Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja do dużego namiotu

9 Odpowiedzi, 9691 Wyświetleń

toran

2013-06-19, 08:26:08
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
zakładam nowy wątek, gdyż nie znalazłem niczego związanego z moim zagadnieniem.
Interesuje mnie klimatyzacja do dużego namiotu. Jaki klimatyzator będzie odpowiedni dla tego typu pomieszczenia?
Detale namiotu poniżej:
namiot w formie kopuły: średnica 6m, wysokość 4m. Namiot z kilku warstw materiału, całkowicie zaciemniony, bez okien, w srodku ciemność totalna - nie przenika światło, ściany przylegają do podłoża, w sensie nie ma znacznych ubytków powietrza ze środka, ani nawiewu powietrza do środka z zewnątrz. Namiot ma w ścianach otwory na wentylację, więc można by tam zamontować rury odprowadzające gorące powietrze. Po rozstawieniu namiotu, po nagrzaniu się, w środku temperatura osiąga blisko 40stopni.
Kiepsko u mnie z matmą, więc wyliczenia sobie daruję, za to łopatologicznie wygląda to tak: okrągły "pokój" na 6m szeroki i wysoki na 4m ze sklepieniem zamiast "standardowego" sufitu = półkula.
Namiot będzie cały czas w ruchu, tzn. rozkładany to tu to tam, całe lato, które zapowiada się upalnie, więc potrzebuję "czymś" schłodzić wnętrze i klimatyzator powinien być mobilny, bo cały czas będzie przemieszczany i ustawiany na nowo i na nowo za każdym razem z namiotem.
Czy macie jakieś pomysły czym efektownie schłodzić takie miejsce, ew. czy ktoś ma doświadczenie z klimatyzowaniem takich pomieszczeń?
Docenię każdą wskazówkę.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-06-19, 08:37:17
Zaawansowany użytkownik
klimatyzacja ewaporacyjna...poczytaj o czymś takim
  • Odpowiedz

toran

2013-06-19, 12:59:12
Nowy użytkownik
hmm,
dzięki za info,
poczytałem trochę o ewaporacji i nawet tutaj na forum są zdania podzielone,
najbardziej mnie się podoba porównanie takiego systemu ewaporacyjnego do parującej mokrej szmaty...
jeśli dobrze zrozumiałem, to do takiego klimatyzatora powinna być podłączona rura, którą pobiera on wodę, albo pobiera on wodę z wbudowanego wewnętrznego zbiornika, który trzeba uzupełniać, czy tak? Jeżeli tak to działa, to chyba nie chciałbym takiego systemu instalować i mysleć o tym czy w zbiorniku jest wystarczająco dużo wody i od czasu do czasu ją dolewać i to pewnie dość często. I czy nie jest tak, że nie zachodzi w namiocie wymiana powietrza i obieg powietrza to jedno wdychane i wydychane powietrze? Chyba, że nie zrozumiałem instrukcji obsługi takiego klimatyzatora i też ma on rurę odprowadzającą gorące powietrze?
Niemniej, dzieki za info, poczytałem sobie o takim systemie, zawsze to jakaś opcja.
Może jeszcze jakieś porady?
Czy żaden z takich standardowych klimatyzatorów nie wydoli w namiocie?
  • Odpowiedz

peen

2013-06-19, 15:06:58
Użytkownik
W pewnym gorącym kraju tego typu ewaporacyjnymi klimatyzatorami ogródki przed knajpami były chłodzone. Nawet, że działało. Oczywiście przy temperaturze zewnętrznej ok. 50 st. w knajpie było może 30-35, ale zawsze to lepiej.
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-19, 17:15:57
Top użytkownik
klimatyzator okienny .
  • Odpowiedz

toran

2013-06-20, 09:24:58
Nowy użytkownik
ten okienny to chyba żart...

a taki klimatyzator typu split, gdzie jedna część jest w środku a druga na zewnątrz i połączone są jakimiś rurkami i przewodami..
czy takie rurki można codziennie odkręcać i dokręcać czy też taka instalacja powinna być nietykalna?
Widzę po specyfikacji wielu modeli, że są wydajne, a na pewno dużo bardziej niż takie przenośne, co to rurą gorące powietrze na zewnątrz wychodzi no i waga - podobna do tych miobilnych.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-06-20, 10:36:59
Zaawansowany użytkownik
Witam.Z tym okiennym kolegi barbiego ,to nawet niezły pomysł i bym go nie przekreslał.Zamontowany na mobilnej konstrukcji (rozkładanie i składanie namiotu)podwieszony na rozsądnej wysokości .Myślałem o zleceniu
złożenia kanałowca,ale wyglądu to raczej mieć nie będzie(też na jakiejs platformie)Daruj sobie jak piszesz codzienny demontaż instalacji chłodniczej.
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-06-23, 20:39:45
Zaawansowany użytkownik
dzisiaj widziałem fajne rozwiązanie klimatyzacji w namiocie...wyglądało to tak: platforma z kółkami na niej zamontowany kanałowiec galanza (chyba coś takiego: GD-60HMRS/U) powietrze do klimy było zasysane z zewnątrz a doprowadzane przez izolowane flexy...do namiotu wchodziły 3 szt. na platformie była rozdzielka elektryczna z gniazdem 3F. Ciekawe rozwiązanie i powiem że się sprawdzało. aha wejście flexów do namiotu to były króćce dorobione z jakby plexi i wpasowane w plandekę
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-06-23, 20:53:25
Zaawansowany użytkownik
Witam, a nie mówiłem ?:cool
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa