Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ukręcony gwint przy jednostce zew.

21 Odpowiedzi, 18904 Wyświetleń

bigesdiges

2013-05-13, 18:37:38
Nowy użytkownik
Witam, problem mam chyba nietypowy. Próbowaliśmy połączyć splity z jednostką zew. i podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu. Czy jest jakaś możliwość naprawy bez zdejmowania tego kolosa i utraty gwarancji? Gwint ukręcił się przy dość słabym dokręcaniu, czy to normalne? Może to wada fabryczna? Mile widziane serwisy z okolicy Bytomia, które podjęły by się naprawy gwintu i uruchomienia klimatyzacji.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-05-13, 19:48:40
Zaawansowany użytkownik
bigesdiges napisał(a):Witam, problem mam chyba nietypowy. Próbowaliśmy połączyć splity z jednostką zew. i podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu. Czy jest jakaś możliwość naprawy bez zdejmowania tego kolosa i utraty gwarancji? Gwint ukręcił się przy dość słabym dokręcaniu, czy to normalne? Może to wada fabryczna? Mile widziane serwisy z okolicy Bytomia, które podjęły by się naprawy gwintu i uruchomienia klimatyzacji.
Jest po prostu polutuj rurki Ja na ogół obcinam połączenia gwintowane i lutuje jest to pewniejsze połączeni chyba że wiem że będę w niedługim czasie demontował klimę
  • Odpowiedz

bigesdiges

2013-05-13, 20:24:13
Nowy użytkownik
A czy ma to wpływ na ew. gwarancję? Sprzęt jest marki Haier.
  • Odpowiedz

zarize

2013-05-14, 05:11:17
Użytkownik
bigesdiges napisał(a):A czy ma to wpływ na ew. gwarancję? Sprzęt jest marki Haier.
Gwarancje stracisz jedyne wyjscie to jezeli zostalo czesc gwintu na koncu przylacza to kupic zaworek na 1/8 taki jak do manometrow z uszczelnieniami teflonowymi one maja nakretke dluzszaniz zwykla i lapie dalej .Nastepnym razem palcami przylapujemy rowno gwint wtedy sie nie zrywajaBig Grin
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-05-14, 12:28:53
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):Ja na ogół obcinam połączenia gwintowane i lutuje jest to pewniejsze połączeni

nie mam pytań...uznam to za żart
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-14, 12:31:03 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-05-14, 16:27:22
Zaawansowany użytkownik
kubabaku napisał(a):
frost-ch napisał(a):Ja na ogół obcinam połączenia gwintowane i lutuje jest to pewniejsze połączeni

nie mam pytań...uznam to za żart
A co w tym jest takiego niedorzecznego że uznasz to za żart?
  • Odpowiedz

aminokwas

2013-05-14, 17:38:51
Zaawansowany użytkownik
Przy zaworach skraplacza lutujesz?
Możesz wstawić jakieś fotki jak to wygląda?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-05-14, 17:53:23
Zaawansowany użytkownik
aminokwas napisał(a):Przy zaworach skraplacza lutujesz?
Możesz wstawić jakieś fotki jak to wygląda?
bigesdiges napisał : ....podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu , jedyna rurka wychodząca z agregatu i połączenie gwintowane to połączenie koło splitu bo jak sam napisałeś wyjście z agregatu to zawór , ja mówię o połączeniu gwintowanym rurek koło splitu a nie zaworu agregatu.W końcu to gdzie puścił ten gwint na zaworze czy rurce?
  • Odpowiedz

aminokwas

2013-05-14, 19:05:19
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):bigesdiges napisał : ....podczas dokręcania kielicha puścił gwint na rurce wychodzącej z agregatu ...
Ja zrozumiałem, że puścił gwint przy zaworze skraplacza, zwłaszcza, że temat brzmi tak jak brzmi.... ale może źle zrozumiałem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-14, 19:06:15 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-05-14, 20:09:45
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):A co w tym jest takiego niedorzecznego że uznasz to za żart?

ja rozumiem że chodzi o gwint na zaworze...? i jakieś tam obcinanie lutowanie to żart...chyba że wlutujesz cały zawór
jak przy parowniku to nie ma problemu tylko kupujesz taką samą końcówkę z gwintem i lutujesz
bez druciarni
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-14, 20:11:05 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

bigesdiges

2013-05-15, 13:54:40
Nowy użytkownik
kubabaku napisał(a):
frost-ch napisał(a):A co w tym jest takiego niedorzecznego że uznasz to za żart?

ja rozumiem że chodzi o gwint na zaworze...? i jakieś tam obcinanie lutowanie to żart...chyba że wlutujesz cały zawór
jak przy parowniku to nie ma problemu tylko kupujesz taką samą końcówkę z gwintem i lutujesz
bez druciarni

Uszkodzenie jest na gwincie przy jednostce zew., tam gdzie są 3 gwinty obok siebie, uszkodzony jest ten największy, który idzie do szerokiej rurki i dalej do splitu wew. Gwint jest mosiężny.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-05-15, 14:01:57
Moderator
Split to jest jednostka zewnętrzna + jednostka wewnętrzna.
Narobiło się bałaganu, montaż wyjdzie drogo. :mad:
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-05-15, 18:22:04
Top użytkownik
Wymien ten zawór z ukręconym gwintem i już!
Ile kW klima?3/8 rurka ssanie?
Tylko gaz musisz ściągnąć itd.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-15, 18:54:02
Top użytkownik
To tak jest już z tymi gwintami.Osobiście nigdy nie udało mi się przekręcić.Dlaczego?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-15, 19:02:23
Top użytkownik
nie montujesz kimatyzatorów ! .dlatego ! .
  • Odpowiedz

miezala5

2013-05-15, 19:06:39
Top użytkownik
Dokręcasz kluczem dynamometrycznym!Smile
Swoją drogą to grubo trzeba ciągnąć żeby ukręcić gwint!To już zawór trzeba trzymać drugim kluczem!Smile
  • Odpowiedz

mg

2013-05-15, 19:13:39
Top użytkownik
Nie trzymasz?
  • Odpowiedz

miezala5

2013-05-15, 19:19:45
Top użytkownik
Czasami trzymam ale jak nie trzymam to więcej czuje!Wink
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-05-15, 20:16:23
Moderator
Witam. Panowie jak ktoś pisze że gwint ukręcił się tam gdzie są trzy gwinty to chyba wiedzy technicznej z zakresu klimatyzacji nie ma... osobiście dokręciłem ok 5tyś kielichów i jakoś ani jedna sztuka mi się nie ukręciła a nie używam klucza dynamometrycznego.... Trzeba się zastanowić jaką ktoś siłę w to włożył Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

mg

2013-05-15, 20:52:36
Top użytkownik
Siła razy ramię
  • Odpowiedz

tonieko

2013-05-18, 18:01:33
Nowy użytkownik
Siła x ramię to moment
... i owoc żywota twojego jeZUS.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa