witam mam taki problem .mianowicie dostałem do zamontowania klime LG K09AH z demontażu ,po zamontowaniu (podłączeniu elektryki,wypróżniowaniu,napełnienu czynnika)oczywiście zgodnie z procedurą w momencie podania zasilania odrazu załącza sie wentylator w jednostce zewnętrznej mimo to że jednostka wewnętrzna nie jest włączona.klima działa na grzaniu ale chłodzić niechce ,nie mam pojęcia od czego zacząć diagnozę,proszę o pomoc
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
problem z LG k09AH
13 Odpowiedzi, 9885 Wyświetleń|
Kolego zacznij od sprawdzenia połączenia przewodami jednostek czy wszystko gra, potem ewentualnie płytka w wew. , ale zdecydowanie zacznij od komunikacji.
Zobacz przede wszystkim przewody, do której jednostki jest zasilanie. Miałem raz taką sytuację, że montowałem kilka inverterów i trafił mi się jeden on off i połączyłem jak wszystkie tak samo zasilanie do zewnętrznej . Po włączeniu do gniazda startowała od razu jednostka zewnętrzna, a wew z pilota.
Podłączenie jest ok bo przewód zasilający jest fabrycznie z jednostki wew a komunikacja
Jest wg schematu ,zostaje ta płytka w wew tylko od czego zacząć jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc bo dopiero zaczynam z góry dzięki
Pomylone przewody łączące jednostki-mogą np.być 2 czarne przewody lub 2 brązowe .
Odpiąć przewód w jednostce wewnętrznej który idzie na wentylator jednostki zewnętrznej i sprawdzić czy masz na zacisku napięcie , jeżeli masz to sprawdź ustawienia pilota . JEżeli pilot działa poprawnie to problem leży w płytce jednostki wewnętrznej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Miałem przypadki w on/off-ach że podwieszał sie przekaźnik na płytce jednostki wewnetrznej. Często pomagało potraktowanie go jak starego dobrego Rubina ( należało go walnąć aby zaczął działać
). Proponuję sprawdzić ten przekażnik a w razie potrzeby wymienić, najczęściej jest to przekażnik jednostykowy 12Vdc dostepny w większości sklepów elektrycznych/elektronicznych.
zgadza się najpewniej skleił się przekażnik lub jeśli urządzenie ma pakiet całoroczny to jest on żle podłączony...
Zacznij od podstawowego szkolenia.Chyba że to twoja pierwsza i ostatnia robota to sobie daruj z tym szkoleniem.Skorzystaj z porady kolegi byniom.ARGUS a jeżeli skleiły się styki to przede wszystkim należy poszukać przyczyny.Np nadmierny prąd spowodowany gniazdem ptaków?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-29, 19:47:05 przez klimatolog.)
klimatolog.......jak zapewne wiesz każdy element wykonawczy taki jak przekaźnik, stycznik itp. ma określoną ilość załączeń/ wyłaczeń i to bym określił jako przyczynę sklejenia sie styków a nie próbowałbym szukać spiskowej teorii dziejów. Pisząc że miałem takie przypadki nie dodałem że były to kilkuletnie klimy, a po wymianie przekażnika wracało wszystko do normy.
Przekaźnik sklejony to fakt, ale jeszcze inny problem widzę jest,
"na grzaniu chodzi a chłodzić nie chce" albo płyta daje cały czas napięcie na cewkę czterodrogowego albo czterodrogowy zblokowany najlepiej jak byś podał jak idą napięcia do jed. zew na 3 czy na 4
Kup sobie termometr i przebadaj obieg czynnika chłodniczego mierząc temperaturę w istotnych punktach instalacji chłodniczej.Ten nieszczęsny zawór rewersyjny potargał nie jednego pseudo-serwisanta na kolana
Czy ciężko zbadać miernikiem?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-05, 20:10:09 przez klimatolog.)
Tu coś płyta broi bo jeśli ona jest z grzaniem to przez przekaźnik idzie na sprężarkę a na wentylator z płyty.
A czterodrogowy sprawdzić, włączyć na grzanie, zdjąć cewkę, włożyć coś w nią metalowego by nie spuchła i sprawdzić rurki z czterodrogowego jak się zmienia na nich temp. To że cewka kliknie przy wyciąganiu i wkładaniu nic jeszcze nie znaczy bo może i tak nie przesuwa tłoczka co oznacza czterodrogowy do wymiany Ale pewnie autor tematu ma to już gdzieś
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
). Proponuję sprawdzić ten przekażnik a w razie potrzeby wymienić, najczęściej jest to przekażnik jednostykowy 12Vdc dostepny w większości sklepów elektrycznych/elektronicznych.