Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dlaczego w instalacji wg projektu ma być w zimie- zimno

19 Odpowiedzi, 15777 Wyświetleń

rychard

2013-04-12, 10:24:33
Nowy użytkownik
Witam kolegów

Mam pytanie do bardziej doświadczonych otóż w swojej pracy mam zamontowane klimakonwektory, które w zimie mogą grzać i chłodzić.

Problem polega na tym iż w bms-e jest nastawiana temperatura grzania 21 st i użytkownik moźe je tylko w zimie podwyższyć o +3st C lub obniżyć -3 st C.

Gdy nastawię na maksimum( na grzanie tzn na 24st C) to przy temperaturze 23 st załącza się schładzanie i wyziębia pomieszczenie aby utrzymać żądaną temperaturę.

Prosiliśmy zarządcę aby wyłączył chłód bo jest nam za zimno to nie może tego zrobić bo tak jest w projekcie.
Nie rozumie jednej rzeczy i tym bardziej na czym mają polegać te nowoczesne oszczędności.

Chcemy się grzać a my marzniemy tylko po to aby utrzymać żądaną temperaturę . Czy czasami ktoś nie przesadził z tymi nastawami. Przecież jak pomieszczenie się nagrzeje a później się schładza to jest strata energii czy dobrze rozumuję .

Czy w imię nowych technologi ma być zimno.

W pokoju nastawy ręczne są realizowane przez zadajnik sterowany z bms-a.

Ludzie marzną bo temperatura odczuwalna przez ciało ludzkie jest niższa niż temperatura pomieszczenia.

Proszę kolegów o poradę czy to nie są czasami chore nastawy albo chory projektant?.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-12, 18:54:07
Top użytkownik
Dlatego że ustawodawcy myślą o ekologii a nie potrafią korzystać z natury.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-04-12, 19:02:59
Top użytkownik
Jakie jest dolne żródło?jeżeli nie powietrze to po prostu ktoś niedouczony "skopał" instalację.
  • Odpowiedz

rychard

2013-04-14, 08:24:34
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Dlatego że ustawodawcy myślą o ekologii a nie potrafią korzystać z natury.

Czy ekologicznym jest grzanie pomieszczenia po to aby go za chwilę schładzać?.
Dla mnie to nie jest ani ekonomiczne ani ekologiczne a nawet pozbawiane logiki.

Na nagrzanie pomieszczenie potrzebujemy energii cieplnej i bardziej ekonomiczne byłoby pozwolić się powietrzu w pomieszczeniu wychłodzić przez temperaturę zewnętrzną (bo mamy na dworze zimno) niż tracić energię elektryczną na wytwarzanie wody lodowej po to aby tylko utrzymać żądaną temperaturę a nie komfort cieplny.

Ludzie skarżą się, że jest zimno, pomimo, że w pomieszczeniu jest 24 st C a odczuwalna 18st C

Jak w innych rejonach kraju są ustawione parametry, czy jest strefa" martwa: tzn strefa która nie pozwoliłaby tak szybko schładzać nagrzane pomieszczenie.

Jeżeli teraz grzanie załącza się przy temp 21 i grzeje do 24 to chłodzenie powinno załączać się powyżej temperatury 25 st lub nawet 26 i byłoby wtedy ciepło.
Teraz chłodzenie załącza się przy temp 23 st C.

Faktem jest, że załączanie się chłodu prowokują użytkownicy bo mają prawo podwyższyć temperaturę o 3 st C bo chcą się ogrzać a nie schładzać -efekt niestety jest odwrotny.

Nie wiem co miał na myśli projektant, być może myślał chcesz:
chcesz cieplej to marznij - więc oszczędzaj.

Co na to koledzy projektanci, czy te nastawy są właściwe i czy może je zmienić administrator?, czy to tylko wymówką , że wszystko musi być zgodne z projektem(głupim projektem).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-14, 08:35:24 przez rychard.)
  • Odpowiedz

awax

2013-04-14, 09:28:34
Top użytkownik
Może łaskawie napiszesz jakie jest dolne żródło ciepła?
Być może te etapy niechcianego chłodzenia wymuszone są technologicznie.
Inna sprawa,że chyba coś namieszałeś.Napisałeś klimakonwektory ,jesteś pewien że to klimakonwektory,a nie jednostki wewnętrzne typowej klimatyzacji?Bardzo wątpię żeby takie cuda miały miejsce w klimakonwektorach.
  • Odpowiedz

rychard

2013-04-14, 10:54:34
Nowy użytkownik
Witam

W instalacji mamy jednak klimakonwektory, mają dwa wymienniki, na wodę lodową(temp na wylocie powietrza ma 18 st C) i na wymiennik ciepła(temperatura na wylocie powietrza ma do 30 st C.
Woda grzewcza jest z elektrociepłowni, woda lodową produkuję agregat wody lodowej.

W zadajniku jest pomiar temperatury (w BMS są nastawy grzania w automacie 21 st C gdy przestawimy ręcznie to możemy osiągnąć temp 24 st C.Gdy osiągniemy 24 st załącza się chłodzenie aby wyrównać do temperatury 23 st.

Zaworów od wody lodowej miejscowo przy klimakonwektorach nie można zakręcić bo są całe zaizolowane. Po próbie zakręcenia jednego z nich dopiero w pokoju jest ciepło( wtedy nic nie schładza niepotrzebnie pomieszczenia). Administrator nie pozwala zakręcać bo będą przecieki na uszkodzonej izolacji i boi się że zmienią się parametry na pozostałej części budynku-czyli chłodu nie można wyłączyć.
Problem jest w tym, iż instalacja nie jest moja tylko właściciela budynku i jest na gwarancji
Gwarant na złożoną reklamację przychodzi już 3 tygodnie i nie może dotrzeć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-14, 11:00:21 przez rychard.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-14, 15:59:13
Moderator
Ewidentnie jest coś skopane. Tzn są złe ustawienia, nieprzemyślane. A może po prostu wyłączyć agregat? Np bezpiecznikiem, wyłącznikiem głównym itp... ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Darekas

2013-04-14, 17:20:58
Użytkownik
Kolega Rychard raczej pyta retorycznie o co innego.

Dlaczego po przekroczeniu zadanej temperatury w pomieszczeniu system sterowania BMS nie WYŁĄCZA zasilanie ale dodatkowo włącza chłodzenie.

Co oczywiście jest pozbawione jakiejkolwiek logiki.

Czyli nie musi to być skopana instalacja tylko błędne nastawienia systemu inteligentnej instalacji typu BMS.

Rychard pyta się Nas czy tak musi działać inteligentne sterowanie?
  • Odpowiedz

awax

2013-04-14, 17:34:19
Top użytkownik
Tak nie powinno działać i możliwe ,że gradient ustawionej temperatury jest bliski zera.
  • Odpowiedz

R90

2013-04-14, 18:00:20
Nowy użytkownik
A nie można ustawić większej odchyłki na regulacje?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-14, 18:29:01
Moderator
Tam chyba można to wyregulować, ale jak widać właściciel to pierdoła (albo mu nie zależy gdyż tam nie siedzi) i boi się coś zmienić w ustawieniach. No i czas reakcji firmy jest błyskawiczny.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-14, 18:29:34
Użytkownik
administrator systemu ustawił tak bms
zwróć się do zarządcy lub serwisanta
  • Odpowiedz

Darekas

2013-04-14, 18:43:05
Użytkownik
coldtherm napisał(a):administrator systemu ustawił tak bms
zwróć się do zarządcy lub serwisanta

Wydaję mi tak jak pisałem wcześniej że tutaj jest podstawowy problem.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-14, 18:49:19
Użytkownik
nie spojrzałem na twoją wypowiedź Darekas
sterowanie centralne i jego geniusz zależy od osoby która to odpali
jeśli instalator się nie postara to będzie jak wyżej
  • Odpowiedz

rychard

2013-04-14, 19:51:07
Nowy użytkownik
Po raz pierwszy przy tak dziwnych nastawach zaczynam odczuwać na własnym ciele i współpracowników na czym polega temperatura odczuwalna.

Jak zacznie schładzać to w pomieszczeniu gdzie jest temp 24 st i jest bardzo zimno(odczuwalna jest poniżej 18).
W innym pomieszczeniu gdzie jest uszkodzony wentylator i klimakonwektor nie pracuje jest tam 24 st ale odczuwalna jest 30st.C.

Są pomieszczenia, w których rozbierają się ludzie i tam temp pomieszczenia podają, że obliczeniowa powinna wynosić 24 st.

Wydaje mi się, że w pomieszczeniu o podawanej temp obliczeniowej 24 st C powinno być cieplej niż w pomieszczeniu gdzie jest temp 24 lecz odczuwalna jako 18.

Przy podawanej temp obliczeniowej pomieszczenia, temperatura pomieszczenia powinna być tak obliczona i dobrana aby nie dochodziło do odczuwania niższej o kilkanaście stopni temperatury niż jest w pomieszczeniu.

Przy podawaniu temperatury obliczeniowej brano po uwagę w czasie obliczeń temperaturę przegród i nie powinno być zimno.

Brałem pod uwagę zapisy w dz.ust .nr 75 po 690, w której jest tabela z temperaturami obliczeniowymi.

Koledzy, mam rację, czy błądzę?
  • Odpowiedz

R90

2013-04-15, 19:27:18
Nowy użytkownik
Generalnie są różne temp, obliczeniowe na lato i zimę. Trochę mylisz pojęcia jeśli chodzi o temperatury oraz zyski/straty ciepła. Jakim cudem masz przy braku wymuszenia ruchu powietrza przez wentylator, temp. powietrza 24 i odczuwalna 30? Nie ma czegoś takiego. Tak samo w prognozie pogody, gdy jest zimno i dodatkowo jest silny wiatr, który potęguję wymianę ciepła,odczuwalna temp. jest niższa. Także przy projektowaniu, nie powinno dochodzić do takich sytuacji, że mamy temp. w pomieszczeniu 22-24 stopnie a przy pracy klimakonwektora, ludzie odczuwają temp 18 lub mniej stopni. Jest to wina za dużej prędkości powietrza w strefie przebywania ludzi, albo zły rozdział powietrza. I generalnie temp. obliczeniowa dla zimy to jest 20 stopni z drobną odchyłka, a w lato koło 24-26.
  • Odpowiedz

rychard

2013-04-15, 21:55:01
Nowy użytkownik
R90 napisał(a):Generalnie są różne temp, obliczeniowe na lato i zimę. Trochę mylisz pojęcia jeśli chodzi o temperatury oraz zyski/straty ciepła. Jakim cudem masz przy braku wymuszenia ruchu powietrza przez wentylator, temp. powietrza 24 i odczuwalna 30? Nie ma czegoś takiego. jest 20 stopni z drobną odchyłka, a w

Niestety w jednym z pomieszczeń biurowych nie działa wentylator i czekamy na serwis.W tym pomieszczeniu temperatura mierzona wzorowanym termometrem czasami wynosiło 24stopni i odczuwało się, że jest za gorąco
W innym gabinecie gdzie działa klimakonwektor i personel ma możliwość nastawy na 24 st(chłód załącza się przy 23 st C) odczuwało się zimno i personelowi jak mówili "dłonie kostniały"

Czyli taka sama temperatura pomieszczeń ale odczuwalna temperatura w każdym pomieszczeniu jest inna.
Początkowo zgłupiałem temperatura w dwóch pomieszczeniach taka sama ale jednak inna.

Przekonały mnie o tym młode osoby z personelu, które nie miały kłopotu z krążeniem i jak dotknęły swoją dłonią mojej to tak jakby prze kilkanaście minut trzymały je w lodówce.

Poprzednio obsługiwałem budynek z pompami ciepła i nie było większych problemów teraz przeklinam klimakonwektory starowane bms-em i oszczędności, które wprowadzono chyba przez pomyłkę bo logiczne to nie jest.

Gdybyśmy płacili za chłód zażądalibyśmy od administratora natychmiastowego odcięcia chłodu, lecz za chłód nie płacimy bo mamy wliczone w koszty najmu.

Jak już wspomniałem wcześniej w jednym gabinecie został zakręcony zawór chłodu i dopiero było ciepło.

W nowo wybudowanym obiekcie po raz pierwszy spotkałem się z temperaturą odczuwalną, która nie spełnia wymagań komfortu cieplnego.

W innym budynku, który obsługuję też są fancoile lecz nie jest sterowane z BMS-a i tam nie ma problemu, ogólnie jest ciepło.
  • Odpowiedz

R90

2013-04-16, 16:56:26
Nowy użytkownik
Czyli tak jak mówiłem, kwesta dobrego rozdziału powietrza oraz prawidłowych prędkości. Za duża prędkość strumienia=mniejsza temp. odczuwalna.
  • Odpowiedz

R90

2013-04-16, 16:56:26
Nowy użytkownik
Czyli tak jak mówiłem, kwesta dobrego rozdziału powietrza oraz prawidłowych prędkości. Za duża prędkość strumienia=mniejsza temp. odczuwalna.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa