Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja i ogrzewanie w domu jednorodzinnym

9 Odpowiedzi, 8953 Wyświetleń

mister

2013-06-03, 18:23:35
Zaawansowany użytkownik
dom około 150m2(330m3) powierzchni ogrzewanej ,dobrze ocieplony,brak grzejników ,tylko podłogówka docelowo ma być ogrzewany kotłem kondensacyjnym ale gaz będzie dopiero w przyszłym roku i trzeba jakoś to ogrzać przez jedną zimę. w niedługim czasie bedą robione podłogi a wcześniej trzeba troche wygrzać posadzki aby je wysuszyć no a brak gazu . można by przezbroić kocioł na propan ale tanie w eksploatacji to nie będzie wiec powstała koncepcja powietrznej pompy ciepła. z odzysku posiadam agregat klimatyzacji acson około 9kW (sprężarka ZR36) na czynnik 407 oraz parownik klimatyzacji kanałowej trane 14kW .
pomysł jest taki wymiennik płytowy wpięty w obieg podłogówki i zasilany wspomnianym agregatem. podczas dużych mrozów klimatyzator pewnie będzie za mały ale jest jeszcze kominek 10Kw z rozprowadzeniem ciepłego powietrza i można by dogrzać. skoro będzie już wymiennik a klimatyzator ma funkcję chłodzenia i grzania to można by go wykorzystać do wytwarzania wody lodowej która by zasilała klimatyzator kanałowy wpięty w kanały rozprowadzające ciepłe powietrze z kominka . parownik jest freonowy ale łatwo mogę go przerobić na nagrzewnicę wodną zmieniając rozdzielacz . mamy klimatyzację i ogrzewanie nadmuchowe które sprawdziło by się jesienią i wiosną wtedy gdy nie grzejemy regularnie ( a wtedy to podłogówka się sprawdza najbardziej) i tylko w niektóre dni musimy się szybko dogrzać . w układzie były by zawory przełaczające ciepłą wodę z wymiennika pomiędzy podłogówką, kanałówką a wężownicą bojlera wg zapotrzebowania. można by jeszcze pomyśleć nad dodatkową wężownicą w bojlerze aby odzyskiwać ciepło w czasie kiedy klimatyzujemy się. gdybym miał to wszystko kupić to pewnie bym się na to nie porywał ale właściwie wszystko posiadam z odzysku i jedyny wkład to parę rur i nakład pracy. co o tym myślicie ma to szansę sprawnie zadziałać ?
  • Odpowiedz

gadget

2013-06-05, 06:53:20
Zaawansowany użytkownik
Ma szansę zadziałać ale czy dasz sobie radę z automatyką i czy to naprawdę się opłaca . Sprężarka na 407 zapewne nie jest nowa i jakie ma jeszcze COP czy poniżej zera będzie miała jeszcze >2 ? Trzeba systematycznie odszraniać najlepiej było by wstawić kilka czujników i ustawić to w zależności od warunków zewnętrznych . W zwykłym klimatyzatorze jest stały algorytm który nie zawsze jest najlepszy .
Odzysk ciepła z chłodzenia się to zły pomysł nie lepiej ogrzewać bojler czerpiąc z wysokiej temperatury zewnętrznej , w pełnym słońcu na pewno będzie cieplej niż w budynku. Jakie zawory chcesz zastosować i automatykę ? Jaki wymiennik freon-woda? Ile to może kosztować ?
  • Odpowiedz

mister

2013-06-05, 15:32:21
Zaawansowany użytkownik
koszty instalacji praktycznie żadne, rury położone, tak jak pisałem mam agregat, chłodnicę kanałową, wymiennik płytowy (1,7m2). bojler miał by się nagrzewać od słońca - proponujesz solary czy bojler na dachu ?
zawory trójdrogowe kulowe z siłownikiem . nad automatyką nie myślałem jeszcze. zastanawia mnie czy do sterowania rozmrażaniem nie można by wykorzystać presostatu który mierzył by podciśnienie w komorze agregatu (gdy parownik zaszroniony brak przepływu powietrza i wieksze podciśnienie wywołane przez wentylator. oczywiście nie mówię tu o presostacie chłodniczym ale o takim dość precyzyjnym na ciśnienia w okolicy atmosferycznego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-05, 16:07:37 przez mister.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-05, 18:54:14
Top użytkownik
Pomysł tak naprawdę nie jest żadnym pomysłem.Takie dobrze dobrane działają z powodzeniem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mister

2013-06-05, 20:00:30
Zaawansowany użytkownik
Co myślicie o tym presostacie ?
  • Odpowiedz

gadget

2013-06-06, 06:35:29
Zaawansowany użytkownik
Proponuję ogrzewać bojler klimatyzatorem który jest w pełnym słońcu , temperaturę masz na pewno wyższą jak w pomieszczeniu ,które masz schłodzić .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-06, 11:49:08 przez gadget.)
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-06, 09:29:58
Zaawansowany użytkownik
Pomysł (a w zasadzie pomysły) w swej prostocie genialny tylko nie do zrealizowania.
Zasieję watpliwości:
1. Jak zapewnisz ze woda lodowa nie stanie się lodem.
2. Jaka mocą będzie dysponować chłodnica freonowa kanałowego zasilona wodą?
3. Skąd weźmiesz automatykę (elementy/cena) oraz kto i za ile napisze ci program do sterownika (kolejny koszt!)
4. Nie sadzę aby dodatkowa wężownica freonowa(!) w zasobniku ciepłej wody była za darmo.
  • Odpowiedz

mister

2013-06-06, 13:40:23
Zaawansowany użytkownik
Sterowanie to nie problem na tym etapie, pomyślę się o tym potem . Zamiast woda można napełnić glikolem..Jaką moc będzie miała chłodnica freonowa nie wiem ale na pewno bardzo dużą. Nie jest to chłodnica jak w zwykłym splicie gdzie praktycznie nie ma rozdzielacza. Tu jest kolektor na ssaniu i rozdzielacz na 6 sekcji który wywalę i zrobię drugi kolektor.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-06, 18:59:47 przez mister.)
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-07, 14:39:24
Zaawansowany użytkownik
mister napisał(a):Sterowanie to nie problem na tym etapie, pomyślę się o tym potem .
Widać, że nie masz pojęcia o cenach i stopniu trudności realizacji pomysłu.
Cytat:Zamiast woda można napełnić glikolem.
A wiesz o ile ci spadnie moc ???
Cytat:.Jaką moc będzie miała chłodnica freonowa nie wiem ale na pewno bardzo dużą.
Dobre. Bardzo dobre. rewelacja. A co byś powiedział na 50% lub może 30% lub 10%???
Cytat:Nie jest to chłodnica jak w zwykłym splicie gdzie praktycznie nie ma rozdzielacza. Tu jest kolektor na ssaniu i rozdzielacz na 6 sekcji który wywalę i zrobię drugi kolektor.
Powodzenia...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa