Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja A3 8l

6 Odpowiedzi, 6525 Wyświetleń

denon

2014-06-15, 08:44:45
Nowy użytkownik
Witam wszystkim

Mam problem ze swoim Audi mianowicie z klimą, jest nabita węże są sztywne, począwszy klima działała ale przestawała z wyższą temp silnika, zmostowałem termowyłącznik i klima pracowała do temp 90 stopni silnika. Teraz klimatyzacja znów nie chłodzi. Wentylatory pracują, wewnątrz pojazdu słychać zmieniające się zapadki nawiewów. Nie wiem w jaki sposób sprawdzić kompresor ... Od czego zacząć diagnozę?

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-15, 08:46:32 przez denon.)
  • Odpowiedz

LDR

2014-06-15, 09:12:18
Nowy użytkownik
Sprawdź presostat(y) czy mają pozamykane obwody elektryczne. Jak zmostkowałeś termo-wyłącznik? Polutowane, skręcone czy kawałek drutu w kostce? Musisz mieć pewność, że przewodzi Smile

Sprężarkę sprawdzić stosunkowo łatwo. Znajdź przewód zasilający cewkę sprzęgła sprężarki i wepnij tam +12V z akumulatora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-15, 09:14:38 przez LDR.)
  • Odpowiedz

denon

2014-06-15, 11:05:44
Nowy użytkownik
Zmostkowałem przewodem głośnikowym grubym z zalutowanymi końcówkami, sprawdzałem teraz różne metody

1. Na podłączonym termowyłączniku klima nie włącza się w ogóle na temp silnika 90
2. na zmostkowanym termowyłączniku klima włącza się chłodzi chwile i przestaje dochodzić zimny płyn czy co idzie wężami do nagrzewnicy (dotykam srebrnego węża od klimy wchodzącego do kabiny) - wąż staje się bardzo szybko zimny utrzymuje taki stan chwile po czym wraca do temp otoczenia - jakby coś rozłączyło sprężarkę.
3. Jeśli wyłączę klime z kabiny, gdy już nie chłodzi (przy zmostkowanym termowyłączniku) i ponownie włączę czasem załącza się z powrotem na chwile chłodzi i po jakimś czasie znów przestaje.
4. Klima działa za każdym razem gdy wyłączę silnik i uruchomię go na nowo ( przy zmostkowanym termowyłączniku

Słychać wyraźnie przekaźnik przy włączaniu klimatyzacji.

Wg. mnie (słaba wiedza w temacie) albo coś rozłącza sprężarkę, albo ona jest wadliwa.

AHA na VAGu 0 błędów klimy.

Po podłączeniu kompresora na krótko klima działa bez zarzutów... Jakie rady??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-16, 08:48:46 przez denon.)
  • Odpowiedz

Klimek

2014-06-18, 08:52:52
Użytkownik
Jakie cisnienia jak zaczyna chodzic ??
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-18, 19:34:05
Moderator
denon napisał(a):Zmostkowałem przewodem głośnikowym grubym

A jaka muza była na głośnikach ? Sprężarki tolerują tylko dobry rock'n'roll
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

okular766

2014-06-21, 11:08:54
Użytkownik
no dzila cyklicznie od początku o tym pisalem coc chwile sie wylacza i startuje i tak w kółko ale mechanicy gadali ze klima ideal tz stan idealny
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa