Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lutowanie miedź z aluminium

9 Odpowiedzi, 14400 Wyświetleń

Klim

2013-04-05, 17:39:15
Użytkownik
Witam, miedź aluminium - miał ktoś z was do czynienia z takimi łączeniami w chłodnictwie ? Chodzi mi o to jakim spoiwem najlepiej lutować ? Jak uważacie, czy to połączenie po zetknięciu się z freonem, po kilku latach eksploatacji będzie nadal szczelne ? Posiadacie jakieś doświadczenia w tym temacie ? W przyszłym tygodniu postaram się wrzucić zdjęcia oto tych łączeń. Jedyne co udało mi się sprawdzić to że przy 20 bar (azot) połączenie jest szczelne.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-05, 17:51:01
Moderator
Czyżbyś miał jakieś Lockringi na sprzedaż?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-05, 19:01:05
Użytkownik
Nie nie, w grę wchodzi lutowanie na twardo. W poniedziałek prześle fotkę. Wiem że pewna firma lodówek używa również spoiwa do lutowania rurki miedzianej z rurką niklowaną.
  • Odpowiedz

hubertox

2013-04-06, 06:12:46
Użytkownik
Chętnie zobaczę to lutowanie. Wczoraj przy wymianie sprężarki zdarzyło mi się lutować ale końcówka aluminiowej rurki była maźnięta fabrycznie chyba mosiądzem. Chyba tylko dlatego mi się polutowała. Raz chciałem polutować parownik aluminiowy i została tylko dziura. Jak już jest temat poruszony z lutowaniem aluminium to napiszcie jak rozwiązujecie taki problem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-06, 18:16:41
Top użytkownik
Temat był odnośnie metod.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-15, 16:40:26
Użytkownik
hubertox napisał(a):Chętnie zobaczę to lutowanie. Wczoraj przy wymianie sprężarki zdarzyło mi się lutować ale końcówka aluminiowej rurki była maźnięta fabrycznie chyba mosiądzem. Chyba tylko dlatego mi się polutowała. Raz chciałem polutować parownik aluminiowy i została tylko dziura. Jak już jest temat poruszony z lutowaniem aluminium to napiszcie jak rozwiązujecie taki problem.

Odnośnie lutowania aluminium to wystarczy mały płomień i odpowiednie spoiwo które kupisz w sklepie brasner.
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-15, 16:54:20
Użytkownik
Parę zdjęć przedstawiających połączenie aluminium z miedzią ( próba szczelności 20 bar - azot )
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-15, 16:58:23
Użytkownik
Proszę
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-15, 17:05:32
Użytkownik
Proszę
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa