Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy nadmiar oleju nie załatwił mi sprężarki??

5 Odpowiedzi, 19001 Wyświetleń

Fido__

2014-06-05, 08:37:31
Nowy użytkownik
Witam

Serwis zrobił mi przegląd i uzupełnienie klimatyzacji wlewając olej i czynnik chłodzący tak jak na załączonym obrazku.

Na drugi dzień szlag trafił sprężarkę. Zaczął się wydobywać dziwny dźwięk. Przyjechał mechanik, stwierdził, że zatarła się (czy też spaliła) sprężarka, przeciął pasek i zostawił.

Pojechałem do innego serwisu klimatyzacji, skąd dowiedziałem się, że w bazie danych HELLA-BEHR dla mojego auta należy wlać
- czynnik chłodzący R134a 550-660g
- olej PAG 68 lub PAG 100 - 145 ml

I teraz pytanie jak się ma wlane 25 gr oleju do zalecanej wartości 145ml? Jak przelicza się gramy oleju na ml. Gość w niezależnym serwisie powiedział mi, że 25gr to jest dużo za dużo w stosunku do zalecanych wartości, ale nigdzie nie mogę znaleźć przelicznika g/ml dla tego oleju.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-05, 09:09:42 przez Fido__.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-06-05, 10:48:10
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze co się rzuca w oczy to, że wiecej czynnika odzyskali nie napełnili spowrotemSmile
Spora część "serwisantów" w ramach chyba promocji dodaje olej do układu gdy tak naprawdę nie powinni dodawać nic.
Dla sprężarki większa ilosć oleju niż zalecana jest szkodliwa gdyż zbyt duża ilosć oleju w układzie zalewa skraplacz pzrez co podnosi się HP co powoduje przeciążenie sprężarki -> uszkodzenie...
Jeżeli na cału ukłąd przewidziano 145g (1ml = ok. 0,95g, w praktyce pomijalne) to układ jest przepełniony olejem o ok. 17%. Kilka takich serwisów i zrobi się ponad 100%
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-06-05, 15:12:24
Użytkownik
Kolejna osoba zrujnowana przez "automaciarza" nie wiem czy sie smiać czy płakać z jednej strony napędzają robotę dla fachowych serwisów ale i nie lada zagadki bo nie wiadomo co było i jak robione przy samochodzie z drugiej wyrabiają negatywną opinię branży, zwyczajny Kowalski po paru takich akcjach odpuszcza sobie klimatyzacje w samochodzie.
  • Odpowiedz

robert76

2014-06-05, 17:50:39
Nowy użytkownik
Wszystko zależy od tego ile takich przeglądów już miałeś-jeżeli przynajmniej kilka a serwisanci za każdym razem tak hojnie dodawali oleju do układu to rzeczywiście mogło go (oleju) być o wiele za dużo.
  • Odpowiedz

lolek

2014-06-06, 20:36:50
Użytkownik
Po co jechales do tego serwisu działała klima czy nie ? Na wydruku nie ma ile oleju było odessane z czynnikiem a to mogło by wiele wyjasnic
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa