Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Inwertery a problemy z różnicówką

19 Odpowiedzi, 23150 Wyświetleń

Maestro

2013-05-12, 15:20:29
Nowy użytkownik
Mój SAMSUNG AQV09ABBN kilka sekund po włączeniu powoduje wybicie bezpiecznika różnicowo prądowego (ETI 40A, 30mAh, EFI6-4). Mój instalator twierdzi że inwertery (do takich należy AQV09ABBN) źle współpracują z bezpiecznikami różnicowo prądowymi i dlatego proponuje wypięcie urządzenia z ochrony tym bezpiecznikiem - co mi osobiście nie bardzo się podoba.

Mam w związku z tym trzy pytania:
- czy przy dobrze podłączonym klimatyzatorze - inwerterze bezpiecznik może zapewnić pracę urządzenia? Jeżeli nie to jaki dobrać?
- czy istotnie przy inwerterach występują problemy z różnicówką? Dlaczego?
- czy znacie jakiegoś dobrego, wyspecjalizowanego w klimatyzatorach elektryka z okolic Czechowić - Dziedzic, Pszczyny, Bielska - Białej?

Z góry dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz

JarekM

2013-05-12, 16:18:12
Nowy użytkownik
Prawdopodobną przyczyną jest tzw duża upływnośc naturalna inwertera. Należy zastosować różnicówkę tylko dla tego urządzenia, można wymienić na różnicówkę o większym prądzie upływu np. 100mA
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-12, 16:32:36
Top użytkownik
niech uprawniony elektryk wykona pomiary różnicówki i prądu upływu .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-12, 17:42:03
Top użytkownik
Czy włączenie klimatyzatora nie przekracza sumy poboru prądów przez wszystkie urządzenia przekraczając wartość 40-Amper?Odpowiedż na pytanie 1-wsze pytanie.Dobrze podłączony nie świadczy o podłączeniu poprawnym ze względu na moc zabezpieczenia-przydział mocy.Odpowiadając na pytanie drugie nie znam takich przypadków.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-12, 17:55:42
Top użytkownik
klimatolog-bredzisz ,to urządzenie pobiera 4 Ampery .
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-12, 17:57:55
Top użytkownik
przewód neutralny może być nieodpowiednio podłączony .
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-05-12, 18:17:39
Zaawansowany użytkownik
Pierwsza sprawa to zmień elektryka, bo jakim cudem urządzenie z certyfikatem może nie spełniać europejskich norm. A ten elektryk to niech jedzie lepiej sobie za granicę i tam niech komuś różnicówkę odłącza.
1. Być może masz za dużo odbiorników w pietych pod jeden obwód a suma upływów z tych urządzeń jest większa od zainstalowanej różnicówki.
2. Uszkodzony przewód zasilający od klimy.
3. Uszkodzony klimatyzator.
Ale napewno zmień elektryka.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-12, 18:19:59 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-12, 18:26:02
Top użytkownik
barbie napisał(a):klimatolog-bredzisz ,to urządzenie pobiera 4 Ampery .
O 4 za dużo?Prąd a różnica pomiędzy nimi to dwa inne aspekty tego zabezpieczenia lalko barbie.barbie pytałeś o moc urządzeń?Różnicowka działa też jak przekroczy się prąd a nie tylko różnicę potencjałów elektrycznych lalko.Przychodzących i wychodzących.Dlaczego lalku to działa na innych urządzeniach to zabezpieczenie?Czy zapytałeś zainteresowanego o przydział mocy?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-12, 18:43:48 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Maestro

2013-05-12, 18:57:54
Nowy użytkownik
Klimatyzator jest na osobnym obwodzie więc o to się nie boję... Na razie szukam elektryka i mam zamiar sprawdzić powyższe opcje jedna po drugiej. Co do odpięcia różnicówki macie rację - nie będę uprawiał "partyzantki".
  • Odpowiedz

Maestro

2013-05-12, 19:01:12
Nowy użytkownik
Znacie jakiś fachowców godnych polecenia z okolic Czechowić - Dziedzic, Pszczyny, Bielska - Białej?
  • Odpowiedz

robert76

2013-05-12, 21:12:41
Nowy użytkownik
Koniecznie zmień elektryka! Różnicówka nie powinna wybijać.
  • Odpowiedz

gadget

2013-05-13, 08:10:56
Zaawansowany użytkownik
Czy klimatyzatory są zasilane z jednej fazy ? Czy może jest tak że jednostka wewnętrzna jest zasilana z innej a pudło na zewnątrz z innej fazy ?
  • Odpowiedz

Maestro

2013-05-13, 08:12:59
Nowy użytkownik
Tak. Oba moduły zasila jedna faza.
  • Odpowiedz

gadget

2013-05-13, 08:17:24
Zaawansowany użytkownik
Być może jest uszkodzona elektronika lub sprężarka , elektryk niech sprawdzi z której jednostki jest większa upływność do zera .
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-05-13, 12:45:03
Użytkownik
" kilka sekund po włączeniu powoduje wybicie bezpiecznika różnicowo prądowego"......ale po włączeniu do źródła zasilania, po załączeniu klimatyzatora w odpowiednią funkcję, a jeśli tak to w jaką?????? A może powód jest banalnie prosty- wymień wyłacznik, bo takie przypadki też już miałem.
  • Odpowiedz

Maestro

2013-05-13, 13:03:23
Nowy użytkownik
Przewód jest podpięty do klimatyzatora bezpośrednio (brak wyłącznika). Klimę mogę włączyć albo przyciskiem na jednostce albo z pilota. W obu przypadkach efekt jest ten sam... Próbowałem także różnych trybów klimy (w tym tylko wentylator bez grzania czy chłodzenia) i zawsze to samo.
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-05-14, 07:19:01
Użytkownik
W takim razie albo coś jest z wentylatorem jednostki wewnetrznej ( bo jak piszesz również wyrzuca wyłacznik w trybie wentylacji), albo co bardziej obstawiam do wymiany jest wył. róż-pradowy ( zapewne nie stosujesz sie do zaleceń producenta i nie naciskasz przycisku "test" raz w miesiącu). Wydaje mi się że najtańszym rozwiązaniem na początku byłaby wymiana różnicówki na nową.
  • Odpowiedz

Maestro

2013-05-14, 08:06:15
Nowy użytkownik
Chwila chwila ARGUS... sprawdzając różnicówkę przyciskiem "test" jestem w stanie sprawdzić że w przypadku potrzeby zadziałania, bezpiecznik zadziała. Ja (jeżeli to bezpiecznik a nie klima) mam inny problem - bezpiecznik reaguje nawet bez potrzeby...

Czy wciskając "test" potrafię zdiagnozować "nadwrażliwość" bezpiecznika? Osobiście nie sądzę...bo niby jak...

Sorki za pytania ale jestem zupełnym laikiem...
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-14, 17:10:58
Top użytkownik
nie .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa