Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z LG k09AH

13 Odpowiedzi, 9885 Wyświetleń

piter2510

2013-05-28, 16:24:20
Nowy użytkownik
witam mam taki problem .mianowicie dostałem do zamontowania klime LG K09AH z demontażu ,po zamontowaniu (podłączeniu elektryki,wypróżniowaniu,napełnienu czynnika)oczywiście zgodnie z procedurą w momencie podania zasilania odrazu załącza sie wentylator w jednostce zewnętrznej mimo to że jednostka wewnętrzna nie jest włączona.klima działa na grzaniu ale chłodzić niechce ,nie mam pojęcia od czego zacząć diagnozę,proszę o pomoc
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-05-28, 18:32:10
Zaawansowany użytkownik
Kolego zacznij od sprawdzenia połączenia przewodami jednostek czy wszystko gra, potem ewentualnie płytka w wew. , ale zdecydowanie zacznij od komunikacji.
  • Odpowiedz

hubertox

2013-05-28, 19:48:21
Użytkownik
Zobacz przede wszystkim przewody, do której jednostki jest zasilanie. Miałem raz taką sytuację, że montowałem kilka inverterów i trafił mi się jeden on off i połączyłem jak wszystkie tak samo zasilanie do zewnętrznej . Po włączeniu do gniazda startowała od razu jednostka zewnętrzna, a wew z pilota.
  • Odpowiedz

piter2510

2013-05-28, 20:28:11
Nowy użytkownik
Podłączenie jest ok bo przewód zasilający jest fabrycznie z jednostki wew a komunikacja
Jest wg schematu ,zostaje ta płytka w wew tylko od czego zacząć jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc bo dopiero zaczynam z góry dzięki
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-28, 20:44:48
Top użytkownik
Pomylone przewody łączące jednostki-mogą np.być 2 czarne przewody lub 2 brązowe .
  • Odpowiedz

byniom

2013-05-29, 05:30:02
Moderator
Odpiąć przewód w jednostce wewnętrznej który idzie na wentylator jednostki zewnętrznej i sprawdzić czy masz na zacisku napięcie , jeżeli masz to sprawdź ustawienia pilota . JEżeli pilot działa poprawnie to problem leży w płytce jednostki wewnętrznej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-05-29, 06:44:38
Użytkownik
Miałem przypadki w on/off-ach że podwieszał sie przekaźnik na płytce jednostki wewnetrznej. Często pomagało potraktowanie go jak starego dobrego Rubina ( należało go walnąć aby zaczął działać Smile ). Proponuję sprawdzić ten przekażnik a w razie potrzeby wymienić, najczęściej jest to przekażnik jednostykowy 12Vdc dostepny w większości sklepów elektrycznych/elektronicznych.
  • Odpowiedz

bartek2700

2013-05-29, 16:49:19
Użytkownik
zgadza się najpewniej skleił się przekażnik lub jeśli urządzenie ma pakiet całoroczny to jest on żle podłączony...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-29, 19:19:34
Top użytkownik
Zacznij od podstawowego szkolenia.Chyba że to twoja pierwsza i ostatnia robota to sobie daruj z tym szkoleniem.Skorzystaj z porady kolegi byniom.ARGUS a jeżeli skleiły się styki to przede wszystkim należy poszukać przyczyny.Np nadmierny prąd spowodowany gniazdem ptaków?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-29, 19:47:05 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-06-03, 11:53:40
Użytkownik
klimatolog.......jak zapewne wiesz każdy element wykonawczy taki jak przekaźnik, stycznik itp. ma określoną ilość załączeń/ wyłaczeń i to bym określił jako przyczynę sklejenia sie styków a nie próbowałbym szukać spiskowej teorii dziejów. Pisząc że miałem takie przypadki nie dodałem że były to kilkuletnie klimy, a po wymianie przekażnika wracało wszystko do normy.
  • Odpowiedz

renegat35

2013-06-05, 19:39:00
Użytkownik
Przekaźnik sklejony to fakt, ale jeszcze inny problem widzę jest,
"na grzaniu chodzi a chłodzić nie chce"
albo płyta daje cały czas napięcie na cewkę czterodrogowego
albo czterodrogowy zblokowany
najlepiej jak byś podał jak idą napięcia do jed. zew na 3 czy na 4
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-05, 20:05:04
Top użytkownik
Kup sobie termometr i przebadaj obieg czynnika chłodniczego mierząc temperaturę w istotnych punktach instalacji chłodniczej.Ten nieszczęsny zawór rewersyjny potargał nie jednego pseudo-serwisanta na kolana
Czy ciężko zbadać miernikiem?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-05, 20:10:09 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

renegat35

2013-06-06, 19:59:10
Użytkownik
Tu coś płyta broi bo jeśli ona jest z grzaniem to przez przekaźnik idzie na sprężarkę a na wentylator z płyty.
A czterodrogowy sprawdzić, włączyć na grzanie, zdjąć cewkę, włożyć coś w nią metalowego by nie spuchła i sprawdzić rurki z czterodrogowego jak się zmienia na nich temp. To że cewka kliknie przy wyciąganiu i wkładaniu nic jeszcze nie znaczy bo może i tak nie przesuwa tłoczka co oznacza czterodrogowy do wymiany
Ale pewnie autor tematu ma to już gdzieś Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa