Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja Chlodzona Woda - Pytania

8 Odpowiedzi, 8306 Wyświetleń

Moko

2013-02-02, 21:58:01
Nowy użytkownik
Konserwator zabytkow nie zezwala na jednostke zewnetrzna wiec szukam rozwiazania dla dwupoziomego mieszkania 75m2 na poddaszu bez bocznych scian. Potrzebuje tylko chlodzenie, najwazniejsze sa dwie sypialnie na gornym poziomie.
Znalazlem dwa typy rozwiazan chlodzonych woda. Typ pierwszy to osobny agregat i jednostka scienna: Airwell GCAO+HHF lub Artel RDH, oraz drugi typ to monoblok Aermec FW-R.

Prosze o pomoc i odpowiedzi w punktach bo zauwazylem ze na forum sporo odpowiedzi odbiega od tematu.
Pytania:
1. Najwazniejsze - czy sa inne firmy majace jednostki chlodzone woda?
2. Czy sa jakies rozwiazania kanalowe lub multisplity itd, zalezy mi na osobnych sypialniach. Aiwell (DLS) i Artel juz kanalowych nie sprzedaja. A moze ktos ma stary DLS (ale nie DLS DCI)?
3. Czy ktos zakladal jednostki wodne i jaka ma opinie. Szczegolnie jaki jest halas z Aermec?
4. Czy sa inne rozwiazania? Ze wzgledu na brak bocznych scian odpadaja monobloki, okiennych nie chce, wymiana ciepla przez wentylatory w dachu odpada.
Dziekuje
  • Odpowiedz

barbie

2013-02-03, 07:59:45
Top użytkownik
LG robi sprzęt chłodzony wodą .jest zamontowany np. na lotnisku w Gdańsku .są specjalne klimatyzatory do zabytków .całość jest w środku budynku .
  • Odpowiedz

ktaa

2013-02-03, 15:38:10
Nowy użytkownik
Są również monobloki w których jednostka wewnętrzna ma w sobie mały agregat a na zewnątrz masz tylko otwór fi 60mm ... konserwatorowi nic do tego bo temat już przerabiałem (możliwość wyprowadzenia ciepła otworem wentylacyjnym w zależności ,który poziom w bloku) Jedyny mankament to hałas który o ile dobrze pamiętam to ok 64 dB. Z chłodzonymi wodą się jeszcze nie spotkałem (w tym zakresie mocy).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-03, 15:39:17 przez ktaa.)
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 13:58:24
Użytkownik
Miałem kiedyś klienta na takiego Airwella chłodzonego wodą i pamietam, że zużycie wody powalało i z ekonomicznego punktu widzenia nie miało sensu, poszukaj innego sposobu, takie rozwiązanie jest ostatecznością i trzeba się liczyć z rachunkami
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 13:59:33
Użytkownik
...no i oczywiście są głośne
  • Odpowiedz

Moko

2013-02-05, 03:34:49
Nowy użytkownik
Dziekuje za odpowiedzi.
Moje komentarze:
-barbie: czy moze pamieasz jaki to model LG? przejrzalem jeszcze raz ich katalogi i nie nic nie widze. znalazlem na internecie ze kiedys robili Multi V Water Cooled. Moze to ten ale obawiam sie jesli na lotnisku to tylko duze jednostki np woda lodowa. A moze ktos robi mala w granicach 5-7kW?
-ktaa: dobry pomysl ale u mnie nie ma bocznej sciany tylko same dachy wiec musialbym robic kominy/wentylatory wiec juz chyba lepszy monoblok Aermec FR167R chlodzony woda. ale niestety tak samo glosny. Ale teraz pomyslalem ze musze pomyslec jeszcze raz nad odprowadzeniem ciepla ze zwyklych splitow przez komin. Chyba jest sporo przewodow kominowych bo mieszkanie na Starowce i zlikwidowali piece weglowe. A ja jestem na poddaszu przy kominach. Nawet po przrobkach wentylatorow chyba to sie bedzie oplacalo bo 4kW chlodzone woda to 7-9 tys PLN.
-wadim: pewnie masz racje choc wszystkie 3 firmy ktore podalem w pierwszym email okreslaja zuzycie wody na 200-300 litrow/godzine. oczywiscie teoretycznie. Patrzylem tez na jednostki montowane na lodziach np Webasto ale tam woda nie kosztuje wiec na to nie patrza. Co do halasu to Airwell i Artel maja osobne agregaty ktore myslalem obudowac (nawet w lazience) bo nie wymagaja duzej przestrzeni. Co o tym myslisz? Czy Twoj klient zdecydowal sie na wodny Airwell? oni maja najwiekszy wybor.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2013-02-05, 11:11:14
Użytkownik
Może rozważyc pompę ciepła z wentylacji? Taki zbiornik ok 200l ze sprężarką w nadbudowie stawiasz w łazience i rozprowadzasz rury powietrzne . Masz przy okazji ciepłą wodę uzytkową oprócz chłodu.
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-05, 13:00:42
Użytkownik
Moko napisał(a):Dziekuje za odpowiedzi.
Moje komentarze:
-barbie: czy moze pamieasz jaki to model LG? przejrzalem jeszcze raz ich katalogi i nie nic nie widze. znalazlem na internecie ze kiedys robili Multi V Water Cooled. Moze to ten ale obawiam sie jesli na lotnisku to tylko duze jednostki np woda lodowa. A moze ktos robi mala w granicach 5-7kW?
-ktaa: dobry pomysl ale u mnie nie ma bocznej sciany tylko same dachy wiec musialbym robic kominy/wentylatory wiec juz chyba lepszy monoblok Aermec FR167R chlodzony woda. ale niestety tak samo glosny. Ale teraz pomyslalem ze musze pomyslec jeszcze raz nad odprowadzeniem ciepla ze zwyklych splitow przez komin. Chyba jest sporo przewodow kominowych bo mieszkanie na Starowce i zlikwidowali piece weglowe. A ja jestem na poddaszu przy kominach. Nawet po przrobkach wentylatorow chyba to sie bedzie oplacalo bo 4kW chlodzone woda to 7-9 tys PLN.
-wadim: pewnie masz racje choc wszystkie 3 firmy ktore podalem w pierwszym email okreslaja zuzycie wody na 200-300 litrow/godzine. oczywiscie teoretycznie. Patrzylem tez na jednostki montowane na lodziach np Webasto ale tam woda nie kosztuje wiec na to nie patrza. Co do halasu to Airwell i Artel maja osobne agregaty ktore myslalem obudowac (nawet w lazience) bo nie wymagaja duzej przestrzeni. Co o tym myslisz? Czy Twoj klient zdecydowal sie na wodny Airwell? oni maja najwiekszy wybor.

moj klient odmówił, ze wzgledów na zuzycie wody, jesli twoj to zaakceptuje i jak dobrze obudujesz i wygluszych to mysle ze powinno byc ok ale porzadnie to wycisz i uprzedz klienta bo ja ostatnio montowalem zwykla kanałówke w lazience, oczywiscie ladnie schowana i obudowana, niby cichutko chodzila (akurat LG) a klient i tak ze glośno bo sie okazalo byl muzykiem i mial niezwykle wyczulony sluch
W kazdym badz razie masz fajne wyzwanie, napisz poxniej jaka wersje wybrales i jak wyszko
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa