Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja Audi a3 8L - problem. Błąd 22.1 i 22.3 na Klimatroniku.

7 Odpowiedzi, 8470 Wyświetleń

leno

2014-06-08, 09:46:16
Nowy użytkownik
Witam, mam pewien problem z moją klimatyzacją w samochodzie. Problem polega na tym że w chlodniejsze dni klima działa poprawawnie a gdy przyjdzie upał już nie. Objawy są takie że spreżarka probuje pare razy się uruchomić ale nie może, zakreci i staje, chwila przerwy i znowu to samo. Gdy klimatyzacja działa w chłodniejszy dzień mam kod błedu na klimatroniku 22.3 a w cieplejsze 22.1. Dodam że gdy jest ciepło pochodzi chwilke i z pare minut i wywala ją zaraz. Klima nabita elegancko jak należy. Na zegarach przy probie włączenia sie spreżarki wyskakuje duże ciśnienie ponad 30 bar ale to nie wiem czy ma coś do tego ale chciałem to dodać. Bo z początku myślałem że coś się moze zapchało. Ale jakby tak było to w chlodniejszze dni by też nie działała.

22.1 (F118) Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, ciągła przerwa, *22.1 (zobacz poniżej)
22.3 Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, czasem przerwa

Na moją diagnoze coś z czujnikiem wysokiego ciśnienia jest ale może ktoś bardziej sie orientuje albo już miał ten problem i mi pomoże.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-08, 09:48:39 przez leno.)
  • Odpowiedz

zielak1979

2014-06-08, 11:40:42
Nowy użytkownik
Witam.
Jeżeli na manometrze HP przy pracy układu masz 30 bar to czujnik odczytuje prawidłowo i odcina napięcie na sprężarkę (zabezpieczenie układu).
Czy pracuje wentylator skraplacza?
Zapchany układ po stronie wysokiego ciśnienia.

Pozdrawiam Zielak.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-08, 12:21:18
Moderator
LENO! Chociaż byś nie kłamał. Napisz, że zaczynasz z klimatyzacją, bo nie wierzę, że akurat masz manometry, komputer do diagnostyki, pewnie podnośnik i jeszcze inne. A w tym Audi nie działa wentylator.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

leno

2014-06-09, 18:41:24
Nowy użytkownik
Wentylatory wszysto mi działa. W chłodniejsze dni mi klima działa w aucie a tak jak dziś nie ;/ też podejrzewałem zapchanie układu ale to dlaczego w chłodne dni działa ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-09, 18:48:41 przez leno.)
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-06-09, 19:19:15
Użytkownik
A drugi bieg wentylatorów działa? Moze masz zabrudzony skraplacz ? :p
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-06-10, 03:51:44
Zaawansowany użytkownik
leno napisał(a):Wentylatory wszysto mi działa. W chłodniejsze dni mi klima działa w aucie a tak jak dziś nie ;/ też podejrzewałem zapchanie układu ale to dlaczego w chłodne dni działa ?
To jest akurat proste: w chłodne dni HP jest poniżej progu zadziałania czujnika.

HP na poziomie 30barów może świadczyć o:
- zbyt dużej ilosći czynnika w układzie
- uszkodzeniu wentylatora/ów na skrapalczu lub samym jego zabrudzeniu
- zbyt dużej ilości oleju w układzie
  • Odpowiedz

leno

2014-06-10, 07:01:09
Nowy użytkownik
Skraplacz mam nowy, oleju nie dodawałem. Obydwa wentylatory działają, Napisane mam pod maską 750+50. Te 50 to rozumiem że to olej. Dodałem z 800g (tak na wadze pokazało). Te 30 barów to tak do tego momentu skakała przy próbie włączenia spreżarki a gdy chodziła to w sumie nie wiem bo teraz nie mam dostępu do zegarów. Też mi się coś wydaje że z ciśnieniem jest nie tak bo w gorące dni przecież wzrasta ciśnienie. Może bym upuścił troche gazu i było by okej. No ale z drugiej strony 50 g różnicy to raczej nie ma nic do tego.

Dodam że dziś od rana jeździłem autem dość nawet długo i klima chodziła. zauwazyłem też że gruba rurka (powrót?) zaraz przy zaworze rozprężnym ( od strony skraplacza) jest oblodzona gdy klima działa.

edit 2: Rurka cienka i rurka gruba przed zaworem rozprężnym ( od strony parownika) też jest oblodzona
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-13, 08:32:46 przez leno.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa