Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzatory First Klass

37 Odpowiedzi, 32017 Wyświetleń
1 2 Dalej

oracle

2013-06-23, 14:48:32
Nowy użytkownik
Witam

Czy ktoś miał do czynienia z tymi klimatyzatorami?
http://allegro.pl/nowy-klimatyzator-scie...76601.html

Chciałbym kupić do małego pomieszczenia ok 15m2. Interesuje mnie raczej taniej. Cena wydaje się fajna tylko jak to się sprawuje?

Ewentualnie czy opłaca się kupić np taką używkę : http://allegro.pl/agregat-i-nawiew-scien...36681.html
Tylko ile by kosztowało doprowadzenie jej do porządku?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-23, 14:56:07 przez oracle.)
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-23, 15:17:11
Top użytkownik
nie kupuj klimy na r22
  • Odpowiedz

markrk

2013-06-23, 15:19:38
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):nie kupuj klimy na r22
to jest 410 !!
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-23, 16:28:32
Nowy użytkownik
To jak to jest Panowie? 410 jest git? Będzie to chłodzić chociażby do 20 st?
  • Odpowiedz

monterod2002

2013-06-23, 17:06:01
Zaawansowany użytkownik
Jak bym miał wybierać między tą nową a tą używaną drugą to na sto procent wybrałbym tą nową.
Ta używana druga jest na R22 a takich klim się nie kupuje bo ten freon jest wycofywany.
Ponadto ta klima nowa nie wiem jak jest z gwarancją warto by się zapytać o to sprzedawcę. Ja osobiście nie miałem z nią do czynienia ale z doświadczenia wiem że jak są rurki w zestawie (pewnie aluminiowo miedziane) to klima jak klima cena mówi swoje.
pozrdowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-23, 17:42:08
Nowy użytkownik
A może jakaś altenatywa co do używanej? Jakie modele używek warto kupić?
  • Odpowiedz

peen

2013-06-23, 20:00:55
Użytkownik
Z TIR-a spadła ;-) z roczną gwarancją, a w PL gwarancja/rękojmia wynosi minimum 2 lata.
Pamiętaj też, że co jest tanie, to w finale często jest drogie.
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-23, 20:06:59
Top użytkownik
gwarancja nie musi wynosić 2 lata!, rękojmia tak, ale tylko jeżeli kupującym jest osoba fizyczna, między przedsiębiorcami już nie musi.

Pisałem o tym gdzieś w innym poście. GWARANCJA to dobrowolna umowa i może jej w ogóle nie być, rękojmia już tak bo wynika z przepisów prawa a nie umowy pomiędzy sprzedającym a kupującym.
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-23, 20:21:12
Top użytkownik
Porządne firmy dają na 3 - lata?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-23, 20:29:51
Top użytkownik
mogą dać nawet na 10 lat, gwarancja to zwykła umowa.
Możemy się umówić, że daję 1 lata gwarancji na instalację nie obejmującą instalacji od drugiego pietra w górę.

Bez sensu?

No oczywiście, że bez sensu ale zgodne z prawem. Tylko kto weźmie u mnie taką usługę z taką gwarancją? nikt.

Gwarancja to instrument rynku który ma zwiększyć konkurencyjność.
.
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-23, 20:38:42
Nowy użytkownik
Panowie wiem jak wygląda kwestia gwarancji rękojmi.

Interesuje mnie tylko czy warto w to wsadzić kasę. Po jakim czasie takie klimatyzatory się zużywają? Najgorsze części mechaniczne bo elektronika jak się zepsuje to sobie zaprojektujemy nową (Prowadzę firmę zajmującą się projektowaniem układów mikroprocesorowych).

Tylko najgorsza ta mechanika. Co się najczęściej psuje w klimatyzatorach? Da się takie uszkodzenia naprawić?

I jeszcze jedno ważne pytanie, jak montuje się rurki? Tam jest baryłka i rurka miedziana jak LPG? Jakieś specjalistyczne narzędzia trzeba mieć?
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-23, 20:56:01
Top użytkownik
Jest to klimatyzator jak każdy inny ze niskiej/średniej półki. Jezeli możesz naprawić elektronikę to reszte dobry seris naprawi. Musiałbyś miec dużego pecha. Oczywiście szansa na uszkodzenie wzrasta wraz z neiwłaściwym montażem.

Tak, trzeba mieć specjalistyczne narzędzia.

Takie moje zdanie... prowadzisz firmę robiącą specjalistyczne rzeczy i chciałbyś, by wszyscy u ciebie składali zamówienia, a oczekujesz, że ktoś Ci podpowie jak zamontować klimę. My mamy takie samo myślenie jak reszta przedsiębiorców i tez posiadamy specjalistyczną wiedzę...

Pozdrawiam.

PS.

gwarancja pewnie przewiduje montaż przez odpowiednie osoby.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-23, 20:59:04 przez crocens.)
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-23, 21:35:31
Nowy użytkownik
Ja wiem, że każdy chce zarobić, ale to klimatyzator do mojego pokoju a nie do biura Wink
Gdybym kupował do biura to bym to komuś zlecił i sam się nie bawił bo czas = pieniądz. No i jeszcze przepisy i inne pierdoły wchodzą w grę.

Jeśli rozumiem nie bardzo chcesz się podzielić wiedzą na temat montażu?

Skoro mówisz, że musiałbym mieć dużego pecha żeby się zepsuło, to chyba kupię i zdam relację.
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-23, 21:53:32
Top użytkownik
Mówię Ci prawdę Smile Nie napisałem, że musiałbys mieć pecha by się zepsuło, mówię, że musisz miec pecha by nie dało się tego naprawić... potrzebujesz trochę narzędzi, kielicharki, giętarki, pompę próżniową, manometry chłodnicze, azot...
.
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-23, 21:58:16
Nowy użytkownik
Z tego co widzę np na takich filmikach:
https://www.youtube.com/watch?v=5z09jC6oVtU
to poza normalnymi kluczami nic więcej nie potrzeba. Chyba, że się mylę?

Jeżeli chodzi o zdolności manualne to dam radę. Różne dziwne rzeczy już robiłem Wink W każdym razie zapytałem sprzedawcę, mam nadzieję, że mi odpowie jutro.

w każdym razie dzięki za pomoc.

PS. Jaki jest pobór mocy takiej klimatyzacji? bo widzę tam 2 wartości 0.86kW oraz 2.5kW. Jedna jest moc pompy ciepła a druga moc pobierana czy na odwrót?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-23, 22:06:33 przez oracle.)
  • Odpowiedz

Janek2505

2013-06-24, 07:44:21
Nowy użytkownik
Witaj. Klimatyzator na filmie jest przystosowany do montażu samodzielnego i rzeczywiście jego montaż jest trywialny. Zadaj sprzedającemu pytanie czy ten klimatyzator z aukcji jest do samodzielnego montażu, jeśli tak to nie ma problemu, jeśli nie to tak jak wspomniał kolega crocens potrzeba specjalistycznych narzędzi i wiedzy.
Moc podana na urządzeniu to: 0,86kW-moc którą urządzenie pobiera z sieci elektrycznej, moc 2.6kW moc chłodnicza jaką klimatyzator potrafi oddać(pobrać )z otoczenia przy ustalonych warunkach temperatur na zewnątrz i w pomieszczeniu chłodzonym. Klimatyzator jest pompą ciepła. Udanego montażu i chłodu w te upały.
Pozdrawiam Janek Smile .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-24, 07:45:23 przez Janek2505.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-06-24, 08:40:53
Zaawansowany użytkownik
oracle napisał(a):to poza normalnymi kluczami nic więcej nie potrzeba. Chyba, że się mylę?
pasuje mieć pompę próżniową, manometry
  • Odpowiedz

Janek2505

2013-06-24, 11:40:37
Nowy użytkownik
Pytam do czego mu ta pompa jest potrzebna cena pompy próżniowej ponad 2000 zł, manometry cena około 400 zł, faktycznie zrobi wtedy interes życia. Jeśli są szybkozłączki ogarnie problem sam, jeśli nie ma to niech kupi klimę wraz z montażem i gwarancją w profesjonalnej firmie.
Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

gadget

2013-06-24, 12:14:27
Zaawansowany użytkownik
Tam są normalne zarobione od razu kielichy , miałem już w tym roku wątpliwą "przyjemność" montować to cudo . Wszystko ultra lekkie i obliczone na jak najmniejsze zużycie materiału . Nakrętki i rura to nie wiem jaki to rozmiar ale nie pasuje nic z calowych metrycznych nie sprawdzałem wszak to klima. Miedziane rury są tak cienkie i lekkie że dawno czegoś takiego nie widziałem ale gwarancję wytrzyma . Ale i tak chyba lepiej kupić to niż jakiś przedpotopowy złom .
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-06-24, 16:26:41
Zaawansowany użytkownik
Janek2505 napisał(a):Pytam do czego mu ta pompa jest potrzebna cena pompy próżniowej ponad 2000 zł, manometry cena około 400 zł, faktycznie zrobi wtedy interes życia. Jeśli są szybkozłączki ogarnie problem sam, jeśli nie ma to niech kupi klimę wraz z montażem i gwarancją w profesjonalnej firmie.
Pozdrawiam Smile

pompa po to żeby przed otwarciem zaworów i wpuszczeniu czynnika usunąć powietrze i wilgoć z rurociągu...i to jest konieczna operacja!

Generalnie jak kupisz tą klimę i zamontujesz po swojemu to nawet jak pochodzi 2-3 sezony to się opłaca.
Widziałem ostatnio klimę bardzo podobną do tej którą pokazałeś (kupiona bodajże 8 lat temu na alleg za podobne pieniądze). zamontowana przez kolegę w domku letniskowym...robiłem mu ostatnio po tych 8 latach serwis i wszystko hula (działała cały czas). Jedynie co to po serwisie ciszej chodzi podobno
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-24, 17:38:07
Nowy użytkownik
raczej kupię ten klimatyzator. Powiedzcie mi proszę z doświadczenie w jakim trybie się go najczęściej używa i ile na sezon chodzi? Ile mniej więcej wychodzi za prąd na miesiąc?
  • Odpowiedz

Janek2505

2013-06-24, 19:41:11
Nowy użytkownik
W Twoim przypadku tylko i wyłącznie w trybie chłodzenia, ta klima nie ma odwróconego obiegu czyli nie użyjesz jej do ogrzewania pokoju. W Polsce będziesz jej używał maksymalnie około jednego miesiąca w roku, mieszkanie to nie firma, serwerownia czy biurowiec . Używasz jak jesteś w domu, wychodzisz do pracy klima jest wyłączona. Ewentualnie programujesz sobie żeby na godzinkę przed przyjściem wychłodziła Ci mieszkanie. W tym trybie pracy dolicz sobie do rachunku około 50-60zł do rachunku.
Żeby pozbyć się powietrza i wilgoci z parownika i przewodów nie trzeba pompy, robi się to czynnikiem chłodniczym z jednostki zewnętrznej. Kupuj montuj i używajSmile
  • Odpowiedz

bart7802

2013-06-24, 19:53:41
Użytkownik
mam podobną 2,5kW i rachunek za prąd w upalny miesiąc to max 40zł - czyli jakieś 100zł w skali roku (tylko chłodzenie) - żaden pieniądz. A dezynfekcja parownika - domestos 1/5 z ciepłą wodą , potem dobrze spłukać i zapominamy o grzybachSmile
  • Odpowiedz

oracle

2013-06-24, 20:13:39
Nowy użytkownik
O ile stopni zchodzi w dół i w jakim pomieszczeniu?

A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie montażu.

Klima byłaby zamontowana na 1 piętrze. Przewodów jest 4 metry. Żeby tego nie ciąć mogę zrobić pętelkę albo zwyczajnie zamontować jednostkę zewnętrzną na dole praktycznie. Tylko czy takie coś jest dopuszczalne?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-24, 20:16:03
Top użytkownik
crocens napisał(a):mogą dać nawet na 10 lat, gwarancja to zwykła umowa.
Możemy się umówić, że daję 1 lata gwarancji na instalację nie obejmującą instalacji od drugiego pietra w górę.

Bez sensu?

No oczywiście, że bez sensu ale zgodne z prawem. Tylko kto weźmie u mnie taką usługę z taką gwarancją? nikt.

Gwarancja to instrument rynku który ma zwiększyć konkurencyjność.
Zwykle kupujesz żelazka-lodówki -telewizory-komputery na tej zasadzie?Tylko na rok?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa