Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż klimatyzacji naściennej a ściana żelbetowa

25 Odpowiedzi, 30849 Wyświetleń
1 2 Dalej

sympatico

2013-04-03, 16:19:00
Nowy użytkownik
Witam,

mam dylemat odnośnie montażu klimatyzacji na ścianie żelbetowej (głównie takie mam w mieszkaniu) czy nie da się w tych ścianach w korytkach poprowadzić łączy klimatyzacji muszą to być naścienne korytka szpecące ściany ?

pozdr.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-03, 16:32:37
Moderator
Odpowiedź naprowadzająca: obniżysz koszt montażu jeśli bruzdy w ścianach sam wykonasz.
A ile metrów tej instalacji?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-03, 16:37:38
Nowy użytkownik
no właśnie firma od montażu klimatyzacji nie chce zrobić bruzd w takiej ścianie od jednostki zewn do urządzenia 4-5 metrów, chce zaś robić naścienne korytka, których z kolei ja nie chcę.
  • Odpowiedz

Xofer

2013-04-03, 17:22:36
Nowy użytkownik
sympatico napisał(a):no właśnie firma od montażu klimatyzacji nie chce zrobić bruzd w takiej ścianie od jednostki zewn do urządzenia 4-5 metrów, chce zaś robić naścienne korytka, których z kolei ja nie chcę.

Zmień firmę Wink
www.artdom.jasky.pl - www.klima.jasky.pl
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-03, 17:29:21
Nowy użytkownik
czyli nie ma problemu z robieniem bruzd w ścianach żelbetowych ? żadne pęknięcia nie grożą w przyszłości ?
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2013-04-03, 17:48:10
Zaawansowany użytkownik
jak ściana ma 5 cm grubości a zrobisz korytko 4 cm głębokości to pewnie będą pęknięcia Big Grin
problem w żelbecie jest taki że jest twardy i nikt nie garnie się żeby w nim kuć / ciąć, pomieszczenie zabezpieczyć, sprzątać itd.
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-03, 17:51:48
Nowy użytkownik
mieszkanie jest w stanie developerskim wszystko jest robione od początku nic tam nie ma. to że jest twardy to wiem ale czy niemożliwe jest poprowadzenie bruzd pod łączenia klimatyzacji...
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-04-03, 17:51:49
Zaawansowany użytkownik
sympatico napisał(a):czyli nie ma problemu z robieniem bruzd w ścianach żelbetowych ? żadne pęknięcia nie grożą w przyszłości ?
Ten żelbet też jest tam z jakiegoś powodu i czemuś służy...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-03, 19:34:57
Top użytkownik
sympatico napisał(a):mieszkanie jest w stanie developerskim wszystko jest robione od początku nic tam nie ma. to że jest twardy to wiem ale czy niemożliwe jest poprowadzenie bruzd pod łączenia klimatyzacji...
Jest możliwe i wskazane.Ale warunkiem takiego połączenia jest to aby rurociąg nie podlegał naprężeniom-czyli np ułożony pod tynkiem np. w korycie a nie zabetonowany na żywca w nowym budynku który zacznie pracować.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-03, 19:53:12
Nowy użytkownik
czyli korytko w bruździe w ścianie żelbetowej ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-03, 19:58:03
Top użytkownik
Ja bym tak zrobił.O ile nie nośna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-03, 19:58:57 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-03, 20:19:48
Nowy użytkownik
miejsce gdzie pierwotnie miała być zainstalowana klima to ściana żelbet. pozostaje pytanie dlaczego ekipa montażowa nie chce tego zrobić i chce poprowadzić korytko natynkowe...nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-03, 20:46:45
Top użytkownik
Dopłacić?
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-03, 21:16:25
Nowy użytkownik
żeby to było takie proste, forma wykończeniowa z którą podpisałem umowę na remont wynajęła podwykonawce, który miał zająć się klimatyzacją i oni nie chcą zrobić tych bruzd w żelbetonie (nie ze względu na kasę) i się zastanawiam co z tym fantem zrobić bo na tynkowych korytek nie chcę na ścianach. Jutro mam spotkanie na miejscu zobaczymy co zaproponują.
  • Odpowiedz

klimanovum

2013-04-04, 05:43:10
Nowy użytkownik
wynajmij podwykonawców do wykucia bruzdy
  • Odpowiedz

byniom

2013-04-04, 07:01:03
Moderator
Położyć rurki na ścianie a na nia położyć stelaż i płytę gipsowokartonową , Będzie bez kucia a ściana zmniejszy się że nikt tego nie zobaczy nawet.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

irroda

2013-04-04, 11:19:40
Zaawansowany użytkownik
firma nie chce kuć w ścianie nośnej - bo to nie dozwolone, w razie problemów to ta firma będzie odpowiadać, bo klient nie musi się na tym znać - dlatego bierze firmę. Jak bruzdę wykujesz sam, to wtedy firma zamontuje w bruździe - tylko w umowie napiszą, że rurociąg zamontują w przygotowanym przez klienta korycie, wtedy są czyści , a odpowiadasz ty.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2013-04-04, 12:47:39
Użytkownik
Proponuje sprawdzic na jakiej głębokości jest zbrojenie. Jesli da się zrobić bruzdę bez ruszania prętów o głebokości ok. 4 cm to powiny sie rury zmieścić. Jeśli jest płyciej to proponuję podobnie jak Byniom płytę katongips ale nie na stelażu tylko bezposrednio na ścianę - masz te 15 mm dodatkowo w czym chować.
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-04, 14:34:17
Nowy użytkownik
niestety powodziło się najgorsze praktycznie wszystkie ściany są nośnymi żelbetowymi 23cm nawet ta oddzielająca pokoje...pozostaje montaż w zabudowie kartonogipsowej jak radzicie, na szczęście w jednym z pokoi jest kawałek kostki gdzie można się przebić na balkon.
  • Odpowiedz

hubertox

2013-04-04, 19:45:20
Użytkownik
Nie wiem jaka jest sytuacja odnośnie lokalizacji jednostki zewnętrznej. Może da się wykorzystać kanały w płycie żelbetowej. W każdej płycie są kanały i to spore.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-04, 20:43:08
Top użytkownik
Czy ktoś pisze że to ściany nośne?Bunkier?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-04, 20:47:06 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-04, 20:51:01
Nowy użytkownik
właśnie to wygląda trochę jak bunkier, praktycznie wszystkie są ściany nośne dość grube. tylko w jednym miejscu są cegły umożliwiające przebicie się.

[Obrazek: ugfh.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-04, 20:52:16 przez sympatico.)
  • Odpowiedz

Denior

2013-04-04, 21:42:08
Nowy użytkownik
Na wszelki wypadek wspomnę żeby rurociąg był z jednego kawałka, nie spawany, bo jeśli kiedykolwiek będzięsz miał nieszczelność to będzie ponowne kucie Big Grin
  • Odpowiedz

aminokwas

2013-04-10, 05:58:53
Zaawansowany użytkownik
hubertox napisał(a):W każdej płycie są kanały i to spore.
Na 100% tak NIE jest.
  • Odpowiedz

sympatico

2013-04-14, 20:48:30
Nowy użytkownik
[Obrazek: khza.jpg]

i tak to wygląda
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa