Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Multi-split inwerter Toshiba potwierdzenie problemu.

4 Odpowiedzi, 4481 Wyświetleń

Hightower

2013-06-20, 09:03:51
Nowy użytkownik
Witam
W pierwszej kolejności chciałbym się przywitać... to mój pierwszy post na forum. Jestem tu stałym bywalcem ale do tej pory traktowałem forum jako kopalnie wiedzy, za co dziękuje. Natomiast teraz zmierzyłem się z problemem na który nie znalazłem odpowiedzi (być może źle szukałem).
Po pierwsze to nie jestem żadnym montażystą ani wielkim znawcą tematu.... można powiedzieć że w związku z moimi dotychczasowymi problemami stałem się bardziej zaawansowanym amatorem Smile
Tyle na wstępie.

W zeszłym roku stałem się szczęśliwym posiadaczem klimatyzacji z demontażu (którą postanowiłem zamontować w domu jednorodzinnym - maj 2012) marki Toshiba jednostka zewnętrzna to RAS-4M27YAV-E oraz jednostki wewnętrzne 2x RAS-M13YKV-E oraz 1x RAS-M16YKV-E.
16 jest zamontowana (miedź fi 12,7 i 6,35) na najdłuższej linii ok 11m pozostałe 13 na 8m i 6m (miedź fi 9,52 i 6,35). Czyli zgodnie z wytycznymi producenta. Montaż był wykonywany przez profesjonalną firmę.

Dotychczas głównie używana była 16 w sypialni do chłodzenia, a zimą do grzania, i było wszystko dobrze. Problem pojawił się przed paru dniami (a właściwie został zauważony) gdy wszystkie jednostki wewnętrzne zostały uruchomione jednocześnie na chłodzenie. 13 chłodzą bez problemu (sypialnie dzieci) natomiast 16 mieli powietrze (po godzinie zaczynają się pokazywać pierwsze krople wody na lamelach). Jak wyłączę którąś 13 to 16 zaczyna dopiero chłodzić jak szalona.

Zwróciłem się do firmy montującej o pomoc. Są teraz zawaleni robotą więc na razie nie przyjadą do mnie (wiadomo sezon). Natomiast otrzymałem wyjaśnienie, że jednostki wewnętrzne jednocześnie mają większe zapotrzebowanie na moc niż jednostka zewnętrzna jest w stanie dać. Stąd na najdłuższej linii może być problem z chłodzeniem. Niby logiczne.
Tymczasem w serwisówce znalazłem, że łączne zapotrzebowanie na chłód jedn. wewnętrznych w takiej konfiguracji to 7,9kW podczas chłodzenia. Jedn. zewnętrzna ma max 8 kW więc byłoby ok. Ale jak przyjąć że RAS-M13YKV-E ma 13000BTU czyli 3,81kW a RAS-M16YKV-E ma 16000BTU czyli 4,69kW wychodzi łącznie zapotrzebowanie 12,31kW co daje niedobór mocy 4,31kW.

Moje pytania brzmią:
Czy faktycznie tak może być jak mówi serwisant i przyjąć to za normę (po prostu z tym żyć)?
Czy może być że jest gdzieś minimalna nieszczelność i jest za mało czynnika?
CZy jeżeli tak jest to po wychłodzeniu w pomieszczeniach
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-06-20, 20:48:18
Moderator
Witam. Myślisz dobrze ale troszkę źle kombinujesz. Każda jednostka wewnętrzna ma słabszą moc w podpięciu multi. Odpowiesz sobie na pytanie biorąc katalog i z tabeli odczytaj jaka jest faktyczna moc. Druga sprawa to sprawność chłodnicza czyli stosunek dlugości wszystkich linii chłodniczych do temperatury zewnętrznej w jakiej pracuje skraplacz. Są na to tabele przelicznikowe i może wyjść taka sprawa że przy obecnych upałach faktyczna moc skraplacza jest o jakieś 10 do 15% słabsza do tego dochodzą słabsze wydajności parowników i problem rozwiązany. Dlatego w systemach multi trzeba wziąć pod uwagę straty temperaturowe i ewentualne braki mocy nadrabia się mocniejszym skraplaczem. W Twojej wersji 13 mają po 2,4kW a 16 ma 2,9kW oczywiście - strata na linii i temp skraplacza. Pzdr
  • Odpowiedz

Hightower

2013-06-21, 08:30:41
Nowy użytkownik
Dzięki za szybkie ustosunkowanie do tematu. Oczywiście brałem do obliczeń dane czysto teoretycznej pracy w warunkach idealnych które nie mają przełożenia na rzeczywistość. W każdym bądź razie przyjmuje że tak ma być i nie wnikam w szczegóły.
Wczoraj przeprowadziłem eksperyment, tzn. włączyłem wszystkie jednostki i ustawiłem temp. na 24 (temperatura przy której wentylatory zwolniły swoją pracę z max.). Okazało się że po ok.30 min. we wszystkich pomieszczeniach była wyczuwalna praca klimatyzacji. A po 2h temperatury się wyrównały i splity wyciszyły.
  • Odpowiedz

gadget

2013-06-21, 13:26:28
Zaawansowany użytkownik
A czy ilość czynnika była sprawdzana ? Rur jest sporo być może za mało było w układzie od początku a dopiero teraz uruchomiłeś 3 naraz pod obciążeniem. Czy kupiłeś to :http://archiwumallegro.com.pl/klimatyzator+toshiba+inverter+ras+4m27yav+e-2456808182.html ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa