają nam możliwość godziwego zarobku ,a my z tego nie korzystamy,a z drugiej strony jak baranki płacimy za dopełnienie innych obowiązków typu atesty np.drabiny itp
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 20:43:12
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Ja wyraziłem swoją opinię a nie wiem czym spowodowany jest atak.Moim zdaniem ludzie nerwowi nie powinni oceniać układów.Jak pisałem kolejna ustawa napisana przez laików.Starostwa są przygotowane na przepisy.Bo z moich ostatnich doświadczeń to nie.Udokumentowany dokument wycieku czynnika kontrolowanego w markecie.Straż pożarna spełniła się uświadamiając że to nie pożar.Niestety starostwo powiatowe nie wiedziało o co chodzi.Byłem na tej interwencji jako serwisant z uprawnieniami sporządzając odpowiedni dokument do starostwa odpowiedniego względem zdarzenia.I jak myślisz dziadki były w temacie?

W ubiegłym roku w szczecineckim Tesco Straż Pożarna zapianowała maszynownię gdy nastąpił wyciek czynnika.Straty spowodowane interwencją straży pożarnej wielokrotnie przewyższyły te związane z wyciekiem czynnika.
  • Odpowiedz

irroda

2012-12-13, 21:09:26
Zaawansowany użytkownik
Twoja metodyka myślenia jest poprawna, zarówno pod kontem zleceń dla nas - jak i dbałości o środowisko, ale sytuacja w której najpierw uświadamiasz starostwo do kogo mają się zwrócić o okazanie takiego audytu, a następnie jedziesz do wskazanych przez siebie delikwentów na taki audyt, nie jest do pozazdroszczenia, w małych miejscowościach, te światy się znają i będziesz postrzegany jako "wróg - donosiciel" , takie moje zdanie.

Poza tym przeczytałem ustawę i nic tam nie ma , w jaki sposób zmierzyć, na jakiej podstawie stwierdzić, od jakiego COP czy EER jest efektywne urządzenie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-13, 21:20:03
Top użytkownik
A co to ma wspólnego z tematem i współczynnikiem COP?Który jest wykładnikiem co do poprawnej energetycznej pracy systemu?Naczytałeś się o poprawie energetycznej pracy systemu w Szwecji?To kwestja regulacji systemów.My mamy większe doświadczenie od nich.Może jako przetsiębiorca opiszesz metodę oceny systemu energetycznego na forum ogólno dostępnym mając na uwadze domenę wszystko dla ekologii kierując się domeną uzyskanych certyfikatów aby chronić środowisko naturalne?Myślę że ochrona środowiska to twój cel jako firma.Nie oczekuję odpowiedzi jako stowarzyszenie choć ono powinno odpowiedzieć mając na uwadze środowisko naturalne.
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 21:29:15
Top użytkownik
irroda napisał(a):Twoja metodyka myślenia jest poprawna, zarówno pod kontem zleceń dla nas - jak i dbałości o środowisko, ale sytuacja w której najpierw uświadamiasz starostwo do kogo mają się zwrócić o okazanie takiego audytu, a następnie jedziesz do wskazanych przez siebie delikwentów na taki audyt, nie jest do pozazdroszczenia, w małych miejscowościach, te światy się znają i będziesz postrzegany jako "wróg - donosiciel" , takie moje zdanie.

Poza tym przeczytałem ustawę i nic tam nie ma , w jaki sposób zmierzyć, na jakiej podstawie stwierdzić, od jakiego COP czy EER jest efektywne urządzenie.

Nie martwi mnie to jak będę postrzegany przez włąścicieli dużych układów.Większość jest za granicą.
Od jakiego COP i EER to trzeba sięgnąć do innych przepisów np o klasie energetycznej .Tam Masz jakie ma być COP dla klasy A
Oprócz Ustawy są przepisy wykonawcze.Właściciel ma wiedzieć,że musi taki audyt wykonać,a firma która go przeprowadza jak go wykonać.
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 21:31:25
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):A co to ma wspólnego z tematem i współczynnikiem COP?Który jest wykładnikiem co do poprawnej energetycznej pracy systemu?Naczytałeś się o poprawie energetycznej pracy systemu w Szwecji?To kwestja regulacji systemów.My mamy większe doświadczenie od nich.Może jako przetsiębiorca opiszesz metodę oceny systemu energetycznego na forum ogólno dostępnym mając na uwadze domenę wszystko dla ekologii kierując się domeną uzyskanych certyfikatów aby chronić środowisko naturalne?Myślę że ochrona środowiska to twój cel jako firma.Nie oczekuję odpowiedzi jako stowarzyszenie choć ono powinno odpowiedzieć mając na uwadze środowisko naturalne.

Opisać na ogólnodostępnym????zwariowałeś?
Mój Ojciec sprzedał krowę,żebym mógł się uczyć i mam tą wiedzę rozdawać???
  • Odpowiedz

irroda

2012-12-13, 21:37:40
Zaawansowany użytkownik
do tej pory wydawało mi się, że ocena energetyczna urządzenia i COP to bardzo pokrewne i zazębiające się pojęcia, ale od Twojego powyższego postu nie zabieram zdania.
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 21:40:19
Top użytkownik
irroda napisał(a):do tej pory wydawało mi się, że ocena energetyczna urządzenia i COP to bardzo pokrewne i zazębiające się pojęcia, ale od Twojego powyższego postu nie zabieram zdania.

ALe Masz rację,przecież ta ocena sprowadzać się będzie do określenia rzeczywistego COP i EER .
Te urządzewnia muszą być w klasie jaka jest określona na tabliczce znamionowej.Jeżeli nie będą spełniać to muszą zostać wymienione
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-13, 21:40:22
Top użytkownik
irroda Wniosek.Ustawy są zatwierdzane przez sejm.A kto jest wnioskodawcą?Zainteresowana firma drogowa?Dlaczego firmy biorące udział w budowaniu dróg nagle zaczęły sprzedawać koparki-ładowarki-inny drogi sprzęt?Skończyły się dotacje unijne?
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 21:43:01
Top użytkownik
Klimatolog,czy Ty potrafisz jedynie krytykować?Gdyby nie organizacje to te audyty robiliby inżynierowie z uprawnieniami sanitarnymi.Jak będziemy dalej siedzieć na d... to będziemy się pytać hydraulika czy możemy wymienić termostat w lodówce.
  • Odpowiedz

awax

2012-12-13, 21:45:13
Top użytkownik
Leszek ,jesteś jak Komisje śledcze w Sejmie.Tylko mówić i nic z tego nie ma.Po co?Chcesz się odstresować.
Ja wolę coś robić i nawet tam gdzie się nie uda to będę wiedział ,że próbowałem.
  • Odpowiedz

irroda

2012-12-13, 21:59:21
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):irroda Wniosek.Ustawy są zatwierdzane przez sejm.A kto jest wnioskodawcą?Zainteresowana firma drogowa?Dlaczego firmy biorące udział w budowaniu dróg nagle zaczęły sprzedawać koparki-ładowarki-inny drogi sprzęt?Skończyły się dotacje unijne?

W przypadku sprawdzania efektywności , moim zdaniem jest to następstwo zobowiązania się naszego kraju do osiągnięcia progu 15% z energii odnawialnej w roku 2020, na chwilę obecną idzie nam słabo, a zwiększając efektywność = zmniejszając zużycie energii, zmniejszamy zapotrzebowanie na MW energii z odnawialnych źródeł energii.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-13, 22:01:48
Top użytkownik
Na szczęście audyty i te inne prania mózgu związane np.z kontaktem wzrokowym z klientem mam za sobą wiele lat temu.I cieszę się że traktowałem takie szkolenia z dużym dystansem.Notabene po co zrzeszasz w swoim gronie hydraulików?Ponoć czat będzie dostępny tylko dla członków od nowego roku.Czasami zaprzeczasz sam Sobie.Mi to się wydaje że jesteś za bardzo lojalny.Inni robią swoje bez żadnych uprawnień od wielu lat nie wciągając się w utarczki publiczne.Anonimowi aktorzy zarabiają najlepiej?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-12-14, 08:03:55
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Na szczęście audyty i te inne prania mózgu związane np.z kontaktem wzrokowym z klientem mam za sobą wiele lat temu.I cieszę się że traktowałem takie szkolenia z dużym dystansem.Notabene po co zrzeszasz w swoim gronie hydraulików?Ponoć czat będzie dostępny tylko dla członków od nowego roku.Czasami zaprzeczasz sam Sobie.Mi to się wydaje że jesteś za bardzo lojalny.Inni robią swoje bez żadnych uprawnień od wielu lat nie wciągając się w utarczki publiczne.Anonimowi aktorzy zarabiają najlepiej?
Witam

Ponieważ hydraulicy są bardziej przygotowani na tę ustawę niż chłodniki. Z tym że ja chętnie podpowiem jak i czym mierzyć potrzebne parametry.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2012-12-14, 08:27:15
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Na szczęście audyty i te inne prania mózgu związane np.z kontaktem wzrokowym z klientem mam za sobą wiele lat temu.I cieszę się że traktowałem takie szkolenia z dużym dystansem.Notabene po co zrzeszasz w swoim gronie hydraulików?Ponoć czat będzie dostępny tylko dla członków od nowego roku.Czasami zaprzeczasz sam Sobie.Mi to się wydaje że jesteś za bardzo lojalny.Inni robią swoje bez żadnych uprawnień od wielu lat nie wciągając się w utarczki publiczne.Anonimowi aktorzy zarabiają najlepiej?

Centrum zrzesza wszystkich,którzy chcą się czegoś nauczyć.Nikt nie urodził się chłodnikiem.
czat nie będzie tylko dla członków,od tego są tam "prywatne"pokoje.Czat jest i będzie ogólnodostępny co nie oznacza,że każdy jest tam mile widziany .
Przestań się zajmować Stowarzyszeniem,którego Członkiem nie jesteś,zajmij się Sobą.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-12-14, 08:30:22
Top użytkownik
Mysle ze nie ma sensu juz bic piany po co!,dlaczego!,itp
Ustawa jest i bedzie obowiazywać!Nasze spory w tym temacie nic nie zmienia!
Duze instytucje juz sie interesuja i pytaja!

My musimy przygotowac sie na fachowa reakcje i uczciwy pomiar!
Zauważyłem już w internecie ruch w tym kierunku firm z branży Świadect Energetycznych dla budynków!
Łapią temat i okazje zarobienia a to że nie mają (jak sie domyslam) sprzetu do obsługi urzadzen chłodniczych i klimatyzacyjnych to nic!
Ja osobiście chciałbym się przygotować i potrafić robić taką analize!
Jestem w stanie sprzedać krowe jak ktoś zrobi szkolenie w tym kierunku!Wink
Pozdrawiam|!
Robert
  • Odpowiedz

awax

2012-12-14, 08:40:07
Top użytkownik
irroda napisał(a):
klimatolog napisał(a):irroda Wniosek.Ustawy są zatwierdzane przez sejm.A kto jest wnioskodawcą?Zainteresowana firma drogowa?Dlaczego firmy biorące udział w budowaniu dróg nagle zaczęły sprzedawać koparki-ładowarki-inny drogi sprzęt?Skończyły się dotacje unijne?

W przypadku sprawdzania efektywności , moim zdaniem jest to następstwo zobowiązania się naszego kraju do osiągnięcia progu 15% z energii odnawialnej w roku 2020, na chwilę obecną idzie nam słabo, a zwiększając efektywność = zmniejszając zużycie energii, zmniejszamy zapotrzebowanie na MW energii z odnawialnych źródeł energii.

Myślę,że nie ma sensu oceniać istniejących aktów prawnych,był na to czas i można sprawdzić,że niejednokrotnie prosiłem o opinie w trakcie gdy część tych przepisów była konsultowana.Wtedy to miało sens.Teraz jest jak jest i prawo musi być przestrzegane.
W naszym interesie jest żeby tak było i od nas zależy czy tego się doczekamy.
Czy z tego powodu,ze np.nie podoba nam się odnawianie co 5 lat SEP u któryś z Kolegów tego nie czyni??Przecież to bez sensu,żeby osoba czynnie wykonująca zawód musiała co 5 lat płacić i potwierdzać kwalifikacje,a mimo te bez sprzeciwu to robimy bo taki jest wymóg Prawa.Analogicznie ŻĄDAJMY aby były przestrzegane przepisy chroniące nas przed nieuczciwą konkurencją,nikt za nas tego nie zrobi.
Czy sądzicie,że organizacje Producentów i Handlowców są zainteresowane eliminowaniem szarej strefy wśród instalatorów i serwisantów???ja myślę,że wręcz przeciwnie bo mogą bezpośrednio sprzedawać dla klientów zlecając montaże i serwis gwarancyjny za grosze fuchmenom.
Zacznijmy cenić i szanować swoje kwalifikacje i doświadczenie zawodowe i nie rozdawajmy go przypadkowym osobom.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa