Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja A3 8l

6 Odpowiedzi, 5273 Wyświetleń

denon

2014-06-15, 08:44:45
Nowy użytkownik
Witam wszystkim

Mam problem ze swoim Audi mianowicie z klimą, jest nabita węże są sztywne, począwszy klima działała ale przestawała z wyższą temp silnika, zmostowałem termowyłącznik i klima pracowała do temp 90 stopni silnika. Teraz klimatyzacja znów nie chłodzi. Wentylatory pracują, wewnątrz pojazdu słychać zmieniające się zapadki nawiewów. Nie wiem w jaki sposób sprawdzić kompresor ... Od czego zacząć diagnozę?

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-15, 08:46:32 przez denon.)
  • Odpowiedz

LDR

2014-06-15, 09:12:18
Nowy użytkownik
Sprawdź presostat(y) czy mają pozamykane obwody elektryczne. Jak zmostkowałeś termo-wyłącznik? Polutowane, skręcone czy kawałek drutu w kostce? Musisz mieć pewność, że przewodzi Smile

Sprężarkę sprawdzić stosunkowo łatwo. Znajdź przewód zasilający cewkę sprzęgła sprężarki i wepnij tam +12V z akumulatora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-15, 09:14:38 przez LDR.)
  • Odpowiedz

denon

2014-06-15, 11:05:44
Nowy użytkownik
Zmostkowałem przewodem głośnikowym grubym z zalutowanymi końcówkami, sprawdzałem teraz różne metody

1. Na podłączonym termowyłączniku klima nie włącza się w ogóle na temp silnika 90
2. na zmostkowanym termowyłączniku klima włącza się chłodzi chwile i przestaje dochodzić zimny płyn czy co idzie wężami do nagrzewnicy (dotykam srebrnego węża od klimy wchodzącego do kabiny) - wąż staje się bardzo szybko zimny utrzymuje taki stan chwile po czym wraca do temp otoczenia - jakby coś rozłączyło sprężarkę.
3. Jeśli wyłączę klime z kabiny, gdy już nie chłodzi (przy zmostkowanym termowyłączniku) i ponownie włączę czasem załącza się z powrotem na chwile chłodzi i po jakimś czasie znów przestaje.
4. Klima działa za każdym razem gdy wyłączę silnik i uruchomię go na nowo ( przy zmostkowanym termowyłączniku

Słychać wyraźnie przekaźnik przy włączaniu klimatyzacji.

Wg. mnie (słaba wiedza w temacie) albo coś rozłącza sprężarkę, albo ona jest wadliwa.

AHA na VAGu 0 błędów klimy.

Po podłączeniu kompresora na krótko klima działa bez zarzutów... Jakie rady??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-16, 08:48:46 przez denon.)
  • Odpowiedz

Klimek

2014-06-18, 08:52:52
Użytkownik
Jakie cisnienia jak zaczyna chodzic ??
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-18, 19:34:05
Moderator
denon napisał(a):Zmostkowałem przewodem głośnikowym grubym

A jaka muza była na głośnikach ? Sprężarki tolerują tylko dobry rock'n'roll
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

okular766

2014-06-21, 11:08:54
Użytkownik
no dzila cyklicznie od początku o tym pisalem coc chwile sie wylacza i startuje i tak w kółko ale mechanicy gadali ze klima ideal tz stan idealny
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa