Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zestaw zimowy

21 Odpowiedzi, 20681 Wyświetleń

mateusz13236

2012-12-06, 17:38:03
Nowy użytkownik
Witam jaki polecacie zestaw zimowy do zwykłego splita chodzi że ma zimą grzać bo te co do tej pory widziałem to są ale na chłodzenie zimą.
  • Odpowiedz

barbie

2012-12-06, 17:43:40
Top użytkownik
wystarczy grzałka karteru , ewentualnie grzałka tacy ociekowej .
  • Odpowiedz

mateusz13236

2012-12-06, 18:05:02
Nowy użytkownik
I po tym zabiegu od tak zwykły split będzie grzał do -15 chodzi oto że klient ma tylko ten rodzaj ogrzewania na cały sezon i nie jest to inverter tylko zwykła klima.
  • Odpowiedz

barbie

2012-12-06, 19:28:15
Top użytkownik
tym lepiej -mniej problemów ze zwykłą klimą .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-06, 21:00:48
Top użytkownik
barbie napisał(a):tym lepiej -mniej problemów ze zwykłą klimą .
Można też opasać jz jak pisze barbie wieloma grzałkami.Będzie to działać ale mija się to z celem .Zapewne producent podaje warunki temperaturowe powietrza zewnętrznego w jakich urządzenie spełnia wymagania energetyczne.Od pewnego momentu trzeba przełączyć na alternatywne żródło ogrzewania.Myślę że nie znajdziesz zimowego zestawu dla funkcji grzania zimą.Muszą być naturalne zyski ciepła.Np jz w funkcji chłodzenia podająca ciepło jednostce w funkcji grzania.Takie rozwiązania stosuje się gdy pomieszczenie serwerowni graniczy z pomieszczeniem prezesa lub głównej księgowej.To poprawia współczynnik COP.Ale taki cud którego poszukujesz nie istnieje.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jarex62

2012-12-19, 18:14:45
Nowy użytkownik
Witam
Chcę nawiązać do tematu. Chodzi o problem grzania klimatyzacją. Otóż agregat mojej klimy jest umieszczony na dachu sklepu. Mam go już od 6 lat. W tym sezonie powstał problem z grzaniem. Agregat bardzo sie zamrażał i dmuchało ledwo letnim powietrzem, pomimo iż mamy jeszcze dodatnie temperatury na zewnątrz. Wezwałem serwis który mi kiedyś montował tą klimę. Stwierdzili że na pewno jest za mało czynnika. Odmrozili agregat wymienili(nabili nowy) czynnik. Do końca dnia grzało super. Na drugi dzień sytuacja się powtarza, to znaczy zalodziło agregat i ledwo grzeje. Serwis stwierdził że trzeba założyć zestaw zimowy tj grzałki (przewody grzewcze ) takie o jakich tu była mowa.Do końca dnia grzało dobrze to znaczy po nagrzaniu do zadanej temperatury klima się wyłączała i załączała ponownie kiedy temperatura w sklepie spadła. Od rana kolejnego dnia grzeje dziwnie bo po kilku minutach przymyka się lekko nawiew, leci tam wtedy bardzo ciepłe powietrze, po chwili otwiera się i grzeje dobrze ze dwie minuty, po czym znowu się przymyka i tak cały czas. Po godzinie agregat był już mocno zaszroniony. Zadzwoniłem do serwisu czy taka praca klimy jest normalna, powiedzieli że nie. Ale mam wrażenie że nie wiedzą co jeszcze można zrobić, bo jak montowali te przewody grzejne to powiedzieli że to wszystko co można zrobić i musi być ok, a jednak nie jest. Proszę o pomoc, może jakąś podpowiedź. Jest to klima Zibro S 1126 jeśli dobrze odczytałem.
  • Odpowiedz

barbie

2012-12-19, 18:21:33
Top użytkownik
mogły stracić swoją charakterystykę czujniki temperatury .jaka jest temperatura w sklepie ? .
  • Odpowiedz

jarex62

2012-12-19, 18:34:25
Nowy użytkownik
Temperatura rano o godzinie 7 była około 10 st. a przy takiej dziwnej ciągłej pracy jaką opisałem nagrzało do 18 stopni do godziny 14.oo. W sklepie jest raczej mały ruch. Drzwi są zamykane. Dodatkowo zawiesiłem w tym roku kurtynę z pasków PCV, tak żeby ograniczyć wymianę powietrza. Sciany ocieplane styropianem. Zastanawia mnie to , dlaczego pomimo tych przewodów grzejnych tak szybko zaszronił sie agregat. Dodam jeszcze że jak już nawiew się otworzy i dmucha ciepłym , to po minucie może dwóch zaczyna lecieć chłodniejsze powietrze i wtedy za kolejne pare minut się przymyka, nie zamyka całkiem.
  • Odpowiedz

barbie

2012-12-19, 18:44:16
Top użytkownik
jeśli w sklepie jest zimno występuje problem z odszranianiem jednostki zewnętrznej ze względu z problemem poboru ciepła do odszraniania .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-19, 18:44:25
Top użytkownik
Niech poszukają wycieku czynnika.
  • Odpowiedz

jarex62

2012-12-19, 18:58:37
Nowy użytkownik
To może zostawiać załączone grzanie na noc żeby utrzymać temperaturę, żeby się nie szroniło tak mocno.
A jeśli chodzi o szczelność czynnika to na drugi dzień po nabiciu nowego czynnika kiedy zgłosiłem że problem powrócił, zmierzyli ciśnienie i stwierdzili że ciśnienie czynnika jest ok. Dziwi mnie tylko że zaraz po opisanych naprawach pracowała ok, a teraz się co kilka minut przymyka i otwiera. Powinna przecież dojść do zadanej temperatury i się wyłączyć, a ona się przymyka i temperatury nie może osiągnąć.
  • Odpowiedz

barbie

2012-12-19, 19:13:22
Top użytkownik
wymiennik jednostki wewnętrznej może być zanieczyszczony ,może być zagrzybiona turbina,zwłaszcza w warzywniakach .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-19, 19:30:07
Top użytkownik
Dziwi mnie podejście tych panów.Po 6 latach próbują naprawić błędy które do tej pory nie występowały?Gdyby ciśnienie czynnika było OK to było by OK.Jeżeli napełnili układ a nie poszukali nieszczelności to ich interwencja na nic.A Czujniki temperatury nie mają żadnego wpływu na tak szybkie zaladzanie jednostki zewnętrznej w trybie grzania.Panowie sprawdzali filterki jednostki wewnętrznej? i jego wentylator?
  • Odpowiedz

awax

2012-12-19, 19:51:04
Top użytkownik
Ja uważam,że wszystko jest ok
Duża wilgotność zewnętrzna i duża różnica temperatury wewnętrznej i zadanej powodują zakłócenia w prawidłowym odmrażaniu jednostki zewnętrznej.
Zostawiałbym na noc ewentualnie jedynie obniżając temperaturę zadaną.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-19, 19:57:00
Top użytkownik
awax od 6-lat coś się zmieniło odnośnie warunków klimatycznych w polsce?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-19, 20:04:09
Top użytkownik
Moim zdaniem nic się nie zmieniło a problem polega po stronie technicznej klimatyzatora który po 6-ciu latach nie spełnia swojej roli.Zakładając twoje warunki dużej wilgotności do tych temperatur to układ powinien działać idealnie mając na uwadze dobry współczynnik wymiany ciepła za pomocą dużej wilgotności powietrza w temperaturach dodatnich zewnętrznych.Ale to 6- lat działało.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-12-19, 20:07:13 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-19, 20:24:40
Top użytkownik
awax faktycznie wszystko jest OK-tylko klient nie zadowolony?
  • Odpowiedz

jarex62

2012-12-20, 16:28:23
Nowy użytkownik
witam ponownie. Na początek dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj fachowcy z serwisu znowu przyjechali.Po wypompowaniu czynnika okazało się że ich koledzy jakimś cudem przeładowali było o pół kilograma za dużo. Pojemność to 730, tak jest na tabliczce. Napełnili ponownie , niby już prawidłowo. przy sprawdzaniu okazuje się że grzeje, ale wentylator co kilkadziesiąt sekund się wyłącza, jedynie przy najmniejszej mocy wentylatora dmucha ciągle. Po dłuższej obserwacji okazało się, że kiedy nagrzało do zadanej, klima się wyłaczyła i niestety nie chciała się ponownie włączyć, gdyż wskazywało ciągle tą temperaturę najwyższą która jak by nie spadała , a w rzeczywistości kiedy zmierzyli takim miernikiem laserowym to temperatura na wlocie była już o 6 stopni niższa od tej jaką wskazywał wyświetlacz. Po całkowitym wyłączeniu z sieci wszystko ruszyło ale fachowcy stwierdzili że to prawdopodobnie zawiesza się czujnik temperatury. Tak czy siak, podjechałem i sprawdziłem po 4 godzinach pracy, agregat znowu totalnie zaszroniony. Kazałem pracownicy zostawić włączone na noc z nastawieniem na 16 stopni. Fachowcy mają przyjechać jutro żeby wymienić czujnik temp.
wlotowej. Jeśli chodzi o filtry to są czyste , ten sklep to nie warzywniak, raczej mały sklepik osiedlowy z prasą, papierosy, proszki , płyny kolektura lotto...Zobaczymy co powiedzą jutro.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-20, 20:07:18
Top użytkownik
To co opisujesz jest bardzo dziwne.
1-Stwierdzono wyciek i napełniono(działało cały dzień)
2-Stwierdzono nadmiar czynnika(dlaczego działało dnia poprzedniego poprawnie?)
3-Lojalni koledzy aplikują odpowiednią dawkę czynnika(nie etycznie donosząc na kolegów)
4-klima działa i grzeje a ekipa stwierdza uszkodzony czujnik temperatury pomieszczenia bo klima się nie uruchamia( a stwierdza się zaszronienie jednostki zewnętrznej podczas nie działającego układu)
Rozumiem sytuację gdzie zadana temperatura to 20 faktyczna w pomieszczeniu 21 a wyświetlana przez klimatyzator to 16.Wtedy możemy rozmawiać o zalodzeniu z powodu ciągłej pracy takiego urządzenia.Ale tylko pozazdrościć relacji pomiędzy pracownikami w tej firmie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-12-20, 20:51:25 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barczystygogo

2012-12-21, 23:32:52
Użytkownik
kurde mam ten sam problem... mam on-offa 2.5kw i niechce sie włączyc odtajka... wymieniłem juz czujniki i płytke sterujaca w jednostce wewnetrznej... zastanawiam sie co w on-offie włącza odtejke jak w jednostce zewnetrznej niema zadnego czujnika?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-12-21, 23:38:00 przez barczystygogo.)
  • Odpowiedz

mateusz13236

2012-12-22, 10:44:14
Nowy użytkownik
Układ elektroniczny zbiera dane z czujnika temp wewnętrznej i czujnika temp parownika i na podstawie tego załącza odtajanie. Na przykład gdy temperatura w pomieszczeniu wzrasta bardzo wolno a temperatura parownika spadnie do temp X wtedy włącza się odtajanie. Sprawdzi ilość czynnika chłodniczego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa