Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytania dotyczace obslugi klimatyzacji

13 Odpowiedzi, 11950 Wyświetleń

adek2221

2014-04-02, 16:08:13
Nowy użytkownik
Witam. Od paru dni posiadam maszyne do klimatyzacji manualna na czynnik R134a.

Wiec ma kilka pytan?
1.dostalem razem z urzadzeniem olej pag 100 .ale spotkalem sie z innymi czy mozna je mieszac? Co sie stanie jak do np volva jest podane pag 46 a ja dam pag100 . I jaki najlepiej miec olej do obslugi w urzadzeniu przygotowany?

2.ile powiny pokazywac wskazniki lp i hp dla dobrze dzialajacego ukladu?

Za odpowiedzi wielke dziekiSmile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-02, 17:03:12 przez adek2221.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-04-02, 16:46:59
Top użytkownik
Po Twoich pytaniach śmiem twierdzić że nie masz zieloonego pojęcia o auto klimatyzacji. Z całym szacunkiem ale zanim popsujesz kilka aut weź się porządnie za naukę przynajmniej z podstaw termodynamiki
  • Odpowiedz

adek2221

2014-04-02, 17:02:10
Nowy użytkownik
ciekawe ile ty samochodow popsułeś zanim sie nauczyles. jak nie chcesz pomoc to sie nie odzywaj . moze znajdzie sie ktps kto pomoze
  • Odpowiedz

plusz730

2014-04-02, 17:56:02
Użytkownik
adek może i ktoś pomoże, ale co z tego jak dostaniesz odpowiedź, z którą nie będziesz wiedział co zrobić lub będzie ona generowała kolejne podstawowe pytanie.
Ale spróbuje Ci odpowiedzieć
lp 1,8 bar hp 6 bar
lub
lp 2,3 bar hp 19 bar

pag 100 jak założysz sprężarkę Sanden albo Seiko będzie ok, no chyba że chcesz założyć sprężarkę Zexel to wtedy pag 46

Olej w urządzeniu należy mieć przygotowany taki jakim dany pojazd będzie uzupełniany.
Pozdrawiam
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

adek2221

2014-04-02, 18:31:44
Nowy użytkownik
plusz730 napisał(a):adek może i ktoś pomoże, ale co z tego jak dostaniesz odpowiedź, z którą nie będziesz wiedział co zrobić lub będzie ona generowała kolejne podstawowe pytanie.
Ale spróbuje Ci odpowiedzieć
lp 1,8 bar hp 6 bar
lub
lp 2,3 bar hp 19 bar

pag 100 jak założysz sprężarkę Sanden albo Seiko będzie ok, no chyba że chcesz założyć sprężarkę Zexel to wtedy pag 46

Olej w urządzeniu należy mieć przygotowany taki jakim dany pojazd będzie uzupełniany.
Pozdrawiam

dzięki . całkiem zielony to nie jestem .praktykę mialem .. tylko nigdy nie szykowałem urządzenia ale nie zauważyłem zeby mieli rozne oleje tylko uzupełniali jak brakowało.

a np opel vectra b pisze ile gram czynnika i tylko pag nie pisze jaki a nazwy sprezarki nie odzczytam.

a do delphi jaki olej???
spotkalem sie ze na sprezarce od mitsubishi pisze pag 56 a nie spotkalem sie ze mozna taki kupic i co wtedy
  • Odpowiedz

wallygator

2014-04-02, 20:47:14
Użytkownik
Równie dobrze można i rzepakowy zalać. Big Grin
Każdy olej ma inną lepkość i najlepiej zalać taki jaki jest przewidziany dla danej sprężarki.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-04-03, 05:05:15
Zaawansowany użytkownik
nie zasady, że do Sandena nalezy zalać PAG100 bo to zależy do jakiego Sandena SD7V16 czy SD7H15 czy PXE16 czy SD6V12 czy TRS....
To samo z delphi: V5 czy CVC....
Czytać, jeszcze raz czytać nalepki z korpusów
  • Odpowiedz

plusz730

2014-04-03, 06:15:49
Użytkownik
Oczywiście gajdek419 masz rację.
Ja koledze adek, który podobno nie jest zielony, dałem przykład dotyczący Volvo, bo o taki pytał. Nie podał modelu, więc opierając się na tabelce podałem jakie mogą być stosowane oleje.
Pozdrawiam
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

adek2221

2014-04-03, 06:55:19
Nowy użytkownik
to inaczej . jakie oleje powinienem miec przygotowane??
Pag 46 ,100,150 i jakie jeszcze???
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-04-03, 07:51:21
Top użytkownik
zadałeś pytanie o ciśnienia w układzie. Są różne w zależności od temperatury na zewnątrz.Stąd moja odpowiedź taka a nie inna.Po prostu aby wykonywać tą pracę należy podstaw wcześniej się nauczyć a nie skończyć szkolenie z obsługi automatu przeprowadzonego przez sprzedawcę.Później w razie problemu tacy jak ty odpowiadają klientowi:Ja tylko nabijam i dlaczego nie chłodzi to nie wiem.Z olejami też nie jest tak do końca jak piszą koledzy.Nasz rację że obsługujący klimatyzację mają jeden olej przy maszynie.Ale dlaczego jeden? otóż nie ma znaczenia czy np przy pełny układzie jest 180 ml oleju i ty uzupełniasz 20 ml jaki olej dodasz czy do Paq 100 dasz 46 czy 100 lub odwrotnie.Istotny jest olej przy całkowitej wymianie.
  • Odpowiedz

adek2221

2014-04-03, 08:40:41
Nowy użytkownik
wiem ze to nie jest latwe. dlatego pytam. wybieram sie tez na szkolenia(nie u sprzedawcy). Chcialem tylko popytac o podstawy i zaczelem od olejow . A tutaj odrazu spotkalem sie z krytką.najlepiej to nic nie robic ani sie nic nie nauczyc

nie pcham sie odrazu do wymian u klientow!!!

Tadeusz4321 napisał(a):Z olejami też nie jest tak do końca jak piszą koledzy.Nasz rację że obsługujący klimatyzację mają jeden olej przy maszynie.Ale dlaczego jeden? otóż nie ma znaczenia czy np przy pełny układzie jest 180 ml oleju i ty uzupełniasz 20 ml jaki olej dodasz czy do Paq 100 dasz 46 czy 100 lub odwrotnie.Istotny jest olej przy całkowitej wymianie.

dlatego pytalem czy mozna je mieszac. bo tam gdzie mialem praktyki tylko sprawdzal ile ma byc i dobijali(oczywiscie usuwali tez usterki)ale nigdy nie widzialem zeby lecial i wymienial olej na inny
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-04-03, 11:50:37
Top użytkownik
Bo oleju nie da się odessać maszyną w całości.Dodaje się w zasadzie tyle ile wyciągnie.Nie piszę aby krytykować.Chciałbym ustrzec cię przed kosztami jakie wiążą się ze złą obsługą auta.Znam przypadek w BMW gdzie mechanik musiał zapłacić za nową sprężarkę ok 4000 zł ponieważ spaprał robotę z braku wiedzy . Warto też kupić Auto poradnik Klimatyzacja Steve Rendlea tłumaczenia Piotra Kozaka.Tam opisane jest wszystko w bardzo przystępny sposób co i jak. Dopiero wtedy twoje pytania nabiorą innej formy i każdy ci odpowie.Natomiast jeżeli szukasz na tym forum odpowiedzi na pytania typu dlaczego ta rurka jest gorąca a ta zimna to na pewno nie otrzymasz tutaj pomocy.Sam zresztą przekonasz się za klika lat
  • Odpowiedz

plusz730

2014-04-03, 12:39:08
Użytkownik
Tadeusz podałeś samą kwintesencję i chyba wyczerpałeś skutecznie temat.
Autoklima Webasto
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-03, 12:41:52 przez plusz730.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa