Witam, proszę o pomoc w podaniu przyczyny cieknącej wody z klimatyzatora. Urządzenie podczas pierwszej próby włączenia przecieka. Pojawił się strumień wody po 10 minutach od włączenia. Czy jest możliwe aby skropliny nie miały ujścia. Dodatkowo kilka minut od włączenie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Następnie pojawia się strumień wody. Proszę o pomoc.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Woda z klimatyzacji
21 Odpowiedzi, 36513 Wyświetleń|
za mało informacji aby odpowiedzieć .
czy klima ma dowód osobisty ? .
sterrnn napisał(a):Witam, proszę o pomoc w podaniu przyczyny cieknącej wody z klimatyzatora. Urządzenie podczas pierwszej próby włączenia przecieka. Pojawił się strumień wody po 10 minutach od włączenia. Czy jest możliwe aby skropliny nie miały ujścia. Dodatkowo kilka minut od włączenie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Następnie pojawia się strumień wody. Proszę o pomoc.io nowa czy używana już klima?
wisi na ścianie ,suficie,stoi na podłodze ,jest wstawiona w oknie .?
sterrnn napisał(a):Witam, proszę o pomoc w podaniu przyczyny cieknącej wody z klimatyzatora. Urządzenie podczas pierwszej próby włączenia przecieka. Pojawił się strumień wody po 10 minutach od włączenia. Czy jest możliwe aby skropliny nie miały ujścia. Dodatkowo kilka minut od włączenie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Następnie pojawia się strumień wody. Proszę o pomoc.Niestety skropliny nie pachną fiołkami.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Klimatyzacja została zainstalowana i po raz pierwszy włączona. Efekt jest taki j.w. Woda po 10 minut cieknie.
Witam.Nic nie grzeb przy niej ,masz gwarancję .
Z całym szacunkiem sterrnn czy Ty myślisz że my mamy dar jasnowidzenia lub jakąś magiczną kulę. Szczerze mówiąc to by się przydała czytając takie nie kompletne posty i pozbawione jakiegoś sensu.
1. Jaka to klima, firma, model typ. 2. Jesteś użytkownikiem czy instalatorem (psedo instalatorem). 2. Gdzie odprowadzone są skropliny kanalizacja, rynna, bezpośrednio za sciane, itp.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-11, 11:12:02 przez p.obelix.)
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego. coolmaker1 napisał(a):Witam.Nic nie grzeb przy niej ,masz gwarancję . sterrnn napisał(a):Klimatyzacja została zainstalowana i po raz pierwszy włączona. Efekt jest taki j.w. Woda po 10 minut cieknie.O to ja wiem co jej jest , woda napotykając na otwór czyli szczelinę wycieka , praw fizyki nie zmienisz
Montażysta spaprał robotę, nic tylko reklamować
po 24 h od pierwszego włączenia zostało ponownie włączone urządzenie. Została ustawiona temp. pracy urządzenia 30C. Urządzenie tak pracowało przez 20 minut było wszystko ok, następnie 25C przez 20 minut wszystko ok, 18C woda zaczęła kapać po 3 minutach. Tym razem już nie było brzydkiego zapachu. Rozumiem, że im niższa temp pracy urządzenia tym większa ilość skroplin. Czy istnieje możliwość, że jest zatkany odprowadzenie skroplin? Urządzenie to Klimatyzator LG serii Prestige ( Super Inverter) typ urządzenia H12MW. Skropliny są odprowadzane do kanalizacji w bruździe w ścianie z 3% spadkiem. Dziwie się, że montażysta nie sprawdził urządzenia po zainstalowaniu. Klimatyzator został szczelnie zasłonięty folią, bo ściany był 2 raz malowane. Oczywiście, że można reklamować, tylko kto pokryję koszty naprawy ściany,malowania itp...
jak to kto, montażysta
.
sterrnn napisał(a):po 24 h od pierwszego włączenia zostało ponownie włączone urządzenie. Została ustawiona temp. pracy urządzenia 30C. Urządzenie tak pracowało przez 20 minut było wszystko ok, następnie 25C przez 20 minut wszystko ok, 18C woda zaczęła kapać po 3 minutach. Tym razem już nie było brzydkiego zapachu. Rozumiem, że im niższa temp pracy urządzenia tym większa ilość skroplin. Czy istnieje możliwość, że jest zatkany odprowadzenie skroplin? Urządzenie to Klimatyzator LG serii Prestige ( Super Inverter) typ urządzenia H12MW. Skropliny są odprowadzane do kanalizacji w bruździe w ścianie z 3% spadkiem. Dziwie się, że montażysta nie sprawdził urządzenia po zainstalowaniu. Klimatyzator został szczelnie zasłonięty folią, bo ściany był 2 raz malowane. Oczywiście, że można reklamować, tylko kto pokryję koszty naprawy ściany,malowania itp...Jeżeli zrobił więcej niż jeden syfon (nawet przypadkowo ) to będzie taki efekt może przy wejściu do kanalizacji uda się wyeliminować syfon, bo jeżeli nie to tylko pompka do skroplin lub poprawa odpływu
Może jest po prostu przytkane przy wejściu do kanalizacji.
1. Sprawdzić czy parownik jest zainstalowany poziomo.
2. Sprawdzić połączenie odpływu tacki ociekowej z rurką odprowadzającą skropliny. 3. Uszczelnić połączenie. (rękami montażysty oczywiście) Obstawiam, że problem tkwi właśnie tam.
Montażysta ma przyjechać na początku tygodnia. Rozmawiając przez tel podczas zgłoszenia nieprawidłowego działania klimatyzacji usłyszałem, że problem na 99,9% nie wynika z montażu urządzenia a z faktu, że developer źle przygotował w bruzdownicy odprowadzenie do kanalizacji skroplin. Nie rozumiem, takiego podejścia. W cenie urządzenia był montaż, w tym także odprowadzenie skroplin. Uważam, że jeśli ktoś podejmuję się zamontowania jednostki zew i wew to powinien wszystko sprawdzić i ewentualnie wskazać nieprawidłowości i uczciwie powiedzieć, że może być problem z prawidłowym działaniem. Jednak najlepiej jest złapać klienta. Jestem zdziwiony, że nie otrzymałem protokołu odbioru urządzenia. Dobrze, że otrzymałem podpisaną gwarancję. Dziękuję, ze wszystkie rady. Liczę, że montażysta znajdzie przyczynę braku działania urządzenia.
Ja po zamontowaniu zawsze przelewam urządzenie dużą ilością wody!Mam wtedy pewność że wszystko jest o.k później bywa że się odpływ przytka ale to raczej po dłuzszym czasie od montażu i braku regularnych przeglądów!
Montażysta dziś zapewnił mnie po rozmowie telefonicznej, że przelał urządzenie 2l wody, czy to jest wystarczająca ilość nie mi oceniać. Dziś chodziło urządzenie przez 20 minut na 18 C i nic nie przeciekało. Może też dlatego, że na zewnątrz nie było ciepło. Czekam w takim razie na odwiedziny montażysty. Po rozmowie tel widać, że chce rozwiązać problem.
Dziś odwiedził mnie montażysta. Okazało się, że przyczyną przeciekania było nieszczelne połączenie.
sterrnn napisał(a):Okazało się, że przyczyną przeciekania było nieszczelne połączenie.Czyli tak jak mówiłem. Dziwi mnie jednak, że nieszczelność nie została zauważona po montażu przy przelewaniu dwoma litrami wody. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY