Witam,
Chiller Seveso Clima Rans 210; Sprężarka: Copeland D6SH1-350X-AWM/D, czynnik R22 został zmieniony na R417A w listopadzie 2011 przez jakąś firmę chłodniczą.
Wg. DTR napełnienie R22 15kg, napełniony został R417A 18kg brak informacji o wymianie czy uzupełnieniu oleju.
Parę dni temu w tej sprężarce zaczął ciągle wyrzucać błąd różnicowy oleju. Czujnik sprawdzony działa. Błąd się pojawiał dlatego bo nie uruchamiała się sprężarka i po zwłoce czasowej czujnik wyrzucał błąd.
Okazało się, że przepalone były bezpieczniki główne WT-00/gG 100A po wymianie na nowe i uruchomieniu sprężarki przepaliły się dwa na fazie L1 i L3 dodatkowo pojawił się alarm termicznego przeciążenia sprężarki.
Ciśnienie zmierzone na postoju sprężarki 6,5 bar
Olej w oczku jest lekko powyżej połowy.
Zmierzona rezystancja między uzwojeniami:
L1^L2: 311 om
L1^L3: 170 om
L2^L3: 322
na drugim obwodzie: (50% mocy uzwojenia)
L1^L2: 220 om
L1^L3: przejście
L2^L3: 213 om
Zmierzyłem dla kontroli w drugiej sprężarce(czynnik R22) takiej samej w tym urządzeniu, która działa bez zarzutu:
L1^L2; L1^L3; L2^L3 przejście
drugi obwód: (50% mocy uzwojenia)
L1^L2; L1^L3; L2^L3 przejście i wartość 1 om
Podejrzewam, że jest zwarcie w silniku sprężarki lub się zatarła. W tym temacie nie jestem jeszcze do końca biegły i chciałbym się poradzić starszych kolegów wyjadaczy.
Proszę o radę co jeszcze ewentualnie mógłbym sprawdzić.
Chiller Seveso Clima Rans 210; Sprężarka: Copeland D6SH1-350X-AWM/D, czynnik R22 został zmieniony na R417A w listopadzie 2011 przez jakąś firmę chłodniczą.
Wg. DTR napełnienie R22 15kg, napełniony został R417A 18kg brak informacji o wymianie czy uzupełnieniu oleju.
Parę dni temu w tej sprężarce zaczął ciągle wyrzucać błąd różnicowy oleju. Czujnik sprawdzony działa. Błąd się pojawiał dlatego bo nie uruchamiała się sprężarka i po zwłoce czasowej czujnik wyrzucał błąd.
Okazało się, że przepalone były bezpieczniki główne WT-00/gG 100A po wymianie na nowe i uruchomieniu sprężarki przepaliły się dwa na fazie L1 i L3 dodatkowo pojawił się alarm termicznego przeciążenia sprężarki.
Ciśnienie zmierzone na postoju sprężarki 6,5 bar
Olej w oczku jest lekko powyżej połowy.
Zmierzona rezystancja między uzwojeniami:
L1^L2: 311 om
L1^L3: 170 om
L2^L3: 322
na drugim obwodzie: (50% mocy uzwojenia)
L1^L2: 220 om
L1^L3: przejście
L2^L3: 213 om
Zmierzyłem dla kontroli w drugiej sprężarce(czynnik R22) takiej samej w tym urządzeniu, która działa bez zarzutu:
L1^L2; L1^L3; L2^L3 przejście
drugi obwód: (50% mocy uzwojenia)
L1^L2; L1^L3; L2^L3 przejście i wartość 1 om
Podejrzewam, że jest zwarcie w silniku sprężarki lub się zatarła. W tym temacie nie jestem jeszcze do końca biegły i chciałbym się poradzić starszych kolegów wyjadaczy.
Proszę o radę co jeszcze ewentualnie mógłbym sprawdzić.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
generalnie nadaje się do przewinięcia o ile się jeszcze nadaje, stwierdzę to dopiero po rozebraniu.